tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2016/3


Levelezés


Olvasói levelek

Síkfilmek szkennelése, Alapobjektívek

Mindenféle


Óriási kerekes bőrönd

Panasonic Lumix DMC-GX80

Frissítések

Mindenféle


Edelkrone univerzális cseretalp

Egy alap és egy nagyzoom a Sonytól

Ingyenesek lettek a Nik plug-inek!

200 GB-os micro-SD-kártya a Lexartól

Mindenféle


XQD-kártyaolvasó a Lexartól

Megvan a Sony World Photography Awards győztese

Sony DS C-RX10 III

Kicsi és olcsó DS LR a Canontól

50%-ot gyorsul a Sigma 150-600 mm autófókusza

Galéria


Jason Bell - A portréspecialista

Pontosan 123 éve nem készült olyan közös fotó a brit királyi családról, ahol az uralkodó és a brit trón három várományosa együtt szerepel. A hivatalos portrén ráadásul a polgári származású Katalin hercegné családját is megörökítették.


Fényképezőgépek


Olympus PEN-F

"Sokat váratott magára, de végre megérkezett az Olympus PEN-sorozatának legjobb és legszebb modellje, az ""F""."Fényképezőgépek


A sokszázezer ISO birodalma

"Az utóbbi évben több olyan fényképezőgépet is bejelentettek a gyártók, amelyek több százezres ISO-tartományban is képesek képkészítésre. Most megvizsgáljuk a Nikon D5 magas érzékenységű

Tippek, trükkök


Harc a színhibával - Problémák és megoldások

Az egyik legzavaróbb objektívhiba a kromatikus aberráció, azaz a színhiba. A kontúrok mentén feltűnő elszíneződés sok fotót tesz használhatatlanná, de szerencsére több módszer is a fotósok rendelkezésére áll a minimalizálásához vagy eltüntetéséhez.Szoftver


Zoner Photo Studio - Picasa helyett

Nagy tudású és szintén ingyenes alternatívát ajánlunk azoknak, akik kénytelenek elhagyni a Google Picasa programot és a hozzá tartozó Web Albums szolgáltatást, a Google ugyanis megszüntette, illetve egy másik - sokak szerint kisebb tudású - lehetőséggel helyettesítette ezeket.Eszközök


2016 legjobb természetfotós kiegészítői

Összeállításunkban olyan termékeket és megoldásokat ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek a természetben való fotózásban jelenthetnek segítséget.


Mobil


LG Nexus 5X

A Google hivatalos besorolása szerint a Nexus 5X egy referenciakategóriás okostelefon, ami szoftverfronton mindenképpen tény, de vajon a készülék kamerájára is igaz az állítás?

Objektívek


Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO

Megérkezett szerkesztőségünkbe az Olympus PRO-sorozatának ultra-nagylátószögű zoomobjektívje is.

Objektívek


Tamron 16-300 mm f/3,5-6,3 Di II VC PZD Macro

Kipróbáltuk a Tamron ultrazoomját, amely 24-450 mm-es ekvivalens átfogásával minden általános feladatra megoldást nyújthat.

Portfólió


Jonathan Kingston - Titok a mélyben

Azt mondják, nem kell feltétlenül fotósnak születni ahhoz, hogy valaki a világ egyik legvonzóbb állásában dolgozzon. Számos összeállítás szerint ugyanis a világ tíz legkívánatosabb szakmája közül az egyik a National Geographic Magazinnak fényképezni.

TIPA


TIPA-díjak 2016

Az idén San Franciscóban tartotta éves közgyűlését a 27 fotográfiai szaklapot tömörítő TIPA szervezet, ahol a tagújságok főszerkesztői megszavazták az év legjobb fotográfiai termékeit.
Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Pályázat


Pályázat - Köd

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Absztrakt képkompozíció - A háromszög

A képkompozíció legegyszerűbb elemei (pont, vonal, folt) után az összetettebb formák kerülnek sorra absztrakt kompozícióval foglalkozó sorozatunkban. Az előző részben a kört, a mostaniban a háromszöget vizsgáljuk meg közelebbről.


Fotográfia


Csináld magad! Asztrofotós kamera Canon EOS 500D-ből

"Az amatőr csillagászok számára olyan hullámhossztartományok is érdekesek lehetnek, amelyeket a fényképezőgépek alaphelyzetben nagyon gyengén, vagy egyáltalán nem érzékelnek. A millió forintos


Fotográfia


12+1 egyszerű fogás az otthoni tárgyfotózáshoz

Felszerelt műterem birtokában nem nehéz néhány egyszerű tárgyfotó elkészítése, ha azonban nincsenek kéznél műtermi vakuk, azzal kell megoldani a feladatot, ami otthon van. Ehhez adunk néhány hasznos tanácsot!


Fotográfia


Tippek és trükkök villámfotózáshoz

Cikkünkben a téma egyik szakértője mesél a villámfotózásról, és hasznos tanácsokat ad azoknak, akik ki szeretnék próbálni a fotográfia e különleges és roppant látványos eredményt adó ágát.


Fotográfia


A digitális fényképezés története

Milyen út vezetett az első, 0,3 megapixeles, kényelmetlen és ormótlan kameráktól a mai 20-30 megapixeles, másodpercenként akár 20 fotót is elkészítő digitális fényképezőgépekig? Kik fektették le az elektronikus képkészítés alapjait, és milyen találmányokra volt szükség a mai képszenzorok kifejlesztéséhez?Fotográfia


Vélemény: kellenek-e nekünk a szuperobjektívek?

A fényképezőgép- és objektívgyártók egyre-másra készítik a különlegesen magas képminőségű, 40-50 megapixel felbontású vázakat is kiszolgáló fix gyújtótávolságú objektívjeiket. A minőségért azonban méretben és tömegben is jelentős árat kell fizetni, nem is beszélve az anyagiakról. Jó-e a fejlesztés iránya, kiknek van szükségük ezekre az objektívekre, illetve vannak-e jó és olcsó alternatívák?

Fotográfia


Előtérvetítés a digitális fotózásban

A hagyományos háttérvetítés vagy előtérvetítés nem mindig váltható ki tisztán digitális utómunkával, a projektorral vagy diavetítővel a kivetített felvételek különös hangulatot adhatnak fotóinknak. Cikkünkben egy ilyen kép készítését mutatjuk be részletesen.


Ajánló


Fotókiállítások

Szenvedély. Rajongás és művészet, Boldog születésnapot Vogue magazin, Rédei Ferenc: Kétszázötvenedre Kettő-Nyolc, Annie, Hauer Lajos kiállítása, Képek és pixelek

Ajánló


Pályázatok

Vegyen részt a Magnum ügynökség 70. születésnapjának megünneplésében, Pályázati felhívás a VI. Új Alkotóműhely Művésztelepen való részvételre, Romantikázz, fotózz, pályázz!

Ajánló


Weboldalak

www.evgeniaarbugaeva.com, www.laurentkronental.com, www.fialadegabor.wix.com