tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2017/2

Digitális Fotó Magazin


2017.
XVII. évfolyam 02. szám
115 oldal, 980 Ft
Lapindex | ELŐFIZETÉS | Régebbi lapszámok

Levelezés


Olvasói levelek

Fix 28-ast a zoomok mellé, Réskamerás fotózás, Fényképezőgépet az iskolának

Mindenféle


Pentax KP

Leica M10

Elhunyt Normantas Paulius

Bezár a Tiggertrap

Mindenféle


Streetfotósok álma: Fujifilm X100F

Bővül a közösségi felszereléskölcsönzés

Márciusban érkezik a Panasonic GH5

Mindenféle


50-szeres zoom a Sonytól

Hamis objektívekre figyelmeztet a Canon

Hefelle tanár úr - Dr. Hefelle József (1938–2017)

World Press Photo


World Press Photo 2017

Nem lehet szeretni, sem pedig megszokni a média nehezen kivédhető tragikus híráradatát. Ezeken a fotókon egészen más érzésekkel és gondolatokkal lehet gazdagabb a figyelmes nézelődő, így ajánlom mindenkinek, aki kicsit másképp nézné végig a 2016-os évet.


Galéria


Gregg Segal - Mindennapi kenyerünk és szemetünk

Az emberiség naponta 3,5 millió tonna szemetet termel. Így folytatva, 2025-re a napi szemét mennyisége elérheti a több mint hatmillió tonnát. Ez elég lenne a kukásautók 5000 kilométeres konvojának megtöltéséhez.Fényképezőgépek


Nikon D5600

Kipróbáltuk a Nikon középső amatőr gépét, a D5600-at. A 24 megapixeles felbontás a szokásos, újdonság azonban a SnapBridge-kompatibilitás és a beépített intervallumfelvétel lehetősége.

Fényképezőgépek


Olympus PEN E-PL8

Két évvel az előd után született meg a PEN-családba tartozó, olcsóbb kivitelű E-PL8-as tükör nélküli, cserélhető objektíves rendszerkompakt. Lássuk, hogy a két év milyen fejlesztéseket hozott a belépőszintű kategóriának.

Fényképezőgépek


Panasonic GX80

A GX8 kis testvére 16 megapixeles felbontással, öttengelyes szenzormozgatásos stabilizátorral, fel- és lehajtható képernyővel, okos kezelési megoldásokkal rendelkezik. Jó középutas választás lehet.Tippek, trükkök


Életlen háttér készítése

Szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor az életlen háttér létrehozására kizárólag a legegyszerűbb blur filter állt rendelkezésre. A Photoshopban beépített eszközt találunk a feladatra, igazán szép szóródási köröket azonban csak némi finomhangolás után kaphatunk.

Tippek, trükkök


Retró fényhatás Photoshoppal

A színes filmes fotótechnika jellemző képhibái rendkívül hangulatossá tehetik a fotóinkat, az előre gyártott Instagram-szűrők helyett azonban érdemes a képhatást aprólékosan kivitelezni.


Mobil


Huawei Mate 9

A kínai gyártó legújabb dupla kamerás készüléke egy nagy felbontású monokróm és egy szerényebb felbontású színes képérzékelővel rendelkezik.

Sajtófotó


35. Magyar Sajtófotó Pályázat

A Magyar Sajtófotó Pályázatot 35 éve írják ki és rendeznek a képekből kiállítást. Az első 30 év legnagyobb része Szalay Zoltán áldozatos munkájának köszönhető. Az idei pályázatra 234 szerző 6259 képet küldött be.


Technika


A Lytro-story

Végtelen mélységélesség, utólag fókuszálható képek, egyszerű fotózás - ezeket ígérte a hétköznapi felhasználóknak 2012-ben az eddigiekhez képest teljesen más elven működő Lytro kamera. Sajnos nem hozott áttörést.


Technika


Olympus gépre Panasonic objektívek - kompatibilitási kérdések az MFT-világban

"A Mikro 4/3-os rendszer legnagyobb előnye, hogy legalább két natív gyártó termékei kombinálhatók egymással. Vannak azonban olyan esetek, amelyeknél egy-egy funkció nem használható egy adott
Objektívek


Fujifilm Fujinon XF 14 mm F/2,8 R

Látványosan bővül a Fujinon XF objektívcsalád. A tervezők igyekeznek minden olyan gyújtótávolsággal foglalkozni, amely felkeltheti az egyre nagyobb számú érdeklődő tábor figyelmét. Mostani tesztünk főszereplője az ekvivalens 21 mm-es ultra-nagylátószögű objektív.

Objektívek


Panasonic Leica DG Summilux 12 mm f/1,4 Asph

A Panasonic nagy fényerejű, fix gyújtótávolságú nagylátószögű objektívje járt szerkesztőségünkben.

Objektívek


Olympus M. Zuiko Digital ED 25 mm f/1,2 Pro

Kapható az Olympus Mikro négyharmados MILCrendszerének hatodik, professzionális felhasználóknak szánt objektívje, a 25 mm-es alap, így azonnal ki is próbáltuk.

Portfólió


Lyndon és David Lindsey Wade - 107-es szoba

Az ábrándozás, megfelelően alkalmazva, minden reklám lényege.Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Fotográfia


Eva Besnyő

Sokáig tévhitben éltem, mert ikonikus fotójáról, a „Fiú nagybőgővel” című képről azt hittem, hogy Nicholas Müller felvétele, majd rövid ideig André Kertésznek tulajdonítottam, és csak a múlt század nyolcvanas éveinek közepén (amikor kezembe került egy albuma) tudtam meg, hogy a kép alkotója Eva Besnyő.Fotográfia


Utcai fotózás 1. rész

A legtöbb fotós számára nem könnyű feladat, hogy a gépével idegen embereket fényképezzen, és sokszor ilyenkor nem is születnek igazán jó képek. Ám az úgynevezett streetfotózás lényege éppen az, hogy a jelenetek nem beállítottak, az emberek pedig hitelesek. A fotós szempontjából sokszor nehézséget okoz, hogy a nagyvárosok nyüzsgésében jó minőségű nem beállított képeket készítsen. S hogy ezt hogyan tudja jól megoldani, azt ebben és a cikk következő két részében világítom meg.Fotográfia


100 év a fotóiparban

Az idén nyáron ünnepli a Nikon a századik születésnapját. A cég története bővelkedik érdekes momentumokban, cikkünkben a teljesség igénye nélkül ezekből válogattunk ki néhányat.Pályázat


Pályázat - Street fotó

Az előző havi forduló képeiből.

Ajánló


Kiállítások

"Független objektív, avagy a kortárs finn fotográfia, Tót Endre: Nagyon Speciális Örömök, Végh László - Kárpátalja az orosz–ukrán konfliktus árnyékában, A felszín alatt, Westkunst - Ostkunst, Fókuszban Edward Burtynsky, Mentés máské... - ""Mi marad az újmédia-művészetből?"""

Ajánló


Pályázatok

"Pécsi József fotográfusi ösztöndíj, ""TÜKÖRKÉPEK"" - Közutas fotópályázat, Természettudományi fotópályázat, Porondon a valóság - Igaz vagy hamis?"

Ajánló


Weboldalak

www.gustavominas.com, www.biankaschumann.wixsite.com/biankaschumann, www.chrissteeleperkins.com