tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Áttörést hozhat a végtelen dinamikatartományú kamera

Létrehozva: 2015.08.19  11:14   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Az MIT-n kifejlesztett kamera egyetlen exponálással készít nagy dinamikaátfogású felvételt és működési elve miatt nem fordulhat elő, hogy a túlexponálás miatt bárhol is kiégjen a felvétel.
Különleges érzékelőt fejlesztettek ki az egyik leghíresebb amerikai műszaki egyetemen, az MIT-n. A hagyományos szenzorokon a túlexponált pixelek teljesen feltöltődnek elektronokkal, a kész képen csak fehér területet kapunk. A Modulo Camerának nevezett új eszköz azonban még az expozíció közben érzekli a telítődést és kiüríti a telítődött pixelt, akár több alkalommal is. Számolja, hogy hány ürítésre volt szükség és az expozíció végén megméri a maradék elektronok mennyiségét. Így a durván túlexponált területeken is pontosan meg tudja állapítani a megvilágító fény erősségét, végeredményképp pedig egy algoritmus segítségével rekonstruálja az eredeti felvételt.

A bal oldali képen a hagyományos fényképezőgép által készített képnek megfelelő eredmény látható, középen a Modulo Camera által rögzített kép, a túlexponált részen a pixelkiürítések számát jelölő színes kódolással, jobbra pedig a feldolgozás után rekonstruált felvétel.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nincs szükség fénymérésre, az expozíciós idő és a rekesz beállítására, a feldolgozás után mindenképp jól exponált kép az eredmény, illetve a nyers adatokból utólagos feldolgozással tetszőleges normál vagy HDR képet lehet nyerni. A fejlesztők egyelőre egy működő prototípussal rendelkeznek, de ha a megoldást sikerül a fogyasztói szengmensbe átültetni, az forradalmasíthatja a mobilkamerák és a fényképezőgépek működését.
Részletek:
http://petapixel.com/2015/08/18/mit-created-a-camera-that-will-never-overexpose-a-photograph/

Cimkék:

modulo camera

Hozzászólások

Nincs hozzászólás