tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2019/1

Digitális Fotó Magazin


2019.
XIX. évfolyam 01. szám
115 oldal, 830 Ft
Lapindex | ELŐFIZETÉS | Régebbi lapszámok

Levelezés


Olvasói levelek

LED-fényforrások színe

Mindenféle


Ricoh WG-60

Laowa 10-18 mm Z- és R-csatlakozásokkal

Lume Cube Air

Újraéled az androidos kamera

A nemzet művésze lett Kunkovács László

Mindenféle


Online képszerkesztő sok funkcióval

Különleges drónobjektív a 7Artisanstól

Nik Collection-frissítés

Megérkezett az organikus szenzor

Prima Primissima díjat kapott Korniss Péter

Mindenféle


Nikon Z 7 firmwarefrissítés

A legkisebb stabilizátor

Voigtlander objektívek Leicához

Filmhívó is érkezik az Ektachrome mellé

Fotósmellények újragondolva

Galéria


Maria Svarbova - Futuro-retro

"Maria Svarbova szlovák fotográfus, autodidakta módon sajátította el a fotós szakmát, miközben régésznek tanult. A realista, mégis álomszerű, nosztalgikus, egyben futurisztikus képei felidézik a szocialista realista esztétikához kötődő emlékeinket. 1988-ban született. Egyetemi végzettsége szerint természetvédelemmel, annak helyreállításával és régészettel foglalkozhatna, 2010-ben azonban egy, a testvérétől ajándékba kapott tükörreflexes fényképezőgép mindent megváltoztatott. A váltáshoz azért, úgy sejtem, némi köze lehetett a fotósként dolgozó édesapa és nagypapa, továbbá egy orosz napilap fotóriportereként dolgozó nagynéninek is. Kezdeti fotói a szürrealizmus és art nouveau jegyeit hordozzák, valamint az Aria Baró művésznevet. Mély jelentősége ugyan nem volt a névválasztásnak, csupán kis játék a betűkkel. ""Az archeológia önfegyelemre tanított. Rendkívül aprólékos, körültekintő vagyok munka közben, egyetlen részlet sem kerülheti el a figyelmemet. A projekteket türelemmel, olykor heteken át készítem elő."""

Fényképezőgépek


Canon SX70 HS

Egyszerre nyújt kivételesen nagy látószöget, ultratelét és ütőképes makrót a Canon 20 megapixeles, 4K-videós bridge fényképezőgépe.

Fényképezőgépek


Nikon P1000

Kipróbáltuk a Nikon világrekorder gigazoomos kameráját, amely a 125-szörös átfogású zoomjával eddig nem látott 3000 mm-es ekvivalens gyújtótávolságot nyújt, cserébe azonban nagyobb és nehezebb is, mint eddig bármilyen bridge kamera.


Fényképezőgépek


Nikon D3500

Kipróbáltuk, hogy mit tud a ma kapható egyik legolcsóbb és legkisebb APS-C tükörreflexes. Az biztos, hogy könnyű kezelni, és hogy nagyon jó képeket készít.

Tippek, trükkök


Felhőmontázs 5 perc alatt

Csak néhány kattintás kell hozzá, hogy tájképünkre felhőket varázsoljunk, ráadásul minimális munkával akár több változatot is kipróbálhatunk.


Eszközök


Kreatív fény: NanGuang TRGB 1212B

A NanGuang cső alakú fényforrásával tetszőleges színű fény állítható elő, amely lehet akár állandó, akár változó, vagy villogó is. A beépített akkunak köszönhetően bárhol használható, és néhány különleges funkciót is tartalmaz.

Eszközök


FeiyuTech AK4000

Profi fényképezőgépeket és videókamerákat is elbíró, 4 kg-ig terhelhető gimbal járt a szerkesztőségünkben, amely izgalmas extrákkal is rendelkezik.

Objektívek


7artisans 25 mm f/1,8

Újabb kínai gyártó objektívjét próbáltuk ki, a 25 mm-es manuálfókuszos, f/1,8 fényerejű modell MFT és APS-C szenzoros kamerákhoz készül, és már 25 000 forint alatt beszerezhető.

Objektívek


Tamron SP 15-30 mm f/2,8 Di VC USD G2

A Tamron számos újdonságot hozott a 15-30 mm-es, f/2,8 fényerejű ultranagylátójának második változatával, amelyet megdöbbentően nagy látószög, különleges perspektíva és remek rugalmasság jellemez.

Objektívek


Canon RF 35 mm f/1,8 IS Macro

A Canon igazi univerzális objektívet készített EOS R kamerájához az egyik legkedveltebb látószöggel, stabilizátorral és extraként makrótartománnyal.

Objektívek


Objektívtesztek összefoglalóiMobil


Samsung Galaxy Note9

Kipróbáltuk, hogy hogyan teljesít a gyakorlatban a dél-koreai gyártó hatalmas kijelzős és akár ceruzával is kezelhető készülékének a kamerája.

Technológia


Technológiai újdonságok

Videós cég reformálhatja meg a RAW formátumot, Éjszakai fotók mobillal, Élethű fotóshátterek, Speedbooster adapter jöhet a Canon EOS-M vázakhoz, Visszatér a letépős polaroid


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Technika


Trendelemző 2018-2019

Az utóbbi idők legmozgalmasabb éve volt 2018 a fotóiparban. A Canon és a Nikon végre komolyan is belépett a tükör nélküli piacra, a Panasonic szövetséget kötött a Leicával és a Sigmával, hogy full-frame irányba fejlesszenek, a Fujifilm odaért a topmezőnybe az APS-C-gépével, de közben legalább annyi kérdés is felmerül, mint amennyire választ kaptunk. Mi lesz veled, MFT, merre tart az APS-C, meddig nőhet a full-frame szegmens, és jön-e újabb áttörés a mobilos fotózásban?


Technika


10 tipp téli fotózáshoz

A havas, hideg idő egyaránt megnehezíti a fotós és a felszerelés dolgát, ezért összegyűjtöttük a legjobb tippeket, amelyekkel garantáltan jó téli képek készíthetők.


Technika


Kreatív világítás LED-lámpákkal

Vakuk és drága, fotózáshoz gyártott fényforrások helyett a legolcsóbb LED-lámpákkal is látványos fotók készíthetők, az olcsó eszközökből ráadásul akár tucatnyit is elhelyezhetünk a képen.

Technika


A domináns szem és a fényképezőgépek ergonómiája

Szinte az összes fényképezőgépet úgy fejlesztik, hogy a jobbszemes fotósoknak legyen kényelmes, a kisebbségben lévő balszemesek pedig el is eshetnek bizonyos funkciók használatától.

Portfólió


Catalina Martin - Női szemmel

Tudták, hogy egy felmérés szerint a világ fotóriportereinek 85%-a férfi? Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a világon a legtöbb hír képi formában férfiak szemszögéből, az ő tapasztalataikon átszűrve ér el hozzánk. És amikor a világ részeként a nőket, a női testet, a nőiséget mutatják meg férfiak, ezzel nemcsak meghatároznak minket, de arra is tanítanak, hogyan szemléljük magunkat. Catalina Martin- Chico portfóliója sok szempontból eltér ettől.
Pályázat


Pályázat - Analóg

Az előző havi forduló képeiből.Fotográfia


Valamikor, valahol, valahogy

A kép, a képzelőerő, a képalkotás határtalan, megfoghatatlan fogalmak. Éppen ezért van az, ha valaki bátorkodik alapigazságokat megfogalmazni sokak szembeszegülésére számíthat.


Fotográfia


Utcai csendéletek

A klasszikus streetfotók elengedhetetlen alkotórészei az emberek, akik benépesítik, mozgalmassá teszik az utcákat. Az ember nélküli utca azonban nem kell, hogy unalmas legyen, csak meg kell keresni azokat a részleteket és motívumokat, amelyek jól mutatnak. Utcai csendéletek készítéséhez nem szükséges semmilyen különleges felszerelés, csak egy kis figyelem és egy csepp látásmód.


Fotográfia


Különleges képek - Fazekas István: Vilmos és Jeromos

Ajánló


Man Rayt nem lehet megunni

Állítólag még beszélni sem szeretett életének első évtizedeiről, annyira csak az új érdekelte: a jövőt kereső előőrs tagja volt, a század legfontosabb avantgárd művészeinek egyike.


Ajánló


Kiállíások

Wes Anderson és az egérmúmia, Iparterv 50+, Kép-élmény, A reklám nagymestere, Berlin 1912-1932, Leonard Freed - Worldview, Úton-útfélen Európában, Roman Vishniac újrafelfedezve, Marina Abramovic: A takarító, Warhol 1968

Ajánló


Könyvek

Sebestyén László: Titkos udvarok, Kincses Károly: Normantas Paulius, Városháza Kiadó: Csak képek albumok

Ajánló


Weboldalak

www.mareenfischinger.com, www.andreaspohl.photography, www.zoltansarosi.com