tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2014/4


Levelezés


Olvasói levelek

Képstabilizátorok, Portréobjektív, MILC-et vagy tükörreflexes gépet vegyek?

Mindenféle


Ultra-nagylátószögű objektív tükör nélküli gépekhez

Egy víz alatti és egy stílusos utazó Olympus

SanDisk Extreme Pro UHS-II SDHC-memóriakártyák

Mindenféle


Sony A7s - videózás 4K-felbontásban

Transcend SD-kártyák 4K-videóhoz

Különleges kiadású Pentax Q7

Adobe Camera RAW frissítés

Olympus OM-D E-M1

Mindenféle


Tovább az androidos úton - Nikon Coolpix S810c

Nikon 18-300 f/3,5-6,3 G - kisebb és könnyebb

Canon PowerShot SX50 visszahívás

Új kamerák a DxO Optics Próban

Mindenféle


Nikon 1 J4 víz alatti tokkal

Telekonverter és markolat Fujifilm gépekhez

Galéria


Bára Prášilová - Magasan a város felett

A fotográfia története során mindig érdemes volt odafigyelni a divatfényképezésre, hiszen jobb korszakaiban számos, a fényképezés más területei számára is hasznos kísérlet, újítás terepe volt. A divatfotónak kötelező biztosra mennie, meg kell érintenie, szólítania a közönségét. A legvonzóbb látvány az, amelyik a nézőnek újdonságot jelent - s egy kis lépéssel tán a közízlés előtt jár -, de mégis a ráismerés örömét adja.


TIPA


TIPA-díjak 2014

"Idén április 4-5-ig tartotta a TIPA az éves kongreszszusát, és döntött az előző év legjobb fotográfiai eszközeiről. Most sem vita nélkül. Lapunk iránt nőtt az érdeklődés. Az angol kollégák a nyomdai minőségünket dicsérték, és érdeklődtek a nyomdánk iránt. A kínai Chinese Photography Magazine főszerkesztőjének annyira megtetszettek galériáink, hogy kérték a segítségünket a magyar

Tippek, trükkök


Lightroom-iskola kezdőknek 2.

Sorozatunk második részében importáljuk és rendszerezzük fotóinkat. A Lightroom egyik legértékesebb és leghasznosabb szolgáltatását érdemes közelebbről is megnézni.


Tippek, trükkök


10+1 hatásos Photoshop-trükk

Összeállításunkban 11 hasznos kezelési és képfeldolgozási tippet és trükköt mutatunk be, amelyek jelentős mértékben felgyorsítják a munkát.


Tippek, trükkök


Háttérelválasztás trükkös expozícióval

A grafikai munkáknál általában elengedhetetlen, hogy egyes képelemeket elválasszunk a háttértől, a házi gyakorlatban is szükség lehet fehér hátteres vagy körbevágott fotókra, különösen ha stockfotós oldalakra szeretnénk tárgyfotókat feltölteni. A körülményes körberajzolás helyett frappáns megoldást mutatunk a problémára.Fényképezőgépek


Olympus SP-100EE

50-szeres átfogású objektív, különleges irányzék a nagy gyújtótávolságú fotózáshoz és 16 megapixeles felbontás - ezek az SP-100EE legfontosabb jellemzői.


Fényképezőgépek


Nikon D4s

Kipróbáltuk a Nikon új professzionális tükörreflexesét, amelyben egy helyen található meg a cég minden tudománya. Tesztünkből kiderül, hogy érdemes-e D4-ről váltani.

Fényképezőgépek


Samsung NX30

Megjelent a Samsung első, igényes amatőrök és profik számára tervezett cserélhető objektíves tükör nélküli rendszerkompaktja.


Eszközök


Nissin i40 rendszervaku

Új, zsebben hordozható rendszervakut jelentetett meg a Nissin, i40-es típusszámmal. Az apró vaku szinte professzionális tudással és a lehető legegyszerűbb kezelhetőséggel rendelkezik.

Eszközök


Uniqball gömbfejek

Különleges, hazai tervezésű és gyártású gömbfejeket próbáltunk ki, amelyek máshol még nem látott módon egyesítik a különböző állványfejtípusok előnyeit.

Objektívek


Samsung 60 mm F2,8 Macro ED OIS SSA

Az új NX30-as fényképezőgéppel együtt megérkezett a Samsung 60 mm-es makroobjektívje is.

Objektívek


Tamron SP 90 mm F/2,8 Di VC USD Macro 1:1

A Tamron 90 mm-es makroobjektívje korábban már járt nálunk, most megkaptuk tesztre a képstabilizátoros változatát is.

Objektívek


Sigma 50-150 mm F2,8 APO EX DC OS

Kipróbáltuk a Sigma félprofi telezoomját, amely APS-Cszenzorméreten a teljes képkockás 70-200 mm-eseket hivatott képviselni.

Mobil


HTC One (M8)

A tajvani gyártó idei csúcsmobiljának fotófelbontása nem növekedett, viszont kamerából eggyel többet kapunk.

Videó


Csodalámpa videósoknak 2. rész - Magic Lantern különleges beállításai

A Canon fényképezőgépek videós képességei jelentősen kitágíthatók a Magic Lantern nevű alternatív firmware segítségével. A beállítások között azonban számos olyat is találunk, amelyek a fotók számára jöhetnek jól.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Pályázat


Pályázat - Virág

Az előző havi forduló képeiből.Fotográfia


Kompozíció mindenkinek 9. - Madár-, béka- és decentrális perspektíva

Egy igazán jó fotó nemcsak attól jó, hogy helyesen van exponálva, és nincs bemozdítva. A legfontosabb az egyedi nézőpont, amelyet csak a fotós adhat hozzá a képhez.
Fotográfia


Teljes panorámák látványosan

A 360 fokos panorámák különleges élményt nyújtanak, segítségükkel a személő is úgy érezheti, mintha ott állna a képkészítés helyén. Általában hosszú, kiterített formátumban is izgalmasak, azonban forgatható, körbejárható nézetben a legérdekesebbek. Ilyet készítünk most.Fotográfia


A TRI-X-faktor

Digitális kor ide vagy oda, a legjobb fotográfusok közül néhányan még mindig a filmre szavaznak. Különösen egyetlen márkára, a Tri-X-re, amely már hatvan éve forgalomban van. Bryan Appleyard próbálja felmérni a jelentőségét. Sebasti?o Salgado, Don McCullin, Sheila Rock és Anton Corbijn fotográfusokkal beszélgetett, akik közül a legutóbbi három hűtőszekrényre való készletet halmozott fel a Tri-X-ből.Fotográfia


Objektívek fillérekért? - Olcsó és jó 50 mm-es alapok

A használtpiacon rengeteg régebbi objektívet kínálnak, amelyek adapterek segítségével a legtöbb tükör nélküli kamerához csatlakoztathatók. Ezúttal a nagy fény ere jű 50 mm-es objektíveket vesszük szemügyre.


Ajánló


Weboldalak

www.thomasjacksonphotography.com, www.enikohodosy.com, www.christophermorrisphotography.com

Ajánló


Könyvek

Az év fotói 2013, A Robert Capa / A Játékos