tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Urbán Tamás: Mentők

Létrehozva: 2018.07.18  12:29   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Urbán Tamás 1985-től két éven át fényképezte a mentők munkáját. Ebből az anyagából közlünk válogatást.
Többször találkoztam a Mentőszolgálat dolgozóival. Sajnos anyámat többször ők vitték be a kórházba. Mindig együttérzők és kulturáltak voltak. Sokszor gondoltam rá milyen nehéz eseteik lehetnek. Mindennap találkoznak a legsúlyosabb balesetek, betegségek áldozataival. Mindennap beköszön a halál, de nincs vége, dolgozniuk kell tovább.
Urbán Tamás 1985-től két éven át fényképezte munkájukat. Ebből láthatnak egy válogatást. A kiváló fotóriporter Rendszerváltás a szexiparban című anyagát egy interjúval megtalálják nyomtatott kiadásunkban. Itt a fotomagazin.hu-n pedig A rácson túl című börtön esszéjéből is találnak képeket.

Bánkuti András
Székesfehérvárnál, az M7-es 60-as kilométerkövénél súlyos balesetet jelentettek.
A budaörsi repülőtéren volt az OMSZ egyik légi bázisa, így a helikoptert is riasztotta a központi irányítás. Percek alatt a levegőből már látni is lehetett a hosszú álló kocsisort. Két motoros rendőr már a helyszínen volt, igyekeztek az érkező légi járműnek a leszálláshoz helyet biztosítani. Szerencsére haláleset nem történt, de a két személygépkocsiban mindenki megsérült. A kárhelyparancsnok úgy döntött, hogy az egyik kocsiban utazó mamát és a kisgyermeket a helikopter szállítja az ügyeletes Árpád kórházba, a többieket mentőkocsikkal viszik Székesfehérvárra. A két éves kislány a hatalmas fülhallgató védelme alatt mentőtiszt karjaiban a felszállást követően hamarosan elaludt. 25 éves édesanyja sínbe tett karral feküdt a hordágyon. A második képen már a Vasas pályán leszállt helikopterből viszi a mentőorvos a várakozó mentőautóhoz a gyereket.


A balatonföldvári egyik üdülőjébe hívták a siófoki rohamkocsit. A miskolci ÉMÁSZ vállalat dolgozói közül egy férfi nem jelent meg az esti vacsoránál. Rögtön keresni kezdték, de a délutáni vihar úgy felkorbácsolta a vizet és az iszapot, hogy reménytelennek látszott a keresés a vízben. Másnap kora-délután vetették ki a testet a hullámok. Dr Szerémy György főorvos és Kasza Géza ápoló mezítláb mentek be a stégen a holttesthez. Letakarták , majd kint a parton megcsinálták az adminisztrációt.
A szomorú vízbefulladási statisztika megint nőt egy számmal.


Bordatörött cigányasszony
Nagy Tibor mentőtiszt egy borda-törött gyanús nőbeteget vizsgál a népes család „közreműködése" közben.


A felvétel egy családi verekedés után készült. Aztán, mint lenni szokott pillanatok alatt kibékültek.


Szoptató anya a mentőautóban
1985. május 04-én figyelmetlenül lépett le a járdáról egy hölgy, karján gyermekével a Lenin körút-Majakovszkij utca sarkán. Egy kanyarodó BMW típusú személygépkocsi elütötte. A fiatal nő miután betörte a gépkocsi szélvédőjét, a földre esett Karjaiban tartott gyermekét a világ semmi kincséért el nem engedte volna, pedig a sérülthöz siető gyalogosok elsősorban a gyermeket mentették volna. A kiérkező mentősök kénytelenek voltak az asszonyt gyermekestől a hordágyra fektetni. A mentőautóban aztán felültették a mamát, aki a legtermészetesebb módon a következő pillanatban elkezdte szoptatni kicsijét. Elvégre a közelben lévő templomban pont delet harangoztak.


Hogyan kerül egy orvos az ablakba?
Magasból esett idős hölgyhöz riasztották a rohamkocsit Kerepestarcsára, a Madarász utca 20 alá. A hölgyet a hozzátartozók ágyba fektették, úgy várták a mentőegységet.
Sajnos a családi ház tervezői nem kalkulálták be, hogy egyszer vákuummatracba fektetett sérültet kell a szobából a konyhán, előszobán keresztül az udvarra vinni. Más megoldás nem adatott, az ablakot kellett igénybe venni. Dienes doktor maradt „hátvédnek" a szobában, így ő hagyta el utolsónak a helyszínt.


Rácsos ágy a miskolci detoxikáló állomáson, ezzel biztosították, hogy további sérüléseket ne szenvedjenek a kijózanodás ideje alatt.


Halálos motoros baleset a BAH felüljárón
Svédországból indult el 1985. április 21.-én reggel a 27 éves Lóránt meglátogatni nagymamáját. Suzuki motorjával a BAH felüljárón - nyilván a fáradsága miatt egy pillanatra kihagyott, s nekiütközött a szemben szabályosan haladó Lada típusú személygépkocsinak. A teljesen összetört Ladából a tűzoltók segítségével sikerült a két utast kimenekíteni, a fiatalember viszont a helyszínen életét vesztette. Annak ellenére, hogy a mentősök több mint másfél órát küzdöttek életéért.


Reanimálás lakáson.
Két mentőegység is megpróbálta visszahozni az idős beteget az életbe. Sikertelenül.


Hóban tolás
Az 1987 január 15.én még mindig nehéz volt a mentők dolga. Egy 75 éves agyi vérellátási zavarban szenvedő beteghez riasztották a szolgálatot. Sajnos a hóeltakarításnak még csak nyomát sem lehetett tapasztalni a főváros utcáin, így aki nem halaszthatta el utazását, annak számolnia kellett azzal, hogy valahol a hó fogságába kerül. A mentőknek viszont menni kellett. A Mercedes rohamkocsi sem volt kivétel. Ha a hó volt a nagyobb, akkor a személyzetnek kellett besegíteni.. Ez a kereszteződés megmaradt az emlékeim között. Dr Orphanides Ilona orvosnő, Kaszanics András mentőápoló, meg még két önkéntes járókelő birkózott a hóakadállyal, néhány perc, s már robogott is a Merci tovább.

 


Cimkék:

urbán tamás

Hozzászólások

Nincs hozzászólás