tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Új 36 megapixeles: Nikon D810

Létrehozva: 2014.06.26  11:48   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
A Nikon közös utóddal váltotta le D800 és D800E fényképezőgépeit, az aluláteresztő szűrő nélküli, D810 nevű utódmodellben számos újdonságot találunk.
A Nikon Kft. a Mai Manó házban tartott sajtótájékoztatóján mutatta be a D810-et, Huller Gyula ügyvezető bevezetője után Kaszás Gergely ismertette a fényképezőgép újdonságait. A fényképezőgép megtartotta elődjeinek 36 megapixeles felbontását, de továbbfejlesztett, optikai aluláteresztő szűrő nélküli szenzort kapott, amely a D800E-nél is magasabb vonalélességet ígér. Megújult az AF szenzor is, amely ugyan változatlanul, 51 AF-mezővel rendelkezik, de kiegészült a már a D4s-ből ismert Group Area móddal. Szintén a D4s-ből került át az Expeed 4 képfeldolgozó processzor, amely az ISO 64 és ISO 12 800 közötti natív érzékenységtartományban készülő képek feldolgozásáért felelős. Az alacsonyabb induló érzékenység ND szűrő nélkül is lehetővé teszi például nagy fényerejű objektívek használatát napfényben, vagy erős műtermi világítás melletti fotózást. A kiterjesztett ISO tartomány ISO 32 és 51 200 közötti.
A D810-be új zárszerkezet került, amely jóval csendesebb a D800/800E gépekben alkalmazottnál, ezt a bemutató során demonstrálták is, a különbség valóban jól hallható. A tükörmechanika és a zárszerkezet által okozott berázódásos életlenség ellen hasznos új funkció az elektronikus első redőny. Az exponálás előtt a fényképezőgép felcsapja a tükröt, kinyitja a zárat, de magát az exponálást a szenzor csak később kezdi meg, így a mechanikai eredetű rezgések nem okozhatnak életlenséget. Újdonság a Flat nevű Picture Control mód, amely alacsony kontrasztú, kifejezetten az utómunkára kihegyezett képeket készít, így a fotósnak JPEG formátum használata esetén is széles utólagos korrekciós lehetősége lehet. Ez elérhető videó módban is, jelentős plusz mozgásteret adva az utólagos fényelés során.
A három klasszikus fénymérési mód mellett hosszú idő után egy új is megjelent. A csúcsfényekre súlyozott mérőmódban a fényképezőgép olyan expozíciós értékeket választ, amelyek mellett nem égnek ki a csúcsfényes témarészletek, mindezt külön állítgatás és spotmérés nélkül, így a nagy kontrasztú szituációkban is könnyen és egyszerűen lehet jól exponált fotókat készíteni. Megújult a 3,2 colos hátoldali LCD, az 1,23 megapixeles képernyőn RGB mellett fehér képpontok is megtalálhatók, ami javítja az erős fény melletti láthatóságot és energiatakarékosabb működést tesz lehetővé. A D810 egy feltöltéssel egyébként 1200 képet készít (a standard CIPA eljárás szerint mérve), a belső vakut nem használó, a Nikon által alkalmazott méréssel pedig 3200 felvételre is elegendő az energia. Az akku és a portrémarkolat kompatibilis a D800/800E típusoknál használtakkal. Újdonság még visszajátszásnál az osztott képernyős nézetmód, amelynél a képmező két területéről lehet egymás mellett egy időben nagyított nézetet kérni, így egyszerre lehet ellenőrizni például a kép középső és szélső régióiban az élességet.
A Nikon D810 július közepétől kerül a Nikon professzionális értékesítőpartnereihez, ára várhatóan kicsivel egymillió forint fölött lesz.

Sajtóközlemény:

Bemutatjuk a Nikon új nagy felbontású mesterművét, a rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgépet

Amszterdam, Hollandia, 2014. június 26. A Nikon a mai napon bemutatja új nagy felbontású mesterművét, a D810 fényképezőgépet, amely mindenre készen áll. A finom részletektől kezdve a nagy sebességű mozgásig ez a rendkívül sokoldalú, 36,3 megapixeles fényképezőgép minden eddigi várakozást felülmúl.


Páratlan képminőségével, nagy sebességű teljesítményével, teljes HD videózási rugalmasságágával a teljesen újratervezett D810 mindenben többet nyújt, mint az elődje, és új mércét állít a nagy felbontású fényképezés területén. A vadonatúj FX-formátumú érzékelő, a kiemelkedően széles ISO-tartomány és az EXPEED 4 képfeldolgozó processzor páratlan élességet, pompás tónusokat és csökkentett zajt produkál minden érzékenységi szinten. Vezető AF teljesítménye, akár 7 kép/mp sorozatkészítési sebessége és 1080/60p felbontású/sebességű teljes HD videofelvételi képessége révén bármely témát aprólékos pontossággal tud megörökíteni; a Nikon Picture Control 2.0 pedig kivételes képfeldolgozási és -optimalizálási rugalmasságot biztosít közvetlenül a fényképezőgépen. Ez a fényképezőgép azon komoly fotósoknak készült, akik tökéletes pontossággal szeretnék megvalósítani elképzeléseiket, akár a stúdióban, akár a terepen legyenek.
Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere szerint: „A hivatásos fotósok igényeire válaszolva a Nikon elkészítette a D810-et, amely legyőzhetetlen munkaeszköz lesz számos nagyra törő fotós kezében. Jelentősen megnövelt sebességével és ISO-képességével felpörgeti a játszmát a nagy felbontású fényképezés világában, továbbá olyan új funkciókkal is büszkélkedhet, amelyek minimálisra csökkentik a fényképezőgép belső rezgéseit fotózás közben, hihetetlen stabilitást biztosítva ezáltal. Ha arra vágyik, hogy bármilyen helyzetben nagy felbontású képeket készíthessen, a D810-zel lenyűgöző eredményeket érhet el."

Nagy felbontású mestermű
A D810 látványosan új lehetőségeket nyit meg a nagy felbontású fényképezés világában, és ezzel új szintre helyezi a kreatív szabadságot. A fényképezőgép vadonatúj, FX-formátumú érzékelője 36,3 megapixeles felbontást kínál, amely a kategóriájában egyedülálló pixelszámnak minősül, továbbá nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, ezáltal a lehető legnagyobb részletgazdagságot képes elérni az állóképek és a videók terén egyaránt. A D-SLR gépek között elsőként a D810 különlegesen széles ISO-alaptartománya ISO 64-nél kezdődik az erős megvilágítás mellett készített, tisztább, jobban definiált képek érdekében, a skála másik végén pedig az ISO 12 800 áll, de a tartományt kibővítheti 32-től 51 200 ISO egyenértékig is. A D810 a Nikon zászlóshajójának számító D4S fényképezőgépben is dolgozó EXPEED 4 képfeldolgozó rendszert kapta, így jelentős teljesítménynövelést sikerült elérni: a képalkotás és az ISO-képesség állóképek és videók esetén is új szintre lépett, a kifinomult új algoritmusok figyelemre méltó tisztaságot és még szebb tónusátmeneteket biztosítanak, és eközben jól érzékelhető mélységet adnak a képeknek a teljes érzékenységi tartományban.Nagy sebességű pontosság: gyors, hatékony és bármire készen áll
A D810 fényképezőgépet úgy alkottuk meg, hogy bármilyen helyzetben kiválóan teljesítsen, hatékony és gyors képességei különleges sokoldalúságot biztosítanak, ezáltal még a leggyorsabb, legkiszámíthatatlanabb témákat is megörökítheti nagy felbontásban. Gyorsabb sorozatfelvételi sebességei és a vezető Multi-CAM 3500FX 51 pontos AF rendszere révén pontosan és kompromisszumoktól mentesen készíthet teljes felbontású képeket akár 5 kép/mp sebességgel, továbbá 15,3 megapixeles fényképeket akár 7 kép/mp sebességgel is tud készíteni DX-kivágás módban. A Nikon által tervezett új Csoportos AF mező mód gyors témabemérést és jobb háttér-elkülönítést kínál olyan esetekben is, ahol a téma viszonylag kisméretű, és közel helyezkedik el nagy kontrasztú vagy zavaró háttérhez. Az új zár/tükörkamra mechanizmus csökkenti a rázkódást, így stabil képet és minimális elsötétedést eredményez a keresőben a nagy sebességű fényképezés közben, és lehetőség van az új elektronikus első redőny zár aktiválására is, amely minimalizálja a belső rezgéseket és csökkenti a mikroelmosódás kockázatát a finom részletek megörökítésekor. A gyorsabb képátvitel és gördülékenyebb utómunka érdekében a Nikon RAW Size S fájlformátuma gazdag tónusú, 12 bites, tömörítetlen Nikon NEF-fájlokat eredményez.

Moziszerű videokészítési szabadság
A Nikon D810 képességeivel rendelkező fényképezőgéppel videót készíteni lélekemelő, felszabadító élmény. Hatékony és sokoldalú eszközként a D810 még a legigényesebb filmeseket is kielégíti: teljes HD (1080p) videókat készíthet 50p/60p képkockasebességgel, figyelemre méltóan kevés képzajjal, moaréval és színhibával. A fényképezőgép FX és DX érzékelőkivágási formátumot, valamint tiszta HDMI kimenetet is kínál, ráadásul a teljes felbontású videókat a fényképezőgépben és ezzel egyidejűleg egy külső felvevőeszközön is rögzíteni lehet. Az érzékenységet ISO 64-től egészen ISO 51 200 egyenértékig lehet állítani M módban, az automatikus ISO funkcióhoz pedig be lehet állítani a használni kívánt maximális ISO érzékenységeket. A Nikon 3D zajcsökkentése visszaszorítja a véletlen zajt, a torzítást és a vibrálást a nagy érzékenység mellett készített felvételeken. A „Zebra" mód (Csúcsfénykijelzés) pontosan megmutatja a fényképezőgép képernyőjén, hogy mely területek vannak beégve. A hangfelvétel fejlett vezérlése nemcsak a hangminőséget javítja, hanem a sokoldalúságot is növeli: a sztereó mikrofonbemenet és a hangkimenet segítségével jól elkülönülten finomhangolhatók a hangszintek akár a felvétel előtt, akár közben, továbbá ki lehet választani a hangfelvételi spektrumot (széles tartomány vagy beszédhang), és a beépített mikrofonnal történő hangfelvétel esetén mód van a szélzaj csökkentésére is.

Sokoldalú kreativitás
Bármilyen fényképezési stílust képvisel is, a D810 fényképezőgéppel tökéletesen megvalósíthatja kreatív elképzeléseit. Akár állóképekről, akár videókról van szó, a Nikon újonnan bemutatott, második generációs Picture Control rendszere értékes eszközöket kínál a felvételkészítés előtt és után egyaránt. Használatával teljes körűen szabályozni lehet az élesítést, a kontrasztot, a fényerőt, a színárnyalatot, a tisztaságot és a színtelítettséget. Az utómunka tökéletes szabadsága érdekében az új Egyenletes beállítás megőrzi az összes részletet és gazdag tónusinformációt a csúcsfényes és árnyékos területeken is, az új Tisztaság beállítással pedig pontosan szabályozható a kontraszt és elkülöníthetők a finom részletek. Felvételkészítés közben a fényképezőgép 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos, állítható színmegjelenítésű monitorán bármely irányba eltolható a színegyensúly és a fényerő, a fotós egyéni igényeinek és megszokott munkafolyamatának megfelelően. Az Élő nézet új osztott képernyős nagyítási módja lehetővé teszi a szintezés és élesség pontos ellenőrzését, ami különösen ideális például épület- vagy termékfotók készítésekor. A további kreatív képességek közé tartozik a korlátlan sorozatfelvétel, amellyel számtalan JPEG-kép készíthető, és látványos fénycsóvás fotók születhetnek.

Teljes Digitális Képalkotási Rendszer
A D810 látványos képalkotási képességeit tovább bővíti a Nikon teljes képalkotási rendszere. Egy ilyen nagy felbontású géphez elengedhetetlenek a csúcsminőségű objektívek: a Nikon NIKKOR objektívjeinek széles kínálatával teljes mértékben kihasználhatja a D810 fényképezőgép 36,3 megapixeles érzékelőjének képességeit. Kivételesen nagy felbontó képességüknek köszönhetően a NIKKOR objektívek bármely területen dolgozó fotós igényeinek megfelelnek. A D810 teljesen kompatibilis a Nikon piacvezető Kreatív Megvilágítási Rendszerével is, és képes együttműködni sokféle Nikon vakuval, így kreatív vakus fényképezésre nyílik mód akár a gépre szerelt, akár külön elhelyezett vakukkal.

Főbb jellemzők:
Új, 36,3 megapixeles, FX-formátumú érzékelő: kimagasló részletgazdagságot és kitűnő képkivágási rugalmasságot biztosít.
Rendkívül széles fényérzékenység: 64 és 12 800 közötti ISO-tartomány, amely kiterjeszthető 32 és 51 200 közötti ISO egyenértékig.
Akár 7 kép/mp sorozatfelvételi sebesség: kompromisszumok nélküli, teljes felbontású képek akár 5 kép/mp sebességgel. 15,3 megapixeles képek akár 7 kép/mp sebességgel DX-kivágás módban.
EXPEED 4: új magasságokba emeli a fényképezőgép általános teljesítményét.
Vezető AF teljesítmény: a Multi-CAM 3500FX 51 pontos AF rendszer konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz, érzékenységének alsó határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C).
Csoportos AF mező mód: gyors témabemérés és jobb háttér-elkülönítés még kihívást jelentő fényviszonyok esetén is.
Többterületű D-videó: teljes HD (1080p) videók FX- és DX-formátumban 50p/60p sebességgel. Videózáskor a teljes fényérzékenységi tartomány rendelkezésre áll ISO 64-től kezdve, továbbá vezérelhető a záridő, a rekesz és a hangerőszint is.
RAW Size S: gazdag tónusátmeneteket kínáló, 12 bites, tömörítetlen Nikon NEF-fájlok a gyorsabb képátvitel és a gördülékenyebb utómunka érdekében.
Picture Control 2.0: a könnyebb utómunkához az Egyenletes beállítás maximális dinamikatartományt biztosít, a Tisztaság beállítással pedig a részleteket lehet finomhangolni.
Kiemelkedően éles: új zár/tükörkamra architektúra és elektronikus első redőny a lehető legélesebb eredmények érdekében.
Szabályozható színmegjelenítésű monitor: tükröződésgátló bevonatú, 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos RGBW LCD-monitor. A színegyensúly és a fényerő bármely irányba eltolható.
Osztott képernyős nagyítás Élő nézetben: teljes pontossággal ellenőrizhető a szintezés és az élesség.
A fényképezőgép „i" gombjával érhető el.
Gyors, strapabíró zár: a kevlár/szénszálkompozit anyagú záregység kioldási késedelme 52 ms, standard életciklusa 200 000 kioldás, a záridő 1/8000 és 30 mp között állítható, a maximális vakuszinkron pedig 1/250 mp.
Korlátlan sorozatfelvétel: számtalan JPEG-kép készíthető, és látványos fénycsóvás fotók születhetnek.
Nagy kapacitású EL-15 akkumulátor: rendkívül helytakarékos és könnyű lítium-ion akkumulátor 1900 mAh kapacitással (7,0 V). Akár 1200 állóképet is rögzíthet1 egyetlen feltöltéssel.
Adattároló: két kártyafoglalat a zökkenőmentes fotózás érdekében. Egy CF foglalat a nagy sebességű UDMA 7 kártyákhoz, egy SD foglalat pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású SDXC és UHS-I kártyákhoz.
Tartós magnéziumötvözet váz: a D810 fényképezőgépet hatékony tömítőrendszer védi a nedvesség és a por ellen.
Vezetékes és vezeték nélkül kapcsolat: az Ethernetet és a vezeték nélküli LAN-t is támogatja. A csatlakozáshoz a külön megvásárolható UT-1 adatküldőt és a WT-5 vezeték nélkül jeladót kell csatlakoztatni.

Megjegyzés:
1. A CIPA-szabvány alapján.

www.nikon.huCimkék:

nikon d810

Hozzászólások

Nincs hozzászólás