tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2014/3

Digitális Fotó Magazin


2014.
XIV. évfolyam 03. szám
114 oldal, 980 Ft
Lapindex | ELŐFIZETÉS | Régebbi lapszámok

Levelezés


Olvasói levelek

Tanácsok gépvásárláshoz, Fejlesztés 4/3-os gépről, Nagyítógépet szeretnék vásárolni, Észrevétel

Mindenféle


Canon Speedlite MR-14EX II körvaku

Új álláspont a D600 porosodásával kapcsolatban

Getty Images-képek felhasználása

Kitüntetések

Nagy sebességű Silicon Power SD-kártyák

Mindenféle


Frissült az Optics Pro 9

Új Samsung kompaktok Wi-Fi-vel és NFC-vel

Mindenféle


Canon EOS 1200D

Nikon 1 V3

Panasonic Lumix DMC-GH4

Galéria


Dina Goldstein - A nagy happy end?

Gyermekkorunkban a mesék mindig egy boldog és idilli képpel fejeződnek be. De mi történhet valójában az utolsó oldal után, amikor a hercegnőt megmentette a daliás herceg?


Tippek, trükkök


Lightroom-iskola kezdőknek 1.

Az Adobe Photoshop Lightroom komplex megoldást nyújt a fotósoknak a képkezeléssel és kép feldolgozással kapcsolatban felmerülő feladatokra. Új sorozatunkban részletesen bemutatjuk a Lightroommal való munkát, és tanácsokat adunk hatékony használatához.


Szoftver


Újabb Android-alkalmazások fotósoknak

Legutóbbi összeállításunk óta sok érdekes fotós alkalmazás jelent meg androidos eszközökre, de a régebbi programok között is találunk hasznosakat. A fizetős programokhoz, ahol lehet ingyenes alternatívákat is ajánlunk.

Fényképezőgépek


Pentax K-3

A Pentax új 24 megapixeles tükörreflexese számos érdekes szolgáltatás mellett kapcsolható aluláteresztő szűrővel is rendelkezik.


Fényképezőgépek


Fujifilm FinePix X-A1 és X-M1

Kipróbáltuk a Fujifilm legolcsóbb belépőszintű, cserélhető objektíves, tükör nélküli modelljeit. A két fényképezőgépben szinte csak a képszenzor más, árban viszont jelentős a különbség közöttük.


Fényképezőgépek


SamsungNX2000

Tovább gyarapodott a Samsung APS-C-érzékelőjű MILC-szériája. Az NX2000 nagyméretű érintőkijelzővel, fejlett videózási képességgel és kiváló képminőséggel rendelkezik.

Fényképezőgépek


Olympus OM-D E-M10

Sorra jelennek meg az új tükör nélküli cserélhető objektíves rendszerkompaktok. Az Olympusnál az OM-széria harmadik tagjaként született az olcsóbb kategóriába sorolható E-M10-es modell. Külsőre a profibb testvérre hasonlít, de méreteivel már-már a kompakt gépekkel vetekszik.


Objektívek


Pentax SMC HD DA 15 mm f/4 ED AL Limited

Az elmúlt időszakban szerencsésen hozzájuthattunk néhány limitált szériájú, fix gyújtótávolságú Pentax objektívhez. Most ismét kaptunk egy ilyet tesztelésre, ez az SMC HD DA 15 mm f/4 ED AL.

Objektívek


Olympus M.Zuiko Digital 25 mm f/1,8

Az Olympus fegyverarzenáljából már csak egy normál gyújtótávolságú, nagy fényerejű objektív hiányzott, amelyet a gyártó most pótolt.

Objektívek


Nikon AF–S NIKKOR 35mm f/1,8G ED

A Nikon objektívparkjából eddig hiányzott egy új, elérhető árú FX-es 35 mm-es objektív a már népesnek mondható öttagú full frame-es gépcsaládjához. A hiányt a gyártó most pótolta.

Eszközök


Epson EH-TW9200 projektor

Ha valaki fotóvetítésre is szeretne projektort használni, érdemes a legnagyobb felbontású, nagy kontrasztarányú, full HD-modellek közül választania. Ilyen járt a szerkesztőségünkben.

Eszközök


Az Arca-Swiss cseretalprendszer

Állvány vagy állványfej vásárlásánál a különböző cseretalprendszerek között is választanunk kell. Cikkünkben bemutatjuk az egyik legsokrétűbb megoldást.


Mobil


LG G Flex-teszt

Kipróbáltuk, hogy mire képes a gyakorlatban a hajlított kialakítást kapott LG okostelefon 13 megapixeles kamerája.

Mobil


A kamerás mobilok fejlődése

"A digitális fényképezőgép-modulok és a mobiltelefonok házassága nem éppen tegnap történt, és most már tudjuk, hogy nagyon is gyümölcsözőre


Videó


Csodalámpa videósoknak - A Magic Lantern használata

A Canon fényképezőgépekhez fejlesztett alternatív firmware jelentősen kitágítja a lehetőségeinket, segítségével rendkívül hasznos, új funkciók jelennek meg a menüben. Kétrészes cikkünkben részletesen bemutatjuk a lehetőségeket.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Portfólió


World Press Photo 2014

"""Eljövünk otthonról, hogy egy jobb életet teremtsünk magunknak, de mindig kapcsolatban maradunk az otthoniakkal. Akár én is ott lehetnék a képen, ahogyan a családomat próbálom elérni, hiszen az év 250 napján utazom"" - nyilatkozta a World Press Photo 2014 idei fődíjának nyertese, John Stanmeyer amerikai fotóriporter."

Portfólió


"""Véget nem érőpokol"" - Magyar Sajtófotó"

Árvíz, hóhelyzet, fesztivál - ezek voltak a legnépszerűbb témák, de győzött a bátorság, hiszen egy Szíriában készült, a világsajtót is megjárt sorozat lett a Magyar Sajtófotó-díj győztese. A magyar fotográfustársadalom legnagyobb megmérettetésén, 2014-ben immár 32. alkalommal választották ki a legjobb pályázatokat.Pályázat


Pályázat - Montázs

Az előző havi forduló képeiből.


Fotográfia


Kompozíció mindenkinek 8. - Érdekes és unalmas perspektíva

A nézőponttól függ, hogy egy kép érdekes-e. Azonban különleges nézőpontból is lehet unalmas képet készíteni, mint ahogy egy klasszikus nézőpont is szolgálhat érdekességekkel. Sorozatunk jelen és következő részében a perspektívával foglalkozunk.
Fotográfia


Hol szabad, és miért nem?

2014. március 15-én életbe lépett a 2013. évi V. törvény a polgári törvénykönyvről, ismertebb nevén az új Ptk. A fotográfusok körében nagy riadalmat keltett a törvény harmadik része, amely a személyiségi jogok védelméről szól.

Fotográfia


Objektívek fillérekért? - Régebbi objektívek használata tükör nélküli gépekhez

A tükör nélküli fényképezőgépek konstrukciója lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen régebbi objektívet használjunk hozzájuk adaptergyűrűk segítségével. Cikkünkben megvizsgáljuk a lehetőségeket, és minden kérdésre választ adunk.


Fotográfia


Föld alatti világok

Meseszerű, rejtelmes formák, cseppkőfigurák, a csillogó kőfüggönyök redői. Titokzatos, sötétbe vesző, kissé félelmetes járatok, és elképesztő csend, amit csak egy-egy vízcsepp hangja tör meg. A barlangok mindig lenyűgözték az embereket, de csak kevesen vállalkoznak arra, hogy fényképezzék ezt a világot. Kovács Richárd barlangfotóssal, az Ariadne Karszt és Barlangkutató Egyesület elnökével Sümegi András beszélgetett.Ajánló


Weboldalak

www.elliotterwitt.com, www.gosztomgergo.hu, www.erinokeefe.com

Ajánló


Fotókiállítások

Henri Cartier-Bresson a Pompiduo Központban, Czabán György - Budapest Bartóktól Banksyig, Chalkie Davies Londonban, Robert Heinecken a MOMA-ban