tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2010/7

Digitális Fotó Magazin


2010.
X. évfolyam 07. szám
130 oldal, Ft
Lapindex | ELŐFIZETÉS | Régebbi lapszámok


Levelezés


Olvasói levelek

90 éves fényképek, A látens kép élettartama, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral


Mindenféle


100 gigabyte-os Blu-ray lemez

Adapterek Sony E fényképezőgépekhez

Frissült a Pentax K-7

Fujifilm FinePix F300EXR

Műszaki fényképezőgép DSLR-ből

Nikon objektívek EOS vázakon

Mindenféle


A győzelem napja

A Kingston és a titkosított USB-k

Késik a Pentax 645D

Sony World Photography Awards 2010

Távirányítású stúdióvaku-rendszer

Voigtlander adapterek E bajonetthez

Mindenféle


Panasonic-termékbemutató

Legkedvesebb képem


Jung Zseni: Őrizd meg!

Sorozatunkban egy-egy neves hazai alkotó mutatja be egy képét, amelyet fontosnak vagy kedvesnek tart.

Tudta-e


Tudta-e

"Hogyan készül a cianotípia?, Hogyan használják trükk-kamerának

Galéria


Dominic Daves - A Kövér Kacsa

"Adott egy zseniális szakács, Heston Blumenthal, aki mára


World Press Photo


World Press Photo

Sorozatunkban válogatást közlünk a 2010-es World Press Photo pályázat díjnyertes képeiből.


Szoftver


Fotókatalogizálás és szerkesztés Apple módra

"Az Adobe-hoz hasonlóan az Apple is frissítette fotókatalogizálóTippek, trükkök


Filter Forge: Szerkesszünk saját filtert!

A Photoshopban már a gyári szűrők sokasága is rengeteg lehetőséget kínál, nem is beszélve a több ezer letölthető bővítményről. Kétrészes cikkünk első részében bemutattuk, hogyan épül fel a Filter Forge, és hogy segítségével milyen módon készíthetünk saját szűrőket. Most egy konkrét példán próbáljuk ki az eljárást.

Tippek, trükkök


Határtalan képek

Egy vicces fotómontázs elkészítésének receptjét mutatjuk be az alábbiakban. A Photoshoppal többek között érdekes montázsképeket is alkothatunk, melyhez a program rétegtechnikája nyújt hathatós segítséget.Fényképezőgépek


Olympus SP-600UZ

Az Olympus két bridge újdonsága közül a kisebbik, 15-szörös átfogású modellt teszteltük.

Fényképezőgépek


Sony DSC-HX5V

A hátsó megvilágítású képérzékelők és a gyors képfeldolgozó processzorok új lehetőségeket teremtenek a fotográfiában. A Sony, fényképezőgépeinél, ezek kiaknázására teljesen új fejlesztési irányt dolgozott ki.

Fényképezőgépek


Panasonic LUMIX DMC-FT2

A Panasonic továbbfejlesztette vízálló fényképezőgépét, és 10 méteres mélységig használható, több színben is kapható masszív kompaktot készített. Sportolás mellett ipari felhasználásra is ideális.

Fényképezőgépek


Fujifilm S2500HD

Kisméretű, egyszerű bridge kamera HD-videofelvételi lehetőséggel. Elődjéhez képest nőtt a felbontás, illetve a zoomátfogás is.

Eszközök


Műtermi vakustúdiók tesztje 2. - BOWENS GEMINI GM400

Az angol Bowens márka készülékei között megtaláljuk a nagy teljesítményű aggregátos készülékeket és a kis fejgenerátoros műtermi vakukat is. Ezúttal az utóbbi kategória egy 400 Ws teljesítményű készülékét vettük szemügyre.


Eszközök


Canon Speedlite 580EX II

Bár már eltelt egy kis idő a megjelenése óta, azért az 580EX II-es ma is a Canon legjobb rendszervakuja. Az előd azon tulajdonságait tökéletesítették, amelyek a profi fotósok munkáját könnyítik.

Objektívek


Sony Zeiss Vario-Sonnar T* 16-35 mm f/2,8 SSM

Elkészült a Sony gépekhez az első igazi full frame-es nagylátószögű objektív. Elődjének a Konica Minolta 17-35 mm-es f/2,8-4-es fényerejű zoomja tekinthető, amelyet pedig a Konica Minolta első digitális tükörreflexesével együtt jelentettek be.

Objektívek


Objektívek 7. - A makroobjektívek

Szokatlan, nem mindennapi világba enged bepillantást a makrofotózás. Az egyre nagyobb lehetőséget kínáló kompaktok meghozzák a kedvet, a cserélhető objektíves gépek pedig már profi lehetőségeket kínálnak hozzá.Portfólió


Saif al Zani - Dűnemesék az Arab Emirátusokból

Alig száz évvel ezelőtt csupán beduin törzsek és gyöngyhalászok laktak itt, mára igazi gyöngyszemmé vált: egzotikus környezet, kristálytiszta tenger csodás parttal, bujazöld oázisok, végtelenbe nyúló toronyházak, pezsgő életű bazárok varázsolják el az ide látogatókat. A tengerparton épült luxusszállodák, ultramodern felhőkarcolók már a 21. századot idézik.


Portfólió


Miniportfólió: Zoller Csaba

"Gyerekkorom óta rajzolok, mindig a portrék érdekeltek, megörökíteni


Képvilág


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársaink a www.fotovilag.hu weboldalon lévő Képfórum rovatba feltöltött anyagból válogatnak. Főként azokat a munkákat mutatjuk be, amelyek hez - reményeink szerint - olyan vélemény fűzhető, amely sokak számára hasznos. A képeket Dékán István értékelte.


Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába - A harmadlagos színek, a minőségi kontraszt

A színek különböző telítettsége, tisztasága és világossága szerinti besorolás a vizuális érzékelésen alapul. Tehát a racionális besorolás alapja a látás, illetve a felismerés folyamata. A besorolási rendszer ismeretének hiányában a színek osztályozása csakis érzelmi alapon, pusztán személyes megítéléssel történhet.Fotográfia


Egy fotós történetei

Egy-egy fotó elkészítése közben rengeteg érdekes, meglepő dolog tör ténhet. Ismerjük meg né met szerzőnk történeteit, és egyúttal feltárul a „hogyan készült” rejtélye is.Fotográfia


A stockfotózás buktatói

Mindenki szeretne jól eladható stockfotókat készíteni, de ez nem megy varázsütésre. A siker érdekében be kell vetnünk néhány trükköt, és érdemes azt is megtanulnunk, hogy milyenek a tipikus stockfotók.


Fotográfia


Fotóiskola teljesen kezdőknek 14. - Használjunk derítőlapot

Sorozatunk befejező részében derítőlap használatával készítünk érdekes képeket. Aki a portré- vagy személyfotózásban találta meg kedvenc műfaját, nem lehet meg derítőlap nélkül.Fotográfia


Képérzékelők 1. - A CCD szenzor

A képérzékelő a digitális fényképezőgépek központi eleme, de vele kapcsolatban még az igényesebb fotósok fejében is sok hiányos, sok esetben téves ismeret van. Sorozatunk ezen próbál segíteni. Az első részben röviden meg ismerkedünk a foto voltaikus jelenséggel és a CCD képérzékelők működésének alapjaival.


Fotográfia


Professzionális tárgyfotózás 6. - Átlátszó üvegtárgyak fényképezése

Az átlátszó üvegtárgyak megvilágítása erősen eltér a szokásos tárgyfotóvilágításoktól. Az üvegek felületi kialakításától függően különböző kiegészítő fényekre is szükség lehet.


Ajánló


Kiállítások

Allan Sekula: Polónia és más mesék, Volt egyszer egy gyár - a Kodaktól a Fortéig, Kunkovács László: Kihajtástól behajtásig, Cigány vagyok - Terri Potoczna fotókiállítása, Szalay Zoltán fotókiállítása, 3color kiállítás - Kortárs mexikói fotóművészet

Ajánló


Pályázatok

KOROLTÓ - Országos fotópályázat az ötven felettiek életéről, Pályázati felhívás a XI. Országos Néprajzi Fotókiállításra, Aranyteknős természetfotó-pályázat, Motorkerékpár - Nemzetközi fotóverseny az INTERMOT 2010 és a Photokina keretében, Láttasd másként a világot! 3 dimenziós fotópályázat Ipolytarnócon


Pályázat


Pályázat: Humoros képek

Pályázatunk előző havi fordulójának legjobb képei