tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2011/8Levelezés


Olvasói levelek

Adaptív vágás és helyérzékeny kontraszt másképp, Képlethiba, Helyreigazítás, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral - Séták a glóbuszon

Mindenféle


A Tokina megvásárolta a Cokint

Adapterek Leica S2-höz

AVCHD 2.0

Érintőképernyős Casio kompakt

Panasonic ultrazoom és Wi-Fi-s kompakt

Ricoh GXR-frissítések

Mindenféle


A Leica is tükör nélküli képet készít

Jönnek a PZ objektívek

Limitált Pentax 645D

Négy új Sony objektív

Panasonic objektívfrissítések

Panasonic-frissítések

Mindenféle


Nikon 1: tükör nélküli cserélhető objektíves rendszer

Mindenféle


Sony-sajtótúra Görögországban

Galéria


Stuart Freedman - Karnyújtásnyira a világ

A fotóriporteri munka igazi célja kétféle lehet. Az egyik igyekszik minél konkrétabban, érthetőbben visszaadni a valóságot. A másik épp ellenkezőleg viselkedik, élvezi, hogy rátalál a valóság valószínűtlenségére, és ezt egy objektív eszközzel, a fotográfiával közvetíti.Word Press Photo


Válogatás a Word Press Photo díjnyertes képeiből

Sorozatunkban válogatást közlünk a 2011-es World Press Photo pályázat díjnyertes képeiből.


Tanuljunk!


Photoshop-tanfolyam kezdőknek - Rétegek

A Photoshopban nagyon fontos szerepük van a rétegeknek. Ezek segítségével cserélhetjük ki egy-egy képrészlet hátterét, de montázsokat is csak rétegek alkalmazásával készíthetünk.Szoftver


Lágy fényektől a szürreális tónusokig - Picturenaut 3.0

Cikkünkben a nagydinamikájú fotózás alapjai mellett egy közkedvelt és egyszerűen használható HDR-készítő programot mutatunk be.


Szoftver


Fotófestők: a plug-in, az önálló és az online

Ebben a hónapban négy olyan programot próbáltunk ki, amely fotóinkból festményeket készít.


Szoftver


Szoftverkoktél

E havi összeállításunkban megismerkedünk egy adatmentő szoftverrel, megtanítjuk Windows operációs rendszerünket a RAW-formátumú képek kezelésére, optimalizáljuk JPEG-felvételeinket, illetve metaadatok alapján több száz fotót válogatunk szét mappákba pillanatok alatt.

Szoftver


Android alkalmazások fotósoknak

Egyre többek számára válnak elérhetővé az Android operációs rendszerrel rendelkező telefonok, amelyekre számtalan alkalmazást telepíthetünk, sok olyat is, amely segítséget nyújt a fotózáshoz, hasznos, ha kéznél van, vagy mindössze jópofa és szórakoztató. Ilyenekből válogattunk össze ismét néhányat.Fényképezőgépek


Canon 2200

Belépőszintű ultrakompakt HD-videóval, valódi nagylátószöggel és négyszeres optikai zoommal. Számos motívumprogram és képtrükk áll a fényképezéssel ismerkedők rendelkezésére.

Fényképezőgépek


Canon EOS 1100D

Két esztendeje jelent meg a Canon belépőszintű kategóriájának legolcsóbb modellje, az EOS 1000D. Lássuk, hogy mennyivel tud többet a nemrég elkészült utód!


Fényképezőgépek


Olympus E-PL3

Egy 12 megapixeles felbontású, elegáns, fémborítású, kihajtható képernyős PEN fényképezőgép járt szerkesztőségünkben.


Összehasonlítás


Fényképezőgépek adatai

Rovatunkban a korábbi lapszámainkban tesztelt fényképezőgépek adatait és rövid értékelését olvashatják

Eszközök


Panasonic Leica DG Summilux 25 mm F/1,4 Asph.

"Kapható a Panasonic nagy fényerejű fix gyújtótávolságú alapobjektívje, amelyet a Leica szintén - a legendás ""M""-sorozatnál híressé vált - Summilux névre keresztelt el."

Portfólió


Franz Christian Gundlach - 28 milliméter

Franz Christian Gundlach, német fotóriporter és divatfotós. 1926-ban Heinebachban született. Kurátor, galériatulajdonos és a 2003-ban alapított Hamburgi Fotográfusok Háza igazgatója.


Képértékelés


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársaink a www.fotovilag.hu weboldalon lévő Képfórum rovatba feltöltött anyagból válogatnak. Főként azokat a munkákat mu tatjuk be, amelyek hez - reményeink szerint - olyan vélemény fűzhető, amely sokak számára hasznos. A képeket Dékán István értékelte.

Pályázat


Pályázat - Kapcsolat

Az előző havi forduló képeiből

Fotográfia


A fotográfiai optika - Képalkotási hibák, valóságos objektívek

Cikksorozatunk előző részében egy általános objektív képalkotásával foglalkoztunk. Példaként a Petzval-objektívet használtuk, ami már tartalmaz bizonyos korrekciókat az optikai hibák csökkentésére. E hibák sok gondot okoznak a tervezők nek és, jelentős erőfeszítéseket tettek a kiküszöbölésükre. Most sorra vesszük a legfontosabbakat.


Fotográfia


Fotós műfajok és eszközeik - Esküvőfotózás

Az esküvőfotózás olyan fényképészeti műfaj, amelynek célja az esküvő eseményeinek, fontosabb mozzanatainak megörökítése kreatív vagy beállított képek készítésével.Fotográfia


HDRI a gyakorlatban

A HDR-technika nem csak a klisé szerinti, drámai hatású felvételek elkészítésének eszköze, segítségével akkor is érdekes képeket készíthetünk, ha nem kizárólag a HDR-hatásra, hanem az érdekes látványvilágra vagy pusztán egy korrekt képre vágyunk.
Fotográfia


Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola

A 233 éves Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában 12 művészeti szakmát oktatnak. Ezek: bőrműves, bútorműves, festő, fotográfia, grafika, játék és amimáció, kerámia, könyvműves, ötvös, szobrász, textil és üvegműves. Minden diák egy szakmát tanul, de betekintést nyer más szakterületekre is. A fotó szakon folyó képzésről Makáryné Fodor Évát, a szakosztály vezetőjét kérdeztük.


Ajánló


Weboldalak

www.johnclang.com, www.rouvre.com

Ajánló


Pályázatok

Arany Teknős nemzetközi természetfotó-pályázat, Fotópályázat Afrikáról, Hogyan laknak nagyszüleink? Hogyan laknak külföldön? - Lakások és kultúrák képekben, Budapesti Nemzetközi Digitális Fotópályázat