tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK

2008/5

Mindenféle


Búvármaszk fényképezőgéppel

Digitalizálják a világ legrégebbi bibliáját

Lensbabyvel fényképezett mozofilm

Olympus E-520

Újfajta zoom a mobilokban

Mindenféle


A TIPA 2009-ben Magyarországon szavaz

Búvártok Nikon kompaktokhoz

Frisítések profi EOS fényképezőgépekhez

Itt az első zsebprojektor

Olympus Zuiko Digital 9-18 mm f/4-5,6 ED

Takarékosabb arcfelismerők jöhetnek

Mindenféle


A HP óriásfelvásárlásra készül

Előfizetéses Photoshop?

Felháborodás egy kiállítás miatt

Lassan terjed a Bluray

Összeütköző galaxisokat fotózott le a Hubble

Mindenféle


Ruha alá is belát a digitáélis kamera

Új alkatrész forradalmasíthatja az elektronikát

TIPA


TIPA-díjak 2008

A TIPA (Technical Image Press Association) egy európai független szervezet, amely a meghatározó fotós szaklapokat tömöríti. Minden évben díjakkal jutalmazza a legjobb fényképezőgépeket és a képalkotáshoz kapcsolódó termékeket. A díjak odaítéléséről a nem kevesebb mint harminc rangos európai szaklap főszerkesztői, képviselői titkos szavazáson döntenek. A szavazást idén Rómában rendezték, ahol lapunkat Dékán István főszerkesztő képviselte. A díjnyertes termékek forgalmazói ünnepélyes keretek között vehetik át az elismerést jelző szobrot, és termékeiken feltüntethetik a TIPA logóját. 2007-től a Digitális Fotó Magazin a szervezet magyarországi tagja.Galéria


Onne van der Wal - A szelek fotósa

A szél erejét és az azt megzabolázó embert nem könnyű lencsevégre kapni. A holland vitorlázó, aki egész életét ennek a feladatnak szentelte, mára kétségtelenül az egyik legismertebb jachtfotósnak tudhatja magát. Képei a küzdelemről, a sport szeretetéről és a vitorlázás szépségeiről mesélnek. Ha valaki szereti a tengert, de még nem vitorlázott, az Onne van der Wal fotói láttán bizonyára hamarosan hajóra száll.
Fotópszichológia


Valljunk színt! 3

"Színekről szóló sorozatunk utolsó fejezetében azokkal a visszafogott, ""színtelen"" tónusokkal és színekkel foglalkozunk, amelyeket nem találunk meg a klasszikus színkörben. Azokat a tónusokat soroljuk ide, amelyek semmiféle színérzetet nem hagynak hátra. Ilyen például a fekete, a fehér és a szürke. Ezekkel ellentétben a korábban megismert ""színes"" színek a színtan elmélete szerint a spektrum színei, s mint ilyenek, maximális színtelítettséggel bírnak."

Tippek, trükkök


Éles fotók weblapokra

A fényképek internetes publikálása manapság egyszerű dolog, de van néhány apróság, amivel az automata webgalériakészítők korában is szebbé, jobbá lehet tenni az eredményt.
Tippek, trükkök


Zsebre vágható világ

A közelmúltban levelezés rovatunkban szó esett szó a 360°-os gömbi panorámákról. Elkészítésükre többfélemódszer van, ezekből mutatunk be egyet. Melléktermékként egy kockapanorámát is kapunk, amit kinyomtatva akár zsebre is rakhatunk.


Tippek, trükkök


Mezei HDR?

Nagy kontrasztú témáról készített felvételünk sok esetben akkor sem bizonyul menthetetlennek, ha a fotózáskor nem éltünk a HDR-technika lehetőségeivel. Egy egyszerű műveletsor segítségével hatásosan javíthatjuk képeinket.

Szoftver


Xara Xtreme 4.0 és Xara Xtreme Pro 4.0

A Xara illusztrációs programja azon vektorgrafikus programok közé tartozik, amelyre a fotókkal és más pixelgrafikus képekkel dolgozóknak is érdemes odafigyelniük. Már csak azért is, mert a most megjelent változat egyik újdonsága a Photo Tool, egy kimondottan fotókhoz szánt új eszköz.Eszközök


Epson Perfection V200 Photo

Papírképek, diák, 35 mm-es filmek és nyomtatott dokumentumok digitalizálására alkalmas a Perfection V200 Photo.

Fényképezőgépek


Fujifilm F100fd

A FinePix F sorozatának egyes tagjai szinte legendává váltak a digitális kompaktok nagy családjában. Szinte mindegyik hozott valami új technikai megoldást, vagy képminőségével emelkedett a kategória többi tagja fölé.

Fényképezőgépek


Olympus SP-570UZ

Elődjéhez képest vezérlőtárcsával, vakupapuccsal és zoomgyűrűvel gazdagodott az Olympus hússzoros átfogású bridge kamerája.

Fényképezőgépek


Pentax K200D

A Pentax új belépőszintű tükörreflexese, a K100D utódja 10 megapixeles felbontással és számos érdekes funkcióval rendelkezik.
Mobil


Motorola Z10

Látogatást tett szerkesztőségünkben a Motorola jelenlegi csúcsmodellje - alaposan kifaggattuk!


Portfólió


Tim McKenna - Teahupoo, a mítikus hullám

A Canon belépőszintű tükörreflexesei mindig eladási rekordokat döntögetnek. Minden bizonnyal a mostani újítások is kivívják majd a felhasználók elismerését.
Fotográfia


Kompozíció Mante professzorral - Őselemünk, a víz

A fotótémák egyik leggazdagabbika a víz és az ahhoz kapcsolódó környezet. Ilyen témát szinte mindenütt találunk, ha jól odafigyelünk.Fotográfia


Értékes fotók

Korábbi cikkeink hatására egyik munkatársunk is kipróbált egy illusztrációfotókat árusító weboldalt. Az eredményen még maga is megdöbbent, annyi pénzt keres az utóbbi egy évben képeivel, amennyiről cikksorozatunk előtt álmodni sem mert. Tapasztalatait az alábbiakban olvashatják. Javasoljuk minden olvasónknak, hogy tegyen egy próbát!


Fotográfia


A perspektíva a fotográfiában

A távlati hatás alkalmazásával, valamint a tudatos kompozícióval lehetőségünk nyílik arra, hogy az átlagosnál érdekesebb, izgalmasabb felvételeket készítsünk.


Fotográfia


Modellfotózás a víz alatt

Sokan szeretünk búvárkodni nyaralás közben, amit akár modellfotózással is kiegészíthetünk. Ha a technikai nehézségekkel megbirkózunk, igazán hatásos felvételeket készíthatünk.


Fotográfia


Csináld Magad 4. - Lágy fényt - elvitelre!

Sorozatunk negyedik, befejező részében hordozható vakura illeszthető fénylágyító előtétet és közeli, illetve makro témák lágy megvilágításához használható eszközt készítünk.Fotó és irodalom


Egy fénykép és egy írás: Podmaniczky Szlárd

Megkértük irodalmi életünk ismert személyiségeit, hogy írjanak a Digitális Fotó Magazin irodalomszerető olvasói számára egy-egy új művet, amelynek témája a fénykép.