tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Pentax K-50

Létrehozva: 2013.11.27  09:54   frissítve: 2013.11.27 10:00
Szerző: Szita Péter
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
A Pentax frissítette belépőszintű modelljeit, a kissé különc kinézetű K30 utódjaként nem is egy, hanem két gépet jelentett be. A K50 újdonsága a konvencionálisabb kinézet mellett az új képfeldolgozórendszer, amely lehetővé teszi, hogy a 16 megapixeles szenzorral akár ISO 51 200-as érzékenységig fotózhassunk.
A Pentax frissítette belépőszintű modelljeit, a kissé különc kinézetű K30 utódjaként nem is egy, hanem két gépet jelentett be. A K50 újdonsága a konvencionálisabb kinézet mellett az új képfeldolgozórendszer, amely lehetővé teszi, hogy a 16 megapixeles szenzorral akár ISO 51 200-as érzékenységig fotózhassunk. A kategóriában különlegességnek számít a két vezérlőtárcsás kezelés és az időjárásállós szigetelések alkalmazása. A kisebbik testvér a K500 nagyon hasonló funkciókat nyújt, azonban nem rendelkezik a kezelőszerveknél és nyílásoknál szigetelésekkel, így kedvezőbb áron kerül forgalomba. A K-50 különlegessége, hogy akár 120-féle színkonbinációban is megvásárolható, amely nem csak elvi lehetőségként áll rendelkezésre. Néhány gyakori szín azonnal megvásárolható, az egyedi kombinációkat pedig online rendelés alapján elégíti ki a gyártó.

Tulajdonságok, funkciók
A Pentax hagyományosan a fotós funkciókra koncentrál tükörreflexeseivel, olyan tulajdonságokat építve kedvező árú modelljeibe, amelyek más gyártóknál csak magasabb fényképezőgépkategóriákban és magasabb áron férhetők hozzá. Ilyen például a 100%-os képlefedésű üveg pentaprizmás kereső. (Más gyártók belépő modelljeiben nem ritkán jóval sötétebb képet adó pentatükrös konstrukciót és kisebb képlefedést találunk.) A fényképezőgép legnagyobb dobása az a 81 szigetelés, amely a kezelőszervek, az ajtók és csatlakozások mentén megvédi a gép belsejét a fröccsenő víz vagy a por ellen, így gépünkkel kicsit bátrabban indulhatunk fotózni esős időben vagy poros környezetben. Az élességállításról a tükörreflex kereső használatakor 11 mezős SAFOX IXi+ AF-modul gondoskodik, élőkép módban kontrasztérzékelős eljárással történik a beállítás, ilyenkor tetszőleges helyre tolható az AF-mező és hozzáférhető az arcfelismeréses üzemmód is. A fényképezőgép külsejéről csak az alapvető funkciók férhetők hozzá. A felül lévő üzemmódtárcsán a szokásos módok mellett néhány Pentax-specialitás is megtalálható, mint amilyen a TAv-vel jelölt, ISO-automata, vagy az Sv-vel jelölt ISO-előválasztás. Apró figyelmesség, hogy a B, azaz a tetszőleges ideig tartó expozci

Pentax K50
Pentax K50
ós idő külön állást kapott az üzemmódtárcsán, így nem az expozíciós időt állító tárcsát kell hosszasan forgatni, ha ezt szeretnénk kiválasztani. Ezeken felül két felhasználó üzemmód áll rendelkezésünkre (U1, U2), hogy szinte a fényképezőgép összes beállítását felhasználva egyéni igényeink szerint tárolhassunk el opciókat gyakran ismétlődő feladatokhoz. Jól el vagyunk eresztve motívumprogramokkal, összesen 19 darabot választhatunk ki a tárcsa SCN állásában. A teljesen automata (AUTO) módot a videófelvételi állás egészíti még ki, ez utóbbiban akár manuális expozícióvezérlésű full-hd klipeket is rögzíthetünk, amely megint csak kivételesnek számít a belépőszintű fényképezőgépek között.
A korrekció gomb mellett található zöld gomb a Pentax-hagyományok szerint a manuális mód használatát, valamint a régi objektívek használatát könnyíti meg, manuális módban egyetlen lenyomásával beállíthatjuk a fénymérő szerinti helyes expozíciót, esetenként sok tekergetéstől kímélve meg a fotóst. Automata állás nélküli rekeszgyűrűvel épített régebbi objektívek használatakor pedig megnyomásakor a gép munkarekeszes fénymérést hajt végre. Ennyiben azonban nem merül ki a szerepe ugyanis a két vezérlőtárcsa és a zöld gomb működését szinte a végletekig személyre szabhatjuk, akár expozíciós üzemmódokra is lebontva. Ez hatalmas segítség azoknak, akik szeretik tudatosan, átgondolt módon elkészíteni képeiket, azaz gyakran használják a korrekciókat, a kreatív expozíciós üzemmódokat vagy a teljesen manuális módot.Különleges funkciók
A Pentax K-50 az időjárásálló szigetelések mellett több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek más gyártóknál csak jóval drágább modellekben férhetők hozzá. Ilyen az AF-finomhangolás, amellyel a különböző gyártóktól származó vagy különbözőképp működő AF objektívekhez hangolhatjuk a fényképezőgépváz AF-rednszerét. Így a back-focus vagy front-focus problémákat könnyen, házon belül korrigálhatjuk. Szinte egyedülálló módon a K-50-nél lehetőség van a gyári csomagban kapott Li-ion akku heylett szabványos AA elemek vagy akkuk használatára, ehhez azonban meg kell vásárolni egy nem túl drága elemtartó adaptert, amellyel 4 db AA elemet helyezhetünk el az akku helyére, a markolatba. A Pentaxnál hagyományosan nem az objektívekbe, hanem a fényképezőgépbe van építve a képstabilizátor, így akár régebbi, manuálfókuszos objektívekkel is használható. Ilyenkor az optimális teljesítmény érdekébe ajánlatos beállítani a menüben a gyújtótávolságot.


Tapasztalatok
A viszonylag kevés külső kezelőszerv ellenére korántsem kényelmetlen a K-50 használata, a hátoldali gombokról ugyanis elérhető két legfontosabb digitális funkció, az érzékenység és a fehéregyensúly, lenyomásukkor közvetlenül az adott opció jelenik meg a képernyőn. Kitűnő lehetőség, hogy a fehéregyensúly állítása közben az objektívfoglalat bal oldalán található gomb segítségével próbafelvételt készíthetünk az aktuális értékkel, amely azonnal megjelenik, majd a különböző beállítások között lépkedve valós időben mutatja a kép színegyensúlyát. Akkor sincs probléma, ha ezt a képet mégis megtartanánk, egy újabb gombnyomással az aktuális fehéregyensúly-érték szerint korrigálva a kártyára kerül. Hasonló utólagos mentési lehetőség azonban nem csak itt található. Ha egy JPEG formátumú kép elkészítése utáni pillanatban úgy gondoljuk, hogy milyen jó lett volna, ha azt RAW-ben készítettük volna el, nincs probléma. Amíg nem készítünk újabb képet vagy nem kapcsoljuk ki a fényképezőgépet, az eredeti, nyers állományt is megőrzi a memóriájában, amelyet egy gombnyomással a kártyára menthetünk. Ha már a kép elkészítése előtt tudjuk, hogy ezt bizony nyers formátumba szeretnénk rögzíteni, akkor sem szükséges a menüben turkálni a képminőség opciók után, szintén objektívfoglalat bal oldalán található gombot használva akár egyetlen fotó erejéig is
áttérhetünk RAW-mentésre, majd folytathatjuk a JPEG-képek készítését.
A 16 megapixeles szenzor jó teljesítményt nyújt, ugyan felbontása nem kiemelkedő a mai mezőnyben, zajszintjei is közepesek, általános képkaraktere azonban jó. ISO 800-ig nagyon mérsékelt módon növekszik a zaj, jellege inkább monokromatikus, még az árnyékokban sem zavaró. ISO 1600-nál még alig láthatóan, de ISO 3200-nál már az árnyékokban fellép a foltosodás, azonban a teljes kép még koránt sem esik zaj áldozatául. Látványos ugrás ISO 12 800-ra ugorva figyelhető meg, itt már látható a részletvesztés, mint ahogy ISO 25 600-nál is. A legmagasabb, ISO 51 200-as érték azonban már vészmegoldásnak is csak nehezen jöhet szóba. Összességében a Pentax K-50 azoknak ajánlható, akik szeretnek gondolkodó módon fotózni, és szeretnének egy nagyon jó ár/tudás arányú tükörreflexest, amelyhez akár régebbi objektíveket is lehet csatlakoztatni.

Ami tetszett

-sok testreszabási lehetőség
-jó képminőség
-HDR üzemmód
-beépített képstabilizátor
-manuális módú videózás
-AF finomhangolás

Ami kevésbé tetszett
-nincs információs LCD

A Pentax K-50-et a Fotoplus Kft-től kaptuk kipróbálásra.
A fényképezőgép ára 180 000 Ft (csak váz) illetve 200 000 Ft (18-55mm f/3.5-5.6 AL WR objektívvel.Hozzászólások

Nincs hozzászólás