tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2010/6Levelezés


Olvasó levelek

"Nikon-kérdések, Michael Levin képei, ""Kezdő"" kérdések, Nyelvi kalandozások Grétsy tanár úrral"


Mindenféle


Frissítés Fujifilm kamerákhoz

Jön a Samsung NX5

Nagy fényerejű objektívvel jön a Panasonic FX70

Nikon Coolpix S3000 és S4000 - frissítés

Szeptemberben lesz a PMA

Újabb Nikon kamerák az űrállomáson

Zeiss Distagon 2,8/25 Nikonhoz

Mindenféle


Bibble 5.1

Előzött a Western Digital

Eye-Fi kártyák zárt hálózatokhoz

Felhőalapú nyomtatás a HP-től

GPS-információ Adobe CS5-ben

HD-felbontású Logitech webkamerák

Mamiya RZ33

Szállítják a Sigma SD 15-öt

Vízálló Sanyo HD-kamera

Mindenféle


3D-kameramodul mobilokba

Halszemobjektív Mikro 4/3-hoz

Miniprojektor a Samsungtól

Négyszínű tévék a Sharptól

USB 3.0-s kártyaolvasó és 128 GB-os CFast kártya

Mindenféle


Két frissített tükörreflexes a Sonytól

Száraztechnológiás mini laborok a HP-tól

Legkedvesebb képem


Szalay Zoltán: Latinovits Zoltán

Sorozatunkban egy-egy neves hazai alkotó mutatja be egy képét, amelyet fontosnak vagy kedvesnek tart.

Tudta-e


Tudta-e

Mikor készült az első digitális kép?, Hogy fotózták le a kihaltnak hitt vörösmacskát?, Melyik a világ legdrágább fényképezőgépe?, Homogén felületre nem lehet élességet állítani?, Nappal szemben nem lehet jó képet készíteni?, Mennyit tud az objektívekről?, Melyik volt az első full-frame tükörreflexes?, Mi az az ambrotípia?


Galéria


Egy brit kedvenc: John Swannel

A fotográfus gyakori vendége az angol királyi családnak, és ha Tony Blair miniszter elnök jó képet szeretne, szintén őt hívja. Kultikus, professzionális személyiség, aki több mint 35 éve tartja fenn a sajtó érdeklődését.World Press Photo


World Press Photo

Sorozatunkban válogatást közlünk a 2010-es World Press Photo pályázat díjnyertes képeiből.


Szoftver


Adobe Photoshop Lightroom 3

Kipróbáltuk az Adobe szoftverház fotósokszámára fejlesztett képkezelő és képfeldolgozó programjának legújabb változatát. A továbbfejlesztett funkció mellett számos új eszközt is találunk.Tippek, trükkök


Fotók restaurálása Photoshoppal

Az idő vasfoga sajnos a fotókat sem kíméli. A Photoshop pal azonban megmenthetjük ezeket a féltve őrzött családi emlékeket. Még a kettészakadt, karcos, gyűrött és kifakult fényképeket is újjávarázsolhatjuk.


Tippek, trükkök


Egy halom kép - kicsit másképp

Feldaraboljuk az egyik fotónkat, és a részleteit szét szórjuk egy virtuális asztalon - ehhez persze szükségünk lesz a Xara Xtreme-re is.


Tippek, trükkök


Digitális hidrokinon 3. - A kereszthívás és a redscale

A kereszthívás jól ismert technika volt a 60-as években. Akkoriban divat volt mindent másként csinálni, mint ahogy normális lenne. Nyilván túl unalmasnak tűnt a diafilmet diahívóban előhívni. Miért ne lehetne egy diát negatívhívóban hívni!? Az eredmény egy furcsa színvilágú kép, kontrasztos élénksárgákkal és zöldekkel, pasztellvörösekkel, ciánokkal.Fényképezőgépek


Nikon Coolpix S8000

Szokatlanul kisméretű, elegáns házba bújtatott, 10-szeres átfogású objektívvel szerelt 14 megapixeles fényképezőgép járt szerkesztőségünkben.

Fényképezőgépek


Panasonic Lumix G2

Új taggal bővült a Mikro 4/3-os fényképezőgépek tábora. A Panasonic G2 az elődmodell G1 és a GH1 kedvező tulajdonságait ötvözi. Érintésérzékeny LCD-je egyszerű kezelhetőséget tesz lehetővé.

Fényképezőgépek


Sony Alpha 850

A konkurencia kihívásainak megfelelően a Sonynak is el kellett készítenie professzionális teljes képkockás fényképezőgépének szolidabb árú változatát. A tervezők nem sokat töprengtek azon, hol lehet a legtöbbet spórolni. Az A850-es az A900-as dual processzorának a felét kapta csak meg. Lényegében ez a különbség a két gép között, tehát sok mindenről nem kell lemondanunk.

Eszközök


Műtermi Vakustúdiók tesztje

Sorozatunkban szemügyre vesszük a Magyarországon forgalmazott alacsony árkategóriájú műtermi vakukat. Össze állítá sunkban 250 000 forint alatti kétfejes készletek szerepelnek. Ezúttal a Mikrosat ajánlatából szemezgettünk.Eszközök


Tamron SP AF 60 mm F2 Di II LD (IF) 1:1 Macro

A Tamron a teljes képkockás 90 mm-ese és 180 mm-ese mellé most készített egy fényerős 60 mm-es makroobjektívet a kisebb szenzorméretű tükörreflexes gépekhez.

Objektívek


Objektívek 6. - Zoomobjektívek

A sorozat előző részeiben megismerkedtünk néhány fontos, az objektívekre vonatkozó fogalommal, és osztályoztuk őket tulajdonságaik szerint. Részletesen tárgyaltuk a különböző látószögek felvételre gyakorolt hatásait. Ebben a részben a változtatható gyújtótávolságú objektívekkel, vagyis a zoomobjektívekkel foglalkozunk.Összehasonlítás


Fényképezőgépek és objektívek adatai

Rovatunkban fényképezőgépek és objektívek legfontosabb adatait adjuk közre.Képvilág


Képértékelés

Rovatunkban véleményezzük olvasóink alkotásait. Elemzést végző munkatársaink a www.fotovilag.hu weboldalon lévő Képfórum rovatba feltöltött anyagból válogatnak. Főként azokat a munkákat mutatjuk be, amelyek hez - reményeink szerint - olyan vélemény fűzhető, amely sokak számára hasznos. A képeket Dékán István értékelte.


Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába - A színkontrasztok

Egynémely különösen hangsúlyos színkontrasztra és színi hatásra adott reakciók kvázi az ősi örökségünkben gyökereznek. A színteória itt csupán saját benyomásainkat támasztja alá. A színteória ezen túlmutató, kifinomultabb részleteit elsőként tudatosítani kell annak érdekében, hogy a kép analitikus befogadásának részévé váljanak.Fotográfia


Egy fotós történetei

"Egy-egy fotó elkészítése közben rengeteg érdekes, meglepő dolog történhet. Ismerjük megnémet szerzőnk történeteit, és egyúttal feltárul a ""hogyan készült"" rejtélye is."
Fotográfia


Csináld magad: Régi fényképezőgépből infrakamera

Ha egy olcsó kompakt meghibásodik, sok esetben már nem éri meg költeni rá, de talán valamennyire még így is használható marad. Előfordul, hogy régi, jól működő gépünk sem kell már senkinek. Alakítsuk át!


Fotográfia


Professzionális tárgyfotózás 5. - Üvegtárgyak fényképezése

Az üvegtárgyak fotózása speciális világításokat kíván. Azért kell többes számot használni, mert a konkrét megoldás nagymértékben függ a tárgy optikai tulajdonságaitól.


Ajánló


Fotókiállítások

hé, fiúk - Vedres Ági fotókiállítása, Áradó fényben: Izrael és Kelet-Európa Cédric Larvoire francia fotóművész kiállítása, Pitypang kompót Matyasi Gábor fotókiállítása, Hiány, 5. Ménes-patak Menti Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál, TÁGULÓ / Két világ határán Bátorfi Andrea fotógrafikai installációja és fotóanimációs filmje.

Ajánló


Pályázatok

Táncház, népviselet, nemzetek közti barátság - fotópályázat, Szépület - fotópályázat, Küldd be a legszebb naplementés fotódat!, Summer Edition 2010 Photography Contest, Ember a természetben, Régi házak üzenete, Most mutasd meg! - fotópályázat


Pályázat


Pályázat: Humoros képek

Folyamatos pályázatunk ehavi nyerteseinek képei