tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2009/1

Mindenféle


A világválság a Nikont is elérte,

Frissített Silkypix RAW-konverter,

Jövőre jön a Bluetooth 2.2,

Megérkezett a 24,5 megapixeles Nikon D3x,

SanDisk termeléscsökkentés,

Új szoftver Ricoh GR Digital II,

Mindenféle


A Sony elégedett a Blu-ray-eladásokkal,

Adobe Lightroom-frissítés,

Drágulhatnak az elektronikai termékek,

Gyorsabb OCZ pendrive-ok,

Leica M objektívek a Panasonic G1-re,

Samsung fényképezőgépek,

Újabb búvártokok,

Mindenféle


Fehér Pentax az USA-ban,

Négy képstabilizátoros objektív a Sigmától,
Visszatekintés


Mi történt 2008-ban?

Évértékelő cikkünkben összefoglaljuk az elmúlt esztendő eseményeit, és áttekintjük a fontosabb iparági trendeket is.
Internet


Először, másodszor, harmadszor - internetes licitálás

Minden karácsonynak megvannak a saját slágertermékei, amelyekből könnyen több garnitúrát is kaphatunk. De mit is kezdhetünk például egy második állvánnyal vagy UV-szűrővel? Cikkünkben az internetes adásvételnek ezúttal a kínálati, azaz az eladási oldalával foglalkozunk.


Tippek, trükkök


Háttérmunka

Egy harmonikus, jól sikerült fényképen a háttérnek is ugyanolyan fontos szerepe van, mint az előtérben álló főtémának. Ha a háttér utólagos korrekcióra szorul, a Photoshop sokat segíthet.


Tippek, trükkök


Profi élesítés Lightroomban

Amikor azon ügyködünk, hogy éles képeket készítsünk, olyan jeles fotográfusok eredményeire támaszkodhatunk, mint Ansel Adams, aki szerint a precíz és pontos fókuszálás a jó fénykép alapja. Ám a végső cél, egy impozáns kép elkészítéséhez ez nem elegendő, digitális élesítésre is szükség van.Fényképezőgépek


Nikon Coolpix S710

Kipróbáltuk a Nikon felső kategóriás, sok szolgáltatással rendelkező 14,5 megapixeles kompakt fényképezőgépét.

Fényképezőgépek


Canon PowerShot SX1 IS

Full HD mozgó- és állóképek készítésére alkalmas Canon gépet teszteltünk. 28 mm-től induló optikája hússzoros átfogású.

Fényképezőgépek


Canon EOS 5D Mark II

A világ első elérhető árú teljes képkockás szenzorméretű fényképezőgépét 2005 augusztusában jelentette be a Canon, EOS 5D néven. Első frissítése, az 5D Mark II most, három év után került a hazai fotóüzletek polcaira.Objektívek


Tokina AT-X 35 mm f/2,8 Pro DX Macro

Az APS-C szenzorméretű fényképezőgépek normál látószögét a 28-35 mm-es gyújtótávolságú objektívek adják. Ilyen eszközök csak régen, a filmes gépekhez készültek, makro kivitelben pedig egyáltalán nem. A Tokina legújabb fejlesztése, a nagy fényerejű fix 35 mm-es makro ezt az űrt hivatott kitölteni, nem is akármilyen minőségben.Portfólió


John McMurtrie - A kemény rock fotósa

Az Iron Maiden rockegyüttes hivatalos fotósa, John McMurtrie napjaink egyik legismertebb képviselője szakmájának. Ha valaki szereti a hard rockot, nem tud nem találkozni a képeivel.

Pályázat


Pályázatok éve

Úgy tűnik, ebben az évben megszaporodtak a fotópályázatok. Valódi pályázatnak az tekinthető, amit nem egy kereskedelmi vagy gyártó cég ír ki marketingcélból. Az igazi pályázat konkrét feladatot ad, és a képek vagy tematikusak, vagy egyéni látásmódot tükröznek. A közelmúltban lapunknak alkalma volt három pályázatban is részt venni támogatóként vagy a zsűri tagjaként. Ezek díjnyertes képeiből mutatunk be egy összeállítást.


Mobil


Újabb iPhone-alkalmazások

Ismét öt iPhone-alkalmazást mutatunk be, köztük egy hasznos, ingyenes és szponzorált alkalmazást, egy őrült, de függővé tevő játékot, egy izgalmas fotórejtvényt és egy jövőbe mutató fizetős programot.

Mobil


Motorola ZN5

Rengeteget kellett várnunk rá, most viszont végre megérkezett: a ZN5 révén immár a Motorola is rendelkezik igazán nagy felbontású kamerás telefonnal.

Fotográfia


Kompozíció felsőfokon - Helységek

A hegyek gyönyörű látványa a fotón elveszti azt a hatást, amit a helyszínen láttunk. Vajon mi ennek az oka, és lehet-e ezen segíteni?
Fotográfia


Bevezetés a kompozíció világába - A pont éz a zavaró pont

Új cikksorozatot indítunk útjára, amely az alapvető képelemektől kezdve az általános szabályszerűségeken át az összetett képszerkesztési ismeretekig végigkalauzolja az olvasót a fotográfiai kompozíció izgalmas és érdekes világán. A kezdőknek is ajánlható sorozat szerzője Harald Mante professzor, számos szakkönyv írója, lapunk állandó munkatársa. Az első részebn a pont és a zavaró pont viszonyáról lesz szó.
Fotográfia


A mélységélesség titkai

Cikkünkben utánanézünk, hogyan függ a mélységélesség a rekesznyílástól és a gyújtótávolságtól. Vagy lehet, hogy a mélységélesség nem is függ a gyújtótávolságtól?Fotográfia


Váztörténet - a fényképezőgépek vázszerkezetei

"Kameratörténeti sorozatunkban most a fényképezőgépek vázszerkezeteinek fejlődését tekintjük át. Kitérünk a ""műanyag vagy fém"" polémiára is."


Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Arató András

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.