tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2013/10


Levelezés


Olvasói levelek

Filmes objektívet digitális gépre?, Milyen állványt vásároljak?

Mindenféle


RAW-fotók mobillal is

Samyang kitek videósoknak

Nikon D5300 GPS-szel és Wi-Fi-csatolóval

Apró Mikro 4/3-os gép a Panasonictól

Mindenféle


Új helyen nyitott a Tripont!

Tamron 150-600 mm f/5-6,3

Olympus Stylus 1

Mindenféle


Ultraszéles zoom Pentax Q gépekhez

Tükör nélküli full frame gépek a Sonytól

Különleges 1,4/58-as objektív a Nikontól

Galéria


Ki nyerte a természetfotózás Oscar-díját 2012-ben?

Minden évben óriási várakozás elozi meg a világ legnépszerűbb és legnagyobb természetfotós versenyének végeredményét. Idén 49. alkalommal osztották ki a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Worldwide által meghirdetett pályázat díjait.
Galéria


Az Év Természetfotósa 2013

A nemzetközi pályázattal egy időben, huszonegyedik alkalommal átadták Magyarország és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, az Év Természetfotósa díjat.
Tippek, trükkök


Kromatikus aberráció eltüntetése

Az Adobe Photoshop vagy a Lightroom hatékony eszközöket biztosít a kromatikus aberráció eltüntetésére. Nyers képeknél igen jól használhatók ezek, főleg, ha az objektív profilja is adott. Néha előfordul, hogy egy már részben feldolgozott képről, esetleg egy nagyobb felvételből kivágott darabból utólag kell eltüntetni a színhibát, ilyenkor más trükkhöz kell folyamodni.

Tippek, trükkök


A digitális képek fájlformátumai 2.

Cikkünk előző részében megnéztük azokat a formátumokat, amelyek elsődlegesen kiszolgálják a fotósokat. Most azokat vizsgáljuk meg röviden, amelyekkel a további feldolgozás során lehet dolgunk!


Szoftver


Corel PaintShop Pro X6 Ultimate - erős extrákkal

A PaintShop Pro fejlesztőcsapatát, úgy látszik, nagyon lekötötte a 64 bites változat elkészítése, ezen kívül csak kisebb újdonságokat találunk a kissé megcsiszolt felületen.

Fényképezőgépek


Nikon Df

Kipróbáltuk a Nikon retró stílusú, 16 megapixeles full frame szenzorral épített fényképezőgépét, amelyhez akár a legrégebbi Nikon F objektíveket is használhatjuk.


Fényképezőgépek


Pentax K-50

A Pentax 16 megapixeles tükörreflexese kívülről egyszerűnek látszik, mégis számos beállítási és testreszabási lehetőséggel segíti a tudatosan fotózó amatőröket.

Fényképezőgépek


Nikon Coolpix P7800

A Nikon 12 megapixeles high-end kompaktjában elektronikus kereső, kihajtható képernyő és számos manuális beállítási lehetőség várja az igényes fotósokat.


Objektívek


Tamron SP 70-200 mm f/2,8 Di VC USD

Kipróbáltuk a Tamron új, professzionális felhasználóknak szánt objektívjét. A nagy fényerőn, a csepp- és porállóságon felül optikai képstabilizátor is szerepel a telezoom repertoárjában.

Mobil


Sony Xperia Z1

A japán gyártó legújabb csúcsmobilja az átlagnál nagyobb képszenzoros kamerát kapott. Kipróbáltuk, mire képes a gyakorlatban a 20 megapixeles Xperia Z1.
Vásárlás


Vásárlási tanácsok objektívekhez

Ebben a cikkünkben ahhoz szeretnénk tanácsokat adni a fotózás szerelmeseinek, hogy hogyan állítsák össze felszerelésüket, objektívparkjukat. Szempontokat írunk le, hogy milyen tényezők alapján lehet könnyebben eligazodni a piaci kínálatban.Vásárlás


Milyen notebookot vegyek?

Az asztali számítógépet egyre több helyen kiszorító notebookok hatalmas kínálatából nem könnyű kiválasztani a megfelelőt, ehhez nyújtunk segítséget cikkünkben.


Vásárlás


Vásárlási tanácsadó: fotós tartozékok, kellékek

Ahogyan nehéz eligazodni a több száz fényképezőgép- és objektívtípus között, úgy a számtalan kiegészítő kellék is gondot okozhat a kezdő fotósoknak. Az alábbiakban néhány olyan kiegészítőt ajánlunk, amelyet tartós használatban is kipróbálhattunk.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársunk a www.fotomagazin.hu weboldalra feltöltött képekből válogat. Nem feltétlenül a legjobb vagy legrosszabb képeket mutatjuk be, hanem azokat, amelyekhez reményeink szerint hasznos vélemény, értékelés fűzhető. A képeket Szigeti Tamás fotóriporter értékelte.


Portfólió


Fernando Moleres - Ami a szemnek láthatatlan

A spiritualitás napjaink egyik legdivatosabb szava, amelyről az embernek misztikus képek vagy régi korok szentjei jutnak az eszébe. De hogy valójában mi a spiritualitás, hogyan él napjainkban a spirituális ember, arról már halványak az elképzeléseink. Világnézet, mely felfogás szerint világunk több, mint amit a szemünk lát, fülünk hall.

Videó


A felvételből film: a vágás

Elkészítettük a felvételeket, de a munkával még korántsem vagyunk kész.Az egyes jelenetek a számítógép vágószoftverében nyerik el végleges sorrendjüket hosszukat, a végeredmény érdekes és izgalmas filmecske lehet.


Fotográfia


Vakuzás a gyakorlatban

Akár beépített, akár külső vakuval fotózunk, nem mindegy, hogy használjuk azt. A legtöbb lehetőséget egy csatlakoztatható, forgatható fejű rendszervaku biztosítja. Cikkünkben a vakuhasználat alapjait mutatjuk be.


Fotográfia


Vakus fotózás esti fényben

Egy külső vaku segítségével nagyon izgalmas képeket készíthetünk a városok esti vagy éjszakai fényében, ehhez adunk hasznos gyakorlati tanácsokat cikkünkben.


Fotográfia


Kompozíció mindenkinek 5. - Komponáljunk az élességgel

Sorozatunk előző részében megismerkedtünk az objektívvel mint technikai eszközzel, most megnézzük, hogy mire is tudjuk felhasználni. Nincs izgalmasabb dolog, mint az élességgel alkotni.
Pályázat


Pályázat - Ellenfény

Az előző havi forduló képeiből.


Ajánló


Könyvek

Szarka Klára: Kabos Endre - Az elegáns bajnok, Vancsó Zoltán: Nemlét és örökkévalóság között

Ajánló


Fotókiállítások

Robert Capa-fotókiállítás nyílt Rómában, Újdonságokkal frissít a Paris Photo, A szlovák főváros kultúrsokkja, Mint egy barát - Féner Tamás kiállítása, Brassa?, Párizs szerelmese, Long Room Galéria, Athén

Ajánló


Weboldalak

www.marcusbuck.com, www.gergelyszatmari.com, www.henkwildschut.com