tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


TIPA-díjak 2014

Létrehozva: 2014.05.06  06:42   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Idén április 4-5-ig tartotta a TIPA az éves kongreszszusát, és döntött az előző év legjobb fotográfiai eszközeiről. Most sem vita nélkül. Lapunk iránt nőtt az érdeklődés.
Az angol kollégák a nyomdai minőségünket dicsérték, és érdeklődtek a nyomdánk iránt. A kínai Chinese Photography Magazine főszerkesztőjének annyira megtetszettek galériáink, hogy kérték a
segítségünket a magyar fotográfia megismerésében. Szeretnének tehetséges és klasszikus fotográfusokat bemutatni.

A legjobb belépőszintű digitális tükörreflexes fényképezőgép: Nikon D3300

Ez a típus az első olyan belépőszintű digitális tükörreflexes fényképezőgépek egyike, amelyekben nincs optikai aluláteresztő szűrő - ellátták viszont 24 megapixeles érzékelővel. A gép ISO-érzékenysége 100 és 12 800 között állítható, és 1 Fé értékenként szabályozható. Másodpercenként 5 képkocka rögzítésére képes. Az állóképeket és az 1080p felbontású videókat a Nikon WU-1-es adaptere segítségével, Wi-Fi-kapcsolaton keresztül oszthatjuk meg barátainkkal, ismerőseinkkel. Jó hír azok számára, akik a tükörreflexes fényképezőgépeket is minél kisebb méretben, könnyen hordozhatónak képzelik el, hogy a gép meglehetősen kicsi: 124x98x75,5 milliméter. Ezzel pedig a Nikon D3300 a DSRL-ek azon új generációjába tartozik, amely méreteiben is felveszi a versenyt a rendszerkompakt gépekkel. Akik pedig csak most nyergeltek át a tükörreflexes kategóriába, azok a beépített Guide mód segítségével lépésről lépésre juthatnak el a lehető legjobb fényképekig.

A legjobb haladó szintű digitális tükörreflexes fényképezőgép: Canon EOS 70D

A Canon EOS 70D 20,2 megapixeles, APS-C méretű, CMOS típusú érzékelővel, valamint 100-12 800 között állítható (és egészen 26 500-ig kiterjeszthető) ISO-érzékenységgel büszkélkedhet. DIGIC 5+ típusú képfeldolgozó processzora segítségével másodpercenként hét képkockát rögzíthetünk. Autófókusz-rendszere 19 pontos - mindegyik keresztszenzoros. Az igazi technikai áttörés viszont a Dual Pixel CMOS autófókusz-rendszer, amelyik - a gyors fényképek készítése mellett - lehetővé teszi azt, hogy az élőkép funkcióban is precíz autófókusszal videókat rögzítsünk. A 3 colos Vari-angle Touch Screen Clear View II típusú LCD felbontása 1,04 millió képpont. A gépbe épített vezeték nélküli csatoló és a Canon Remote alkalmazás segítségével könnyen oszthatunk meg vagy tölthetünk fel okostelefonokra fotókat.

A legjobb felső kategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgép: Pentax K-3

A PENTAX digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek zászlóshajója a Ricoh Imaging által kifejlesztett, 24 megapixeles, APS-C méretű, CMOS-szenzorral ellátott Pentax K-3. Aluláteresztő szűrőjét egyedi AA-szűrő-szimulátorral tervezték. A magnéziumötvözetből készült, időjárásálló szigetelésű fényképezőgéppel másodpercenként sorozatfelvételben 8,3 képkockát rögzíthetünk. (Sorozatfelvételben huszonhárom RAW-formátumú, illetve hatvan JPEG-kép erejéig.) Kiaknázva a szenzoreltoláson alapuló képstabilizátor lehetőségeit, a moaréhatás hatékonyan csökkenthető. A K-3-mal sztereó hangú és teljes HD-felbontású videókat rögzíthetünk, nem szólva a továbbfejlesztett 4K-felbontású, time-lapse módról. A gépben új, PRIME III-as processzor dolgozik, a pontos fókuszálásról pedig a huszonhét pontos (ebből huszonöt keresztszenzor) SAFOX II autófókusz-rendszer gondoskodik. A zárszerkezet élettartamát 200 000 expozícióig garantálja a gyártó.

A legjobb professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgép: Nikon D4S

A NIKON D4S-ben megtalálható újonnan kifejlesztett, 16,2 megapixeles, FX-formátumú képérzékelő, és az új EXPEED 4 képfeldolgozó motor, különböző rögzítési sebességgel, együttesen garantálják a korábbiaknál is jobb minőségű fényképek és teljes HD-felbontású videofelvételek készítését. A Nikon ötvenegy pontos autófókusz-rendszerét továbbfejlesztették, és ellátták többek között az új csoportos AF funkcióval. ISO-érzékenységét a minden korábbinál magasabb, 409 600-as értékig is állíthatjuk. Ez a modell összességében gyorsabb lett a korábbihoz képest, csökkent a reakcióidő, és maximális felbontásban, autófókusszal és automata expozícióval 11 képkocka rögzíthető másodpercenként. Mindeközben a képfeldolgozás kapacitása mintegy harminc százalékkal nőtt. A D4S ugyanúgy dolgozik CF-kártyára, mint a villámgyors XQD-memóriakártyákra is - így lesz a lehető leggyorsabb a mentési és az írási idő.

A legjobb középformátumú fényképezőgép: Phase One IQ250

A Phase One IQ250 egy CMOS-alapú, 50 megapixeles felbontású digitális fényképezőgép és hátfal, amely 14 fényérték átfogására képes. Az ISO-érzékenység 100-6400 között állítható, az expozíciós időt pedig megnövelték: az 1/10000 másodperctől egészen az egy óráig terjed. A hátfalon az élőkép segítségével, vagy direkt a hátfalon vagy pedig USB3-as csatlakozó segítségével a számítógépen (a cég Capture One szoftverével) tarthatjuk kézben a fókuszt és a kompozíciót. Sőt, arra is van lehetőség, hogy vezeték nélkül, a Capture Pilot alkalmazást használva iPaden, vagy iPhone-on jelenítsük meg a témát. A hátfal egészen 1/1600 másodperces sebességig támogatja a vakuszinkront, ami főként akkor ad a felhasználó kreativitásának széles mozgásteret, amikor stúdióban vagy a szabadban kombináljuk a mesterséges és a természetes fényforrásokat.

A legjobb belépőszintű rendszerkompakt fényképezőgép: Olympus OM-D E-M10

Mitől is meggyőző a kellemes formatervezésű, rendkívül kis méretű, fémvázas Olympus OM-D E-M10? Ezt az elismerést a remek képminőségnek, az OM-D-sorozat zászlóshajójából, az E-M1-ből örökölt TruePic VII processzorának, a 16 megapixeles Live MOS szenzornak, a QR-kódos technológiával ellátott, beépített Wi-Fi-nek köszönheti. Erényei közé tartozik továbbá a nagyméretű, 1,4 millió RGB-pontos elektronikus kereső és a forgatható, 1039k pixeles felbontású érintőképernyős kijelző is. A fényképezőgép továbbá háromirányú képstabilizációs és FAST AF élességállító rendszerekkel is büszkélkedhet. Összességében a teljes képmezőt lefedő, 81 pontos autófókusz-rendszer az Olympus eddigi leggyorsabbja. Nyolc másodperc/képkockás sebességével sorozatfelvételben tizenhat RAW-fotót, illetve korlátlan mennyiségű JPEG-formátumú képet rögzíthetünk. Folyamatos autófókusz módban a gép másodpercenként 3,5 képet tud készíteni.

A legjobb haladó szintű rendszerkompakt fényképezőgép: Samsung NX30

A Samsung NX30-at 20,3 megapixeles, APS-C méretű, CMOS típusú szenzorral látták el. Legrövidebb zársebessége gyors: 1/8000 másodperc, míg sorozatfelvétel módban kilenc képkockát képes rögzíteni másodpercenként. Könnyen kezelhető - és kivitelezésében egyedülálló -, dönthető elektronikus keresővel, valamint nagy felbontású, 3 inches Super AMOLED típusú, forgatható, érintőképernyős kijelzővel büszkélkedhet. Noha a legtöbb fényképezőgép kínál valamilyen lehetőséget képeink megosztására, továbbítására; az NX30 ebből a szempontból csúcsmodellnek számít. A „Tag&Go" (NFC-vel) funkció mellett a „MobileLink" funkcióval négy különböző okoskészülékre csatlakozhatunk; az „AutoShare" funkció pedig automatikusan elküld okostelefonra vagy táblagépre minden képet. A Dropbox webszolgáltatás és a Flickr eleve fel van töltve az NX30-ra, és választott régiók szerint használhatók.

A legjobb felső kategóriás rendszerkompakt fényképezőgép: FUJIFILM X-T1

A FUJIFILM X-T1 egy időjárásálló vázas, cserélhető objektíves fényképezőgép, OLED elektronikus keresővel (EVF) és a cég legújabb generációs, 16,3 megapixeles, APS-C méretű, X-Trans CMOST II szenzorral felszerelve. Az X-T1-et körülbelül nyolcvan ponton látták el időjárásálló szigeteléssel, ráadásul a fényképezőgép por- és vízálló. A 3 inches LCD kijelző 1,04 millió képpont felbontású, és a megnövelt védelem érdekében edzett üvegből készült. A szenzorba épített, fáziskülönbséget érzékelő pixelek miatt manuális fókuszáláskor úgynevezett „Digital Split Image" funkció segít abban, hogy makrofényképezésnél, illetve teljesen nyitott rekeszállásnál minél pontosabban állíthassunk élességet. A Lens Modulation Optimizer (LMO) szolgáltatás az optimális eredmények elérése érdekében az összes felhelyezett objektívre vonatkozóan tartalmazza a fókusztávolságot, a rekesznyílást és a képi információkat.

A legjobb professzionális rendszerkompakt fényképezőgép: Sony Alpha 7R

A Sony Alpha 7R a legkisebb és a legkönnyebb rendszerkompakt fényképezőgép, amelyet teljes képkockás (36,4 megapixeles Exmor CMOS) érzékelővel szereltek fel - ráadásul aluláteresztő szűrő nélkül. A fotósok számára jól ismert beállítási lehetőségeken és képi paramétereken kívül a Sony Alpha 7R szolgáltatásai közül ki kell emelnünk az automata HDR-beállítási lehetőséget, a számtalan előre programozott képeffektet, kézi élességállításnál a téma éleinek, éles területeinek vizuális kiemelésének lehetőségét (focus peaking), az 1080p felbontású videofelvételt (hatvan, illetve huszonnégy képkockás másodpercenkénti frissítéssel), valamint a 100-25 600 között állítható ISO-érzékenységet. Sorozatfelvétel módban az Alpha 7R négy képet készít másodpercenként. A fényképezőgép piacra dobásával egyetemben a cég öt új, Sony FE bajonettes objektívet is bejelentett, de - automatikusan APS-C méretben készült képekkel - E bajonettes, és A bajonettes objektíveket is csatlakoztathatunk a géphez. (Utóbbiakat adapter segítségével.) A gépben NFC- és Wi-Fi-szolgáltatást is találunk.

A legjobb általános kompakt digitális fényképezőgép: Samsung WB50F

A 101x68x27,1 milliméter méretű Samsung WB50F, 16 megapixeles CCD-szenzorral felszerelt fényképezőgép. 24-288 milliméternek megfelelő, 12-szeres optikai zoommal ellátott objektívjével fényképek mellett HD-felbontású videókat is rögzíthetünk. Annak érdekében, hogy gyenge fényben vagy hosszabb gyújtótávolságnál is bemozdulásmentes képeket készíthessünk, a gépbe 3 inches LCD-kijelzőt és optikai képstabilizátort is építettek. A számtalan „okos" képi beállítási módnak köszönhetően kellően kiélhetjük kreatív hajlamainkat; a „lágy vaku" mód pedig az átlagnál kellemesebb portrék és közeli felvételek készítésére ad lehetőséget. A többi Samsung-modellhez hasonlóan ennek a gépnek is számtalan megosztási-képtovábbítási módja van; beleértve a kompatibilis okostelefonokhoz és mobilkészülékekhez használható „Tag&Go" funkciót. A fényképezőgéphez párosított okostelefonnal akár távolról is üzemeltethetjük.

A legjobb felső kategóriás kompakt digitális fényképezőgép: Canon Powershot G1 X Mark II

A Canon Powershot G-sorozatának tagjait mindig is különleges megbecsülés övezte. A széria legújabb darabja, a G1 X Mark II - számtalan testre szabható funkciója mellett - 13,1 megapixeles felbontású; multi-aspect típusú, 1,5 colos érzékelőjével és 5-szörös zoomátfogású (kisfilmes értékre átszámítva) 24-120 milliméteres gyújtótávolságú, f/2-3,9 változó fényerejű objektívjével hívja fel magára a figyelmet. A gép képes arra is, hogy egyszerre 14 bites RAW- és JPEG-felbontásban mentse el a gyors, harmincegy pontos autófókusz-rendszer segítségével készült képeket. Kompozíciós lehetőségeinket szélesíti a 3 inches, dönthető, érintésérzékeny, 1,04 millió sRGB-felbontású LCD kijelző, amely teljesen lefedi a képmezőt. Az objektívgyűrűn található dupla vezérlőtárcsa tovább segíti az expozíciós beállításokat és a manuális kontrollt. A géppel full HD-felbontású videofelvételeket készíthetünk, és NFC-vel, illetve Wi-Fi-vel is ellátták. A fókusztávolság 5 centiméternél kezdődik, és a manuális fókusz mellett a téma éleinek vizuális kiemelése (focus peaking) szintén elérhető.

A legjobb szuperzoom digitális fényképezőgép: Panasonic LUMIX DMC-TZ-60

Ahhoz képest, hogy ebben a gépben a képalkotásért a 30-szoros optikai zoommal (kisfilmes értékre átszámítva 24-720-as gyújtótávolság) ellátott, beépített Leica objektív felel, súlyát (240 gramm) és méreteit (110,6x64,3x34,4 milliméter) tekintve könnyű és kicsi. A DMC-TZ-60 elektronikus keresője lefedi a képmező száz százalékát. MOS típusú érzékelője 18 megapixeles felbontású - az elkészült fotókat pedig a 3 colos live view LCD-n nézhetjük vissza. Az ilyen nagy gyújtótávolságú objektívvel ellátott, mégis kisméretű fényképezőgépnél alapvető fontosságú a képstabilizálás, amely videofelvételek/fényképek készítésénél hatásosan csökkenti a kézremegésből adódó bemozdulásos életlenséget. Ebben a gépben erről továbbfejlesztett hibrid optikai stabilizációs rendszer gondoskodik. A RAW-formátumú képmentési lehetőség mellett a gépben beépített vakut, Wi-Fi-t, GPS-t és NFC-t is találunk.

A legjobb strapabíró digitális fényképezőgép: Nikon 1 AW 1

A Nikon 1 AW 1 a legelső vízálló (egészen 15 méterig), ütésálló (2 méterig) és fagyálló (-10 fokig) rendszerkompakt fényképezőgép. Mivel a gyártó feltételezése szerint ezt a típust elsősorban minden bizonnyal a természet szerelmesei fogják használni; a Nikon Wu-1b adapterén keresztül elérhető Wi-Fi mellett beépítettek GPS-t, magasságmérőt, mélységmérőt, elektronikus iránytűt, vizuális vízszintmérőt, sőt, még vízálló vakut is. A 14,2 megapixeles felbontású CMOS típusú érzékelő állóképek és HD-videofelvételek rögzítésére egyaránt alkalmas, mégpedig 160-6400 között szabályozható ISO-érzékenységgel. Noha az összes Nikkor 1 típusú objektívet használhatjuk a fényképezőgéphez, a Nikon 1 AW 1-hez két vízálló objektívet - 11-27,5 milliméter gyújtótávolságút és f/2,8-es fényerejű 10 milliméteres fix gyújtótávolságút - is piacra dobtak, amelyeket hamarosan újabbak követnek majd.

A legjobb prémium-fényképezőgép: Nikon Df

Ezt a full frame-es érzékelővel felszerelt fényképezőgépet a Nikon cég klasszikus, filmes gépei mintájára tervezték; számtalan olyan tárcsával, amely a fotográfiai funkciókat szabályozza. A magnéziumötvözetből készült retró külső 16,2 megapixeles felbontású, CMOS típusú szenzort, Nikon EXSPEED képfeldolgozó processzort, 2016 pixeles mátrix fénymérő rendszert és 39 pontos autófókusz-rendszert rejt. A fényképezőgép tulajdonságai közé tartozik az öt képig használható automatikus sorozat mód, a másodpercenkénti 5,5 képkockás sorozatfelvételi sebesség és az egészen 204 800-as értékig kiterjeszthető ISO-érzékenység. A Nikon cég tájékoztatása alapján a gépvázhoz a jelenlegi Nikkor, valamint a klasszikus Ai-s és Ai nélküli objektíveket is csatlakoztathatjuk. A gépben a 3,2 colos LCD kijelző mellett üveg pentaprizma keresőt is találunk.

A legjobb belépőszintű rendszerkompakt objektív: Olympus M. ZUIKO Digital ED 14-42 mm F 3,5-5,6 EZ

Ez a különösen kompakt méretű (61x23 milliméter, súlya 93 gramm), megfizethető, ugyanakkor nagyon jó minőségű, Mikro 4/3-os, elektronikus zoomos Olympus objektív az OM-D E-M10-es kitobjektívje, de külön is megvásárolható. Gyújtótávolsága kisfilmes értékre átszámítva 28-84 milliméter. Az MSC-technológiájának köszönhetően az autófókusz még zoomolás közben is gyorsan és majdnem teljesen hangtalanul működik - legyen szó akár fotózásról vagy videózásról. Mindez amúgy a nagyon precíz mikromotoros rendszernek köszönhető: ez a vezető motor nagyon gyorsan működik, és hajszálpontos megállási/elindulási rendszerrel van felszerelve. Az objektívben nyolc lencsetag hét csoportban helyezkedik el. A lencsék közül három aszferikus lencse.

A legjobb haladó szintű rendszerkompakt objektív: FUJINON XF 10-24 mm F4 R OIS

Optikailag újratervezték ezt a kisfilmes értékre átszámított 15-36 milliméteres gyújtótávolságú, optikai stabilizátorral ellátott objektívet. Jelenlegi lencserendszere négy aszferikus és három alacsony színszórású lencsetagot is magában foglal. A csendes és gyors zoomolásért a belső léptetőmotor, a továbbfejlesztett, belső fókuszrendszer, a villámgyors autófókusz és a belső fókuszálás felelős. A makrobeállításnál a fókusztávolság közelpontja 24 centiméternél kezdődik, míg a normál fókuszálás (38 centimétertől a végtelenig) szűk rekeszállásoknál nagy mélységélességet; nyitottabb rekeszértéknél pedig gyönyörű lágy háttérelmosást tesz lehetővé. A rekeszértéket 1/3 EV-s értékekben szabályozhatjuk. A cég különös figyelmet szentelt a szellemképek és a becsillanás minimalizálására, ezért a lencsék mindkét oldalát a Fujifilm HT-EBC többrétegű bevonatával látták el.

A legjobb fix gyújtótávolságú rendszerkompakt objektív: ZEISS Touit-sorozat

A FUJIFILM X bajonettes, valamint a Sony E bajonettes fényképezőgépeire feltekerhető Zeiss Touit objektívcsalád első két tagja - 12 milliméteres, f/2,8-es fényerejű és a 32 milliméteres, f/1,8-es fényerejű - nemrégiben gyarapodott az f/2,8-es fényerejű, 50 milliméteres makroobjektívvel. A legjobb teszteredményeket elért rendszerkompakt objektíveket tekintve mind a három egyaránt igen magasra teszi a lécet. Az 1:1 arányú leképezése, valamint a másfélszeres gyújtótávolság-szorzó miatt az 50 milliméteres objektív egyben portréobjektívnek is kiváló. Lebegő tagot tartalmazó lencserendszerében két aszferikus és két alacsony színszórású lencse található; a lágy háttérelmosás kedvelői pedig különösen örülhetnek a kilenc lekerekített rekeszlamellának. A Touit f/2,8/12 milliméteres objektív Distagon, míg a Touit 1,8/32 milliméteres objektív Planar tervezésű. Mind a három objektívet ellátták T*-bevonattal.

A legjobb belépőszintű objektív: SIGMA 18- 200 mm F 3,5-6,3 DC MACRO OS HSM

Ezt a megdöbbentően kis méretű (86x71 milliméter) és elérhető árú, kisfilmes értékre átszámítva 27-300 milliméteres gyújtótávolságú objektívet csakis APS-C méretű szenzorral felszerelt fényképezőgépeken használhatjuk. Nem csupán kisebb és könnyebb, mint a korábbi változata, de a legkisebb fókusztávolsága is kevesebb a régebbi típusnál. A 13 csoportban elhelyezkedő 16 lencsetag között új elem egy szuper alacsony szórású (SLD) lencsetag - három aszferikus lencsetag mellett. Az objektívbe optikai stabilizátort építettek, ha az adott fényképezőgépben nem lenne képstabilizáló rendszer. Az optikai képstabilizátor automatikusan felismeri az elhúzásos (panning) fényképezési technikát, és ilyenkor egyirányú stabilizálásra vált. Közelfényképezéskor jó hasznát venni a teljes gyújtótávolság-tartományban állandó, 3,8 centiméteres minimális közelpontnak.

A legjobb felső kategóriás objektív: Tamron SP 150-600 mm f/5-6,3 Di VC USD

A full frames fényképezőgépeken és az APS-C méretű szenzorral ellátott gépeken egyaránt használható objektívet a Tamron saját képstabilizáló rendszere (VC) mellett gyors, USD-fókuszmotorral és úgynevezett eBAND bevonattal is ellátták. (Ez utóbbi a szellemképek és a becsillanás kiküszöbölésére szolgál.) Az objektívben 13 csoportban 20 lencsetag helyezkedik el - az első csoportban három alacsony színszórású lencsét tartalmaz. A kör alakú, kilenc lekerekített rekeszlamella izgalmas háttérelmosást tesz lehetővé, emellett pedig a maximális rekesznyílástól két fényértékkel kevesebbig megtartja kör alakját. A mellékelt SILKYPIX Developer Studio szoftver az optikai adatokat a torzítás, a fénycsökkenés és a kromatikus aberráció kiküszöbölésére használja.

A legjobb professzionális objektív: Canon EF 200-400 mm f/4L IS USM Extender 1.4

Minden bizonnyal a professzionális sport- és természetfotósok számára készült, nagy teljesítményű, nagy gyújtótávolságú teleobjektív, amelyet beépített, optikailag összehangolt, 1,4-szerezővel láttak el. Ez a műszaki megoldás egyszerre nagy segítség olyan esetekben, amikor nem lehetséges gyorsan objektívet váltani, másfelől pedig megvédi a drága felszerelést (főként szenzort) a sűrű objektívcsere közben esetlegesen a rendszerbe szivárgó portól és párától. Az objektívben egy fluorit- és négy ultraalacsony szórású (UD) lencsét találunk. A szép háttérelmosásról a kilenc lekerekített rekeszlamella gondoskodik. A filmfelvételek készítésekor különösen felbecsülhetetlen értékű a Power Focus beállítás, amely csendes és sima fókuszálást tesz lehetővé. Ráadásként pedig az objektív erősen por- és cseppálló.


A legjobb videofelvételekre alkalmas DSLR: Panasonic LUMIX DMC-GH4

A Panasonic GH4 egy tükör nélküli, 16 megapixeles felbontású Live MOS-szenzoros, magnéziumötvözetből készült fényképezőgép, amelyik azonban 4K-felbontású videókat is tud készíteni. A gépbe újonnan kifejlesztett Venus Engine képfeldolgozó processzor került, melybe - a nagy adatforgalom kezelése érdekében - duplamagos CPU-t is ültettek. Noha a GH4-et akár professzionális videokamerának is tekinthetjük - különösen, ha az opcionális LUMIX DMW-YAGH profi modullal párosítjuk -, állóképeknél, sorozatfelvétel módban 12 képkockát rögzíthetünk vele másodpercenként. (Negyvenet RAW-formátumban, százat JPEG-ben.) Az élőképes OLED-kereső (LVF) felbontása igen figyelemreméltó: 2,359 millió RGB pixel, míg a kijelzőé 1,036 millió RGB pixel. Mindkettő tisztán és élénken adja vissza a témát.

További kategóriagyőztesek:

A legjobb fotónyomtató:

Epson Expression Photo XP-950

A legjobb tintasugaras fotópapír:

Hahnemühle Photo Silk Baryta 310

A legjobb fotótévé:

LG UHD UB980 Series TV

A legjobb fotóprojektor:
Epson EH-TW7200

A legjobb képalkotó szoftver:
DxO ViewPoint 2

A legjobb mobil-fotóalkalmazás:
Photosmith 3

A legjobb kiegészítő:
SanDisk Connect Wireless Flash Drive

A legjobb állvány
Manfrotto New 190-sorozat

A legjobb adathordozó:
SanDisk Extreme PRO SDHC/SDXC UHS-II memóriakártya

A legjobb kamkorder:
Sony FDR-AX100

A legjobb mobilképalkotó rendszer:
Sony QX-sorozat

A legjobb profi vakurendszer:
Profoto B1 Off-Camera Flash

A legjobb hordozható vaku:
Nissin i40

A legjobb fotómonitor:
LG 21:9 UltraWide 34UM95

A legjobb fotóstáska:
Thule Perspektiv-sorozat

A legjobb fotós szolgáltatás:
SIGMA Mount Conversion szolgáltatás

A legjobb akciókamera:
Sony Action Cam HDR-AS100V

A legjobb képalkotó innováció:
Canon Dual Pixel CMOS AF

A legjobb dizájn:
SIGMA dp Quattro

www.tipa.comHozzászólások

Nincs hozzászólás