tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Melyik a jobb: Fujifilm FinePix X-A1 vagy X-M1?

Létrehozva: 2014.03.28  09:31   
Szerző: Koczina Gyula
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Kipróbáltuk a Fujifilm legolcsóbb belépőszintű, cserélhető objektíves, tükör nélküli modelljeit. A két fényképezőgépben szinte csak a képszenzor más, árban viszont jelentős a különbség közöttük.
Az X-A1-es modellben hagyományos 16 megapixeles CMOS a képérzékelő, a drágább X-M1-ben pedig a Fujifilm hasonló felbontású, saját fejlesztésű X-Trans-típusú AA-filter nélküli CMOS-e látja el ezt a feladatot. Ezenkívül, a drágábbik fényképezőgép, hogy igazolja az árkülönbséget, többféle, elegánsabb ruhát is kapott. Az olcsóbb kamera ára körülbelül 150 000 forint, a drágábbiké 240 000 forint a 16-50 mm-es, szintén új kitobjektívvel együtt.


Képminőség
A teszt során azt láttuk, hogy mindkét gép képalkotása valamelyest korszerűbbnek ítélhető a többi márka hasonló szenzorméretű modelljétől tapasztalhatókénál. Ez a megállapítás különösen, de nem csak az X-Trans-típusú, AA-filter nélküli érzékelővel szerelt gépre vonatkozik. A legelső APS-C-szenzorméretű legendás Fuji X-100-asban is hagyományos CMOS volt, mégis kiváló képminőséggel rendelkezett. Az utána fejlesztett X-100s és az X-Pro1 már X-Trans-szenzort kapott, amelynek képminősége nagyobb felbontáson is tudott tovább javulni. Ezt látjuk a most tesztelt két Fujifilm képminőségén is. A két szenzor közötti legnagyobb különbség JPEG-formátumnál jelentkezik.

Olvassa el a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin áprilisi számában!
Előfizetés és megrendelésHozzászólások

Nincs hozzászólás