tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2019/4


Mindenféle


Egy F és két Z objektív a Samyangtól

Nikon W150: vízálló kamera a családnak

Új tükör nélküli Canon és Nikon kamerák a láthatáron

Nissin MG80 Pro

Mindenféle


Zeiss Otus 100 mm f/1,4

Digitalizálták Hitler fotóit

Régi-új Fujifilm negatív érkezik

Hangos Instax-fotók

Canon EOS R-frissítés

Mindenféle


Profoto B10 Plus

35 mm-es fix és egy 11-18 mm-es zoom a Pentaxtól

Kattanásmentesített RF objektívek

Mindenféle


Creative Commons kereső indult

Viltrox AF 85 mm f/1,8 Sony E-bajonettel

Frissített Godox vezérlő érkezett

Érkezik a 100 mm-es Laowa szupermakró

Galéria


Ryan Schude - A nagy mesélő

A fotós, aki nem szelfiket csinál, nem is tájképeket vagy utcai képeket. Ő produkciókat készít, méghozzá olyan komponálási készséggel, hogy historikus festők a fél ecsetkészletüket odaadnák egy képéért.


Fényképezőgépek


Olympus TG-6

Az Olympus vízálló kompaktján az egyedülálló mikroszkóp mód mellett számos extrát találunk, az opcionális előtétlencsékkel pedig különleges látószögek is elérhetők.Fényképezőgépek


Fujifilm X-T30

Kis méret, csinos külső, remekül használható és szemléletes kezelőfelület, remek videós funkciók - ezek a Fujifilm X-T30 legfontosabb jellemzői.

Fényképezőgépek


Nikon Z-frissítés

"A Nikon május közepén kiadta a 2.0-s firmwareváltozatot Z 7 és Z 6 kameráihoz, amely több olyan dolgot hoz el, amelyeket a kamerák megjelenésekor sokan

Fényképezőgépek


Olympus E-M1X élesben

Az Olympus remek lehetőséget biztosított arra, hogy új profi kameráját éles körülmények között is kipróbálhassák az újságírók.

Eszközök


Sekonic Spectromaster C-800

Amikor nagyon fontos a színhelyesség, már közel sem elegendő a színhőmérséklet puszta beállítása a kamerán, pontosan kell ismerni a megvilágító fény színösszetételét. Erre szolgál a Sekonic műszere, amelyen számos új kiértékelési mód található.

Objektívek


Nikon Z 24-70 mm f/2,8 S

Megérkezett a Nikon Z rendszeréhez az egyik legalapvetőbb profi eszköz, a nagy fényerejű alapzoom, amely sok újdonságot hoz, például jobb képminőség mellett kisebb méretet és tömeget.

Objektívek


Sony FE 24-105 mm f/4 G OSS

Kipróbáltuk a Sony 24-105 mm-es fix fényerejű alapzoomját, amely az egyik leguniverzálisabb objektív, amelyet egy A7 sorozatú váz mellé választhatnak a fotósok.

Objektívek


Olympus 12-200 mm f/3,5-6,3.

Az Olympus különlegesen nagy, 16,6-szoros átfogású zoomobjektívet készített, amely a nagylátótól az erős teléig lefedi szinte az összes fontos gyújtótávolságot.

Mobil


Samsung Galaxy S10+.

A dél-koreai gyártó az S csúcsmobilok esetében nemcsak a különböző kivitelek, hanem a kamerák számát is alaposan megnövelte. Kipróbáltuk, mit tud az új S10+.

Mobil


Kamerából sosem elég?

Hol vannak már azok az idők, amikor egyetlen képalkotó modul volt a mobilokban, és vajon meddig növelik még a gyártók a telefonokba szerelt kamerák számát?

Technológia


Technológiai újdonságok

Mesterséges intelligencia színezi a képeket, Három méretben érkezik a CFexpress kártya

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fényképezőgépek


100 éves a Pentax

Eredetileg szemüveglencsékkel foglalkoztak, 1952-től gyártanak kamerákat, ők készítették a világ első TTL fénymérős fényképezőgépét, és számtalan olyan műszaki megoldás fűződik a nevükhöz, ami igazi különlegességnek számít a fotóiparban.
Technika


Romok esztétikája

Valljuk be: kisebb-nagyobb mértékben mindnyájan kíváncsiak vagyunk rá, hogy mi rejlik egy lezárt, régi épületben, elhagyatott gyárban. Olyannyira nem vagyunk egyedül ezzel, hogy egész szubkultúra épült az effajta helyek felfedezésére, amelyet egyre többen urbex néven ismernek.


Technika


Ettől lesz jó egy objektív

A mérnökök különleges anyagokkal és tervezési eljárásokkal igyekeznek jobb és jobb objektíveket készíteni, az elmúlt években pedig több új megoldás is megjelent. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabbakat.


Trend


Jogvédett Mao

Tovább bonyolódott az utóbbi időben az amúgy is ingoványos jogi környezet a digitális fotók szerzői jogdíjai körül. Egy felmérés szerint napi szinten több száz milliárd dollár a kár a jogosulatlanul felhasznált képek miatt.

Portfólió


Elena Paraskeva - Totális ?rület vagy hűvös nyugalom

Első pillantásra mindennapi dolgokat fotóz, ám egyáltalán nem mindennapi szemszögből. Megvan rá a képessége, hogy a legalapabb dologban is hatalmas fantáziát lásson - ezt pedig remekül átadja nekünk.

Pályázat


Pályázat - Tűz

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


A felkészülés is fontos

"A legtöbb fotográfus, ha már kitalálta, hogy milyen témát fényképez, általában elképzeli és már fejben megkomponálja a képeit. Sajnos nem ritka, hogy a fejünkben lévő képek sokkal jobbak, mint az elkészültek, hiszen a látvány megörökítését a legjobb feltételek mellett képzeljük el. A zavaró tényezőket - rossz háttér, szörnyű világítás, a kép előterébe besétáló, oda nem illő ember, a pont rosszFotográfia


Szentesi Aktfotó Biennálé, avagy a második X.

"Nem csak az emberek, egy kiállítássorozat életében is roppant öröm minden egyes évtized. Így van ez a Szentesi Aktfotó Biennáléval is, amely idén a másodikat érte el - ami kétévente megrendezett

Fotográfia


Kamerával írt himnusz - Festival La Gacilly - Baden Photo

2018-ban rendezték meg elôször az ausztriai Baden bei Wienben, a franciaországi La Gacillyvel karöltve, az elsô szabadtéri fotófesztivált.

Fotográfia


A világ leghíresebb fotói - Párnacsata

Világhírű fotóikat mindenki ismer, arcukat és a kép elkészítésének történetét már nem biztos. Ezért döntöttünk úgy, hogy újraindítjuk a világ leghíresebb fotóit bemutató sorozatunkat.

Fotográfia


Absztrakt formák az égbolton

A valóságban oly végtelenül nagy égbolt a fotón egy jól körülhatárolható terület lesz, s ezt a képfelületet is meg kell komponálni. A komponálás igazából már ott elkezdôdik, hogy el kell döntenünk, mekkora részt foglal majd el a képen az égbolt, s mekkorát a föld.Fotográfia


Szebeni András

Fotóriporteri Életműdíjjal jutalmazták Szebeni András fotográfust. A Robert Capa Fotográfiai Központ és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztálya által közösen alapított díjat másodszor ítélte oda a szakmai zsűri. Bár Szebeni életműve igen sokrétű, ismertek portréi, Bali szigetén készült tájképei, kötetben is megjelent aktjai, a díjat azonban a sajtóban eltöltött évekért, képekért kapta. Mi is ezekrôl kérdeztük.


Ajánló


Frida országa

Frida Kahlo kultusza 2019-ben talán erôsebb, mint valaha. Kevesen tudják azonban, hogy édesapja, Guillermo híres fényképész volt.

Ajánló


Kiállítások

"Jacques Henri Lartigue - Life in Color, Erik Kessels több élete, Viharban született - Nikola Tesla, A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig

Ajánló


Instagram

Benjamin Grant, Morgan Maassen, David Guttenfelder