tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Molnár Ágnes Éva Kötésben című kiállítása a Capa-központban

Létrehozva: 2014.02.14  15:19   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
A Capa Központ soron következő kiállítása Molnár Ágnes Éva két új munkáját mutatja be. A TRIBUTE (tisztelet, tiszteletadás) sorozat a női aktivista művész szándékairól és korlátairól szól. A nemek közötti egyenlőség változatlanul kínos deficitjével és a sajátosan női politikai tett hiányával az érintett művész az azonosulásban gondolja végig cselekvési lehetőségeit.
A művész által kiválasztott három aktivista csoport (Pussy Riot, Guerilla Girls és Gulabi Gang) mindegyike társadalmi célokért küzd főként a nemek közötti egyenlőség területén. Összetartozásuk egyértelművé tételére erős, visszatérő vizuális jegyeket használnak. Ezek a képek és attribútumok köszönnek vissza Molnár Ágnes Éva fotóin - álarcaik mögé rejtőzik, az azonosulni vágyás gesztusával tiszteleg munkásságuk előtt. A beállított fotókon az újrajátszásokkal és utalásokkal a különbözés és azonosulás lehetőségeit gondolja végig.
„Alapvető gondolkodás- és cselekvésbeli fogyatékosságokról árulkodik minden próbálkozás, hogy családban és hivatásban a régi viszonylatokat állítsák helyre férfiak és nők között" - írja Ulrich Beck a globalizáció taglaló egyik tanulmányában. „A családon belüli és a nemek között bekövetkezett változásokat csupán magánjellegű jelenségnek és problémának tekinti, s nem ismeri fel összefüggésüket a társadalmi és kulturális modernizációval." A családi szerveződések szabályainak rongáltsága, átláthatatlansága a családi szerveződés alapjait is kétségessé teheti. Molnár Ágnes Éva itt bemutatott másik, most elkezdett, KÖTÉSBEN című sorozata másképp érvel. Úgy gondolja, determinál, köt minket az a mikroközösség, melyben élünk. Ez a kötöttség és kötődés meghatározza szerepünk ezen kis közösség keretein túl is. „A nők és férfiak együttélésének valamennyi (házasság előtti, alatti, melletti és utáni) formájában évszázados konfliktusok törnek elő" - érvel Beck. A konfliktusoknál erősebbek a kötések - válaszol Molnár Ágnes Éva. Együtt élünk másokkal, egy kapcsolatszövetben, előző generációkkal elválaszthatatlan függésben, akaratlan átörökítésben, mások akaratának alávetetten, vagy önként, vagy véletlen.
A kiállítás megtekinthető: 2014.02.17. - 03.14.
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, Nagymező utca 8.
+36 1 413 1310
www.capacenter.hu


Hozzászólások

Nincs hozzászólás