tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

legfrissebb cikkeink

FACEBOOK

2018/5Mindenféle


Öt Leicát frissítettek

Felfrissült a Sony RX 100V

Világrekorder Nikon P1000

Mindenféle


Gitzo sín és állvány Sony Alpha kamerákhoz

Godox AD400Pro

Teljes Photosop jön iPadre

Skylum Luminar-frissítés

Mindenféle


Nyeles vaku a Nissintől

Kétszeres nagyítású makró a Laowától

Csődben a márkanévhalmozó német cég

F/1,0-s alap jön a Fujifilmtől

Mindenféle


Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Apáti-Tóth Sándor

Frissítés a Tamron 28-75 mm f/2,8 Di III RXD-hez

Fujifilm XF10

Ultragyors fotószkenner otthonra

Mindenféle


Helyszíni tudósítás Tokióból - Bemutatkozott a Nikon Z-sorozat

Galéria


Sandro Giordano - A nagy pofára esés

"Ad absurdum, a testek, amik már nem bánnak semmit. Ezzel a címmel készített az olasz fotós, Sandro Giordano vicce fényképeket olyan emberekről, akik irgalmatlanul nagyot zakóztak nyilvános

Fényképezőgépek


Panasonic FT7

"A vízálló kategóriában elsőként nyújt beépített elektronikus keresőt a Panasonic 31 méterig is lemeríthető fényképezőgépe. A látványos fotókhoz jó autofókusz és gyors sorozatfelvétel segít, videó módbanFényképezőgépek


Fujifilm X-T100

Kis méret, jó képminőség, kényelmes OLED-kereső, sok vezérlőtárcsa és nem utolsó sorban szép külső. Ezeket nyújtja a Fujifilm új belépőszintű 24 megapixeles kamerája.

Fényképezőgépek


Phase One XF IQ3 100MP

Amikor egyszerre van szükség hatalmas felbontásra és kivételes színhűségre a stabil és jól reprodukálható eredmény érdekében, akkor jöhet a Phase One XF IQ3 100MP Trichromatic, amelynél mindent a képminőségnek rendeltek alá.


Fényképezőgépek


Nikon Z 7

A bejelentés után néhány nappal máris kézbe foghattuk és kipróbálhattuk a Nikon gyökeresen új Z-rendszerű kameráját. A tükör nélküli váltást hosszas várakozás előzte meg, a Nikon pedig igyekezett olyan megoldást adni, amire joggal lehet azt mondani, hogy ez a Nikon jövője.


Fényképezőgépek


A Nikon Z, és ami mögötte van

A Nikon 101 éves fennállásának egyik legfontosabb lépését tette meg, bemutatta azt az objektívcsatlakozást, amely sok évre meg fogja határozni a cég jövőjét. Érdemes azonban kicsit az új bejelentés mögé is nézni, áttekintve az ide vezető utat és a tükör nélküli iparágat.

Drón


Pillanatképek a légi fényképezés történetéből

Mondhatnánk leegyszerűsítve is: amióta lejöttünk a fáról, azóta is vágyunk arra az elveszített perspektívára. A művészek sincsenek ezzel másként. A festők is imádnak hegytetőkről ragyogó táj- és városképeket festeni, mi, fotósok pedig felmászunk mindenre, amire csak lehet. Felkéredzkedünk a legmagasabb házak tetejére, nagy merészen bekopogunk a zsúfolt nagyvárosok idegen lakásaiba, hátha megengedik, hogy az erkélyről, az ablakból, a különleges látványt nyújtó látószögből csináljunk olyan képeket, amiket reményeink szerint még senki sem.

Drón


Perspektívaváltás

Radisics Milán természetfotósként vált ismertté, az utóbbi időben pedig légi felvételek készítésével kezdett foglalkozni, a képein legalább olyan gyakran jelennek meg az épített, mint a természeti értékek. Jelenlegi munkája mellett magáról a drónozásról is mesél.


Drón


Jön a drónjogosítvány

"Júniusban hagyta jóvá az Európai Parlament azt a tervezetet, amely új, egységes uniós jogi keretbe foglalja a drónhasználatot. Az új szabályozás szerint szigorú biztonsági előírásoknak kell a pilóta nélküli

Drón


Különleges légifotók

A légi fényképezés nagyon hamar megtalálta a maga alkalmazott lehetőségeit, először a légi felderítésben, majd a térképészetben, később az űrkutatásban, a mezőgazdaságban és a környezetvédelemben.Objektívek


Panasonic Leica DG 50-200 mm f/2,8-4

A közepes teletartomány kedvelőinek készített Mikro 4/3-os zoom kis méretben nyújt nagy fényerőt és remek képminőséget.

Mobil


Samsung Galaxy S9+

Kipróbáltuk, hogy hogyan teljesít a gyakorlatban a dél-koreai gyártó idei csúcsmobilja, a változtatható rekeszértékű főkamerával rendelkező S9+.

Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Technika


Éjszakai kisbolygó-panoráma

A tejút fényes sávja csillagok milliárdjait rejti, de szabad szemmel csak fényszennyezésmentes helyről látható, lefotózásához pedig nem árt némi felkészültség. Ha az éjszakai fotózást panorámatechnikával kombináljuk, különösen látványos képeket készíthetünk.Technika


Vadasparkok fotósszemmel

Sokunk kedvelt fotótémái az állatok. Üde és hasznos lehetőséget jelent, ha ellátogatunk egy hozzánk közeli vagy számunkra szimpatikus vadasparkba, ahol - igaz, javarészt rácsokkal elválasztva, de - jelenlétünkhöz, így fényképezőgépeinkéhez is ugyanúgy hozzászoktak az állatok, mint otthoni jószágaink.

Háttér


Fujifilm-Xerox: egy meghiúsult megafúzió

Két amerikai milliárdos filmbe illő módszerekkel akadályozta meg, hogy a legendás Xerox cég japán kézbe kerüljön. Hogy milyen áron, az egyelőre még kérdéses.

Portfólió


Martin Häusler - Kubai szépség

Világhírű rocksztárok pózoltak neki, és kövezték ki útját Hollywood felé. Martin Häusler kétlaki életet él, felváltva Los Angelesben és a németországi Heidelbergben.

Pályázat


Pályázat - Absztrakt

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Út a meditatív fényképezéshez

Hogyan segít jobb fotókat készíteni a japán tusfestészet, hogyan találhatja meg az Önhöz közel álló témákat, és hogyan fedezheti fel saját mikrokörnyezetét, hogy akár az otthonában is készíthessen meditatív fotókat? A sorozat második cikke tovább kalauzolja olvasóinkat a fotózás és lélek világában.


Fotográfia


A Fortepan

A kidobásra ítélt amatőr fotók gyűjtőhelyeként indult Fortepan.hu mára a magyar fotográfiai kultúra megkerülhetetlen webhelyévé vált, amelyen több mint százezer, 20. századi archív felvétel között böngészhetünk. A képeket le is tölthetjük és fel is használhatjuk teljesen ingyen. A Fortepan kitalálóját és egyik szerkesztőjét, Tamási Miklóst kérdeztük a különleges gyűjteményről.


Fotográfia


Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, 2018. július 15-én érte a halál. Megkértük Friedmann Endre néhány kollégáját, barátját, hogy néhány mondatban idézzék fel emlékét.


Ajánló


Kiállítás és pályázat

World Press Photo kiállítás Budapesten, Garry Winogrand: Women Are Beautiful, Pillantás a mába, Robert Capa, a tudósító, Fabricius Anna: Mandarin n?, Képeken a világ, ND Awards 2018

Ajánló


Könyvek

Testszobrok vagy divat képek?, A nikonosok nagykönyve