tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Radisics Milán és Bődey János nyerték a Sajtófotó pályázatot

Létrehozva: 2019.04.05  10:41   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Radisics Milán MÚOSZ Nagydíjat kapott a "Hogyan formálja a víz a földet" című fotóesszéjéért, Bődey János, az index.hu munkatársa André Kertész Nagydíjban részesült "Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog" című sorozatáért, amelyben a többszörösen fogyatékos Niki életét mutatja be.
André Kertész Nagydíj
Mindennapi élet (sorozat) 1. díj
BŐDEY JÁNOS (Index.hu)
„Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket."

Niki huszonhat éves, születésétől fogva többszörösen fogyatékos, amit az édesanyja terhességének nyolcadik hónapjában fellépő citomegalovírus okozott. Otthoni és intézményi ápolásra szorul. Nem tud önállóan mozogni, kerekesszékben vagy ágyban tölti ideje nagy részét. Rendszeresen szed gyógyszereket izomgörcs és epilepsziás rohamok ellen. Beszélni nem tud, étkezni is csak segítséggel. Gyakran csikorgatja a fogát. Otthoni ápolását édesanyja és édesapja végzi Budapesten. Húga, Dóra, egy évre Angliába költözött a jobb megélhetés reményében. Édesanyja jelenleg havi 52.800 forint ápolási díjban részesül, ebből és férje keresetéből kell megélniük. Niki szülei aggódnak a jövő miatt, hogy mi lesz, ha ők már nem lesznek. Azt mondják: „Ha nekünk menni kell, Niki is követni fog minket".Nikit minden reggel fél kilenckor a Fejlesztő Gondozó Központba viszik a szülei

Három hónapos volt, amikor kiderült, hogy Niki komoly rendellenességekkel született

Niki nem tud önállóan étkezni, reggel és este a szülei etetik

A lány születése után két évvel a családnak egyre nagyobb anyagi terhet jelentett a különböző gyógytornák, gyógyszerek finanszírozása. Édesapja, Laci, ekkor elment teherautó-sofőrnek. Gyakran dolgozott hétvégén is, de az esti fürdetésre igyekezett hazaérni

A Fejlesztő Gondozó Központban különböző terápiákkal, programokkal ösztönzik a gondozottakat

Niki a Fejlesztő Gondozó Központban leginkább a fényfolyosót szereti, talán ilyenkor a legnyugodtabb, mintha átlépne egy másik dimenzióba

Amikor Laci elment fuvarosnak, Anikó a feladatok jelentős részével egyedül maradt, ami párkapcsolatukat is megviselte, párterápiára jártak, hogy egyben tartsák a családot

Anikó és Laci általában évi három napot tudnak kettesben tölteni, ebben mindig nagy segítségükre van a másik lányuk, Dóra, aki ilyenkor vigyáz Nikire

Nikit kevesen értik, talán csak azok, akik sok időt töltenek el vele, kíváncsiak és figyelnek rá. Finom érzelmi árnyalatokra is képes, hogy pillanatnyi hangulatát vagy akaratát kinyilvánítsa. Egy idegen szemlélőnek olyan, mintha szkafanderbe lenne zárva, de amikor ebből kinéz, rájövünk, tévedtünk

Niki születése után három és fél évvel megszületett Dóra. Egy szobában nőttek fel, egészen Dóra tizenkilenc éves koráig


MÚOSZ Nagydíj
Természet és tudomány (sorozat) 1. díj (megosztott)
Hogyan formálja a víz a Földet
Radisics Milán (szabadfoglalkozású/freelancer)

A fotóesszé a Föld vízi útjainak evolúcióját kutatja tizenegy országon keresztül. Az olvadó gleccserektől a festői mocsarakon keresztül a kiszáradt folyómedrekig új perspektívában mutatja meg a víz sokszínűségét és fontosságát a klímaváltozás arcán keresztül. A Water Shapes Earth projekt reményeim szerinti egy új nézőpontot mutat és meghökkenést vált ki a közönségből, továbbá felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, hogy szembe kell néznünk a környezetünkben véghezvitt pusztító magatartásunkkal.


Rózsa alakú repedések
Ezek a repedések az első fagyos éjszakán kicsapódó metán eredményeképp jöttek létre, mikor a buborékok megrepesztik a jeget. A képen látható rózsaszerű fagyás körülbelül tíz méter széles és csak felülről látható a Marvikarna természetvédelmi területen, a Malsjön-tavon. Åkers styckebruk, Svédország, 2018. január 27.


Úszó jéghegyek
A töredező gleccserek lehulló maradványai hatalmas darabokban, mozdulatlanul lebegnek a sárgásbarna iszapos zárt gleccsertóban, míg végül örökké el nem tűnnek. Hoffellsjökull, Izland, 2018. augusztus 26.


A Föld erei
A Geirlandsá gleccserfolyó vénái a vulkanikus fekete homokon. A különböző színhatásokat a gleccserek olvadása során a hegyekből kiázó, a folyó által szállított üledék okozza. Izland, déli régió, 2018. augusztus 28.


Az Affall folyó torkolata
Az Affall folyó és a hozzá csatlakozó három színes mellékfolyó találkozása az Atlanti-óceán partján. A mellékfolyók kiáztatják a talajból az ásványi anyagokat, majd a fekete homokos strandon egyesülve az óceánba folynak. Landeyjar terület, Dél-Izland, 2018. augusztus 29.


A Þjórsá folyó mintái
A Þjórsá gleccserfolyó erei a vulkanikus fekete homokon fonódva elképesztő formákat alkotnak. A különböző színhatásokat a hegyekből kiázó ásványi anyagok alakítják. Izland, déli régió, 2018. augusztus 29.


A halszálka alakú mocsár
A Mandeo folyó torkolatának végén található, egyedülálló sós mocsár absztrakt formái. Az apály idején láthatjuk a terület iszapos medrét, amelynek intenzív színét a „kék óra" kölcsönözte. Lambre, Észak-Spanyolország, 2018. július 15.


A velencei lagúna mocsárvidéke
Sokszínű növényzet és kanyargó árapálycsatornák a velencei lagúna sós mocsarában található hatvankét kis sziget egyikén. Ez a terület a mediterrán medence legnagyobb vizes élőhelye. Velence, Lio Piccolo, Olaszország. 2018. augusztus 4.


Egyedi agytekervények
Sárral borított síkságok, strandok és mocsarak közt a Cádizi-öböl hatalmas torkolatánál bizarr homokformációk láthatók, amelyek a tenger árapály tevékenységének köszönhetően jöttek létre. A Puerto Real előtt található terület fokozottan védett. Dél-Spanyolország, 2018. augusztus 14.


A Guate folyó maradványai
A légi felvételek jól kirajzolják az egykori folyók mára már kiszáradt, tekergő medrét, és megmutatják, mi vár ránk, ha a folyókból eltűnik a víz. A valaha Guate névre hallgató hömpölygő folyó évszázadok alatt csordogáló patakocskává vált, és ma Arroyo de Guatén néven szerepel a térképeken. Esquivias, Spanyolország, Madridtól harminc kilométerre délre, 2018. december 31.


Búzamezők a hegyek lejtőin

Spanyolország legszárazabb részén, Aragónia tartományban a hegygerincek közötti lankásokon, a spanyol földművesek szántóföldeket alakítottak ki, kihasználva a talaj magas nedvességtartalmát. A búzamezők absztrakt mintái a dombos területet keresztül szelve, madár vagy T-rex lábnyomokra emlékeztetnek. Közép-Spanyolország, Zaragoza megye, a Botorrita falu közelében, 2018. december 30.


Cimkék:

sajtófotó

Hozzászólások

Nincs hozzászólás