tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Önnek mennyit érnek meg a legjobb fotói?

Létrehozva: 2017.12.18  09:18   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Az adatbiztonságra sokan csak akkor gondolnak, ha már megtörtént a baj. Érdemesebb inkább előre gondoskodni legfontosabb fotóinkról akár egy online képkezelő szolgáltatás segítségével is
Az egyik jó nevű, adatmentéssel is foglalkozó magyarországi vállalatnak szép gyűjteménye van a legkülönfélébb módon tönkrement adathordozókból. Lakástűzben elpusztult merevlemez, penész ette DVD, kettétört pendrive vagy elázott SSD-meghajtó. Egy részükről sikerült adatot visszaszerezni - nem ritkán csillagászati összegekért cserébe - másokról ez már lehetetlen volt. Nem kell azonban ilyen drámai káreseménytől tartani. Elég egy elrontott másolási művelet, egy rossz pillanatban kihúzott SD-kártya, vagy egy a merevlemezünket titkosító zsaroló vírus. A digitális világ hatalmas változást hozott a fotóink tárolásában. Jóval többet kell foglalkozni a képek megőrzésével, mint a filmes érában, gondoljunk csak a korábban örökéletű megoldásnak tekintett írható CD-kre, amelyek felületéről néhány év után adatainkkal együtt pergett le a vékony fémréteg. Ugyanakkor minden eddiginél könnyebb újabb másolatokat készíteni fontos adatainkból és ezeknek a másolatoknak nem is kell feltétlenül egy helyen lenniük. A leggyakoribb hiba, amit a fotósok és más felhasználók a biztonsági mentés során elkövetnek, hogy a számítógép mellé teszik a mentést tartalmazó adathordozót. Egy betörés vagy elemi kár során így együtt tűnik el vagy sérül meg az eredeti és a másolati példány.

Erről a merevlemezről már aligha lehetséges az adatok visszaállítása. Az egyetlen megoldás a biztonsági márolat.

Mentési stratégiák
Megvédendő adataink méretétől, értékétől, változási gyakoriságától és típusától függően számos úton el lehet indulni. Általánosságban elmondható, hogy alapvető biztonságot ad, ha tartunk legfontosabb adatainkból legalább egy biztonsági másolatot, lehetőleg más helyen, mint ahol az eredeti van. Ennek frissen tartásáról azonban gondoskodni kell, nincs bosszantóbb ugyanis, mint egy fél éves biztonsági másolat, miközben az egy héttel ezelőtti fényképekre van égető szükség. Általános tapasztalat, hogy minél több beavatkozást kell a fotós felhasználóknak elvégezni a mentéshez, annál valószínűbb, hogy idővel ritkábbá válik vagy elmarad biztonsági másolat elkészítése. Épp ezért a lehető legjobb egy automatizált megoldás, amely mindenféle beavatkozás nélkül készíti el a biztonsági másolatot vagy másolatokat új vagy módosított fájljainkról. Otthoni környezetben, helyi biztonsági mentés céljára ezért a legcélszerűbb egy hálózati adattároló (NAS) lehet, amely a felhasználók többsége által is egyszerűen üzemeltethető és amelyre számítógépünk elmenti a kijelölt adatainkat. A helyi mentés azonban nem nyújt megoldást mindenre, főleg, ha képeinket időnként meg is kell osztanunk másokkal.

A profi fotósoknál alapszabály, hogy a fotók a lehető leghamarabb kerüljenek át a memóriakártyákról legalább két példányban bizttonságos tárhelyekre.

Online mentés fotósoknak
A jó megoldás valamilyen felhőszolgáltatás lehet, amely több szempontból is célszerű. Adataink egy professzionális adatcentrumban kerülnek tárolásra, amelynek saját biztonsági rendszerei vannak, saját biztonsági mentéssel. A legtöbb

felhőszolgáltató lehetőséget ad a tárolt állományok vagy fotók megosztására. Elegendő egy linket küldeni valakinek, amely a felhő tárhelyünk egy fotójára vagy mappájára mutat, nincs szükség a sokszor többtíz megabájtos képek csatolására vagy külön fájlküldő alkalmazások használatára. Egy jó felhő skálázható, azaz, ha kell, azonnal válthatunk egy nagyobb tárhelyet biztosító csomagra, és ha már nincs szükség rá, akkor visszaválthatunk egy kisebbre. A legtöbb felhőtárhely biztosít valamilyen helyi szoftvert, amely számítógépünkön fut és automatikusan szinkronizálja a helyi, illetve a felhőben lévő mappáinkat. Az egészből csak a kicsi folyamatjelző ikon látszik a képernyő alsó sarkában, felhasználó beavatkozásra egyáltalán nincs szükség. Egyvalamire van szükség, ha hatékonyan szeretnénk a felhőben tárolni fontos fotóinkat, egy nagy sebességű internetelőfizetésre. Szerencsére ma már akár néhányezer forintért is elérhetők az akár többszáz megabites (Mb/s) feltöltést is lehetővé tevő internetcsomagok, amelyekkel nem okoz gondot az akár többtíz megabájtos RAW állományok tömeges felszinkronizálása sem.

Mentés és megosztás a Canon Iristával
A legtöbb fotómegosztásra specializált szolgáltató az eredetinél kisebb felbontásban tárolja a fotókat, azaz leméretezi és újratömöríti őket, magas képminőségi igényekhez azonban ez nem felel meg. Az általános online tárhelyek pedig csak az eredeti mappaszerkezet szerint tudják megjeleníteni a feltöltött állományokat, esetleg név szerinti keresést biztosítanak. Ezekkel szemben egy professzionális, fotók tárolására specializált tárhely, mint amilyen a Canon által üzemeltett Irista.com eredeti formájukban vagy veszteségmentesen tárolják még a legnagyobb felbontású fotóinkat is, amelyek között nem csak név vagy készítési dátum, hanem akár fényképezőgép vagy objektív szerint is kereshetünk.

Mobiltelefonos képfeltöltés és link megosztása az irista.com oldalról.

A fotók automatikus feltöltése Windows vagy Mac OS operációs rendszert használva is történhet, de Android és iOS okostelefonokra is elkészítették az Irista appot, amelyek ezekről az eszközökről is feltöltik az elkészített képeket. Ráadásul egyes beépített WiFi csatolóval rendelkező Canon tükörreflexes kamerák képesek közvetlenül, számítógép közbeiktatása nélkül is feltölteni a memóriakártyán található fotókat.

Fényképek feltöltése közvetlenül a kamera WiFi adapterén keresztül. Egyszerűbb már nem is lehetne.

Ehhez első alkalommal kell csak elvégezni a beállítást (pl. regisztráció a Canon Image Gateway rendszerben, alkalmazás telepítése a fényképezőgépre), utána már egy-egy gombnyomással felküldhetjük egyesével vagy csoportosan a fotóinkat az irista.com weboldalra. Ráadásul az Irista képes beolvasni és eltárolni a Facebook vagy Google Photos fiókunkban tárolt fotókat is, így minden forrásból, legyen az fényképezőgép vagy mobil vagy közösségi megosztás egyetlen idővonalra csatornázhatjuk képeinket. Az Irista szolgáltatás Starter csomagja 15GB tárhelyet tartalmaz, és a rendszer minden funkciójával együtt ingyenes, térítés ellenében elérhető a 100GB-os vagy a már számtalan nyers formátumú fotó tárolására is ideális 1TB-os csomag is.

(Támogatott tartalom)Hozzászólások

Nincs hozzászólás