tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Megjelent a Digitális Fotó július-augusztusi száma

Létrehozva: 2018.07.10  00:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Különleges aktfotók, tesztek, tippek, kompozíció és még sok más érdekesség.
A Digitális Fotó Magazin tartalmából

Rendszerváltás a szexiparban
Urbán Tamás különleges képriportjai közül most a rendszerváltás utáni Németországban készítettet mutatjuk be.

A törvény
A szexipar szerepe a mai társadalomban erősen vitatott. Számos feminista úgy véli, hogy a szexuális munkát el kell törölni, mások pedig azt állítják, hogy hozzájárul a nők választási szabadságához és munkájához. A szexiparban dolgozók fel vannak készülve a pikáns helyzetekre, így amikor Julia Fullerton-Batten felkereste őket, örömmel vállalták a közös munkát.

Földrészek találkozója Badenben
I Love Africa mottóval tartottak szabadtéri fotófesztivált Baden bei Wienben, ahol harmincöt kiváló fotográfus mintegy kétezer képét állították ki, a parkokban, utcákon és a házfalakon.

Szürrealista csavarral
Az amerikai reklámfotós, Hugh Kretschmer több mint huszonhét éve készíti humorral és iróniával átszőtt szürreális fotóit. Digitális technikával készült képeit elsősorban a 20. század elején-közepén alkotó festők inspirálták, akiknek munkái már gyerekkorában lenyűgözték, és ez a szerelem a későbbi pályafutását is nagyban meghatározta.

Teszt-Fujifilm X-A5
A Fujifilm számos újdonságot pakolt belépőszintű kamerájába, amely fázisdetektoros autofókusszal, két vezérlőtárcsával, Bluetooth-csatolóval és remek akkuélettartammal rendelkezik.

Teszt-Hasselblad H6D-100c
Kipróbáltuk, hogy milyen a munka a digitális középformátumú fotózás legklasszikusabb eszközével, egy modulrendszerű Hasselblad kamerával és a hozzá tartozó 100 megapixeles hátfallal.

Teszt-Panasonic GX9
A haladó amatőrök által kedvelt GX-sorozat legújabb tagját próbáltuk ki, amely 20 megapixeles felbontással, öttengelyes képstabilizátorral, újratervezett zárszerkezettel és remek AF-rendszerrel rendelkezik.

Teszt-Panasonic TZ200
A Panasonic minden korábbinál univerzálisabb kompakt kamerát készített, amelyben jobb képminőséget adó nagyobb szenzor és nagy átfogású zoomobjektív található. A zsebméret maradt a szokásos, az ár azonban nagyot növekedett.

Vízálló kamerák nyaraláshoz
Több lehetőség is kínálkozik, ha valaki a vízálló kamerát szeretne vásárolni. Egy strapabíró és leejtésálló gép nemcsak búvárkodáshoz jön jól, hanem bármilyen nyaraláshoz, ahol van a közelben víz, vagy vannak gyerekek is, akik szeretnek játszani és érdekes képeket készíteni.

Teszt-Huawei P20 Pro
Kipróbáltuk, hogy mit tud a gyakorlatban a világ első olyan okostelefonja, melynek hátoldalán immár nem kettő, hanem három kameramodul található.

Mi mit jelent az objektíveken?
Az objektívek nevében látható rövidítések mind valamilyen technológiát, funkciót, különleges anyagot vagy felhasználási területet jelölnek, de ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük. Most tisztába tesszük a jelöléseket!

Teszt-Tamron 28-75 mm f/2,8 Di III RXD
Kipróbáltuk a Tamron első full frame formátumú, Sony FE-csatlakozású objektívjét. A nagy fényerőhöz, a kis mérethez és tömeghez, valamint a csendes és gyors autofókuszhoz remek ár társul.

Fényképezés és meditáció
Fényképezőgéppel a kezünkben kitűnő nyugalmi állapotba lehet kerülni. Noha technikai eszközzel dolgozunk, témakeresés közben olyan folyamatba merülünk bele egyre jobban és jobban, amely a lelket az adott pillanat varázsába vezeti, és hozzájárul, hogy belül lelassulhassunk. S hogy mindennek mi köze van a meditációhoz, azt a következő három cikkben fogjuk megvilágítani.

Fujifilm X-RAW Studio
A Fujifilm egy merőben újszerű RAW-konvertáló programmal jelentkezett, amely a számítógép processzora helyett a fényképezőgépét használja a fotók feldolgozásához. Kipróbáltuk!

Fotókat lőj, ne golyókat!
Közismert, hogy a fényképezés átvett egy s mást a vadászat világából, hiszen például a „lőni" igét is gyakran használjuk az exponálásra. A vadászat öröksége a fotópuska is. Feltűnő megjelenése miatt soha nem aratott átütő sikert, de a hirdetési oldalakon ma is fel-felbukkannak többé-kevésbé jó állapotú fotópuskák. A válltámasz nagyon jó kameratartást ad, érdemes kipróbálni!

AF-finomhangolás Sigma-módra
Kipróbáltuk a Sigma megoldását a bosszantó AF-hibára, azaz az USB Dock eszközt és az otthon is elvégezhető AF-finomhangolást.

Saját dagerrotípia Photoshopban
A Petőfi Sándorról készül dagerrotípia közismert alkotás, ez az egyetlen fénykép, amely a költőről készült. Hasonló portrék és tájképek készítése hagyományos eljárással igen szép feladat, de a játék kedvéért Photoshopban is egyszerűen utánozhatjuk őket. A eljárás a rétegek és az ecset egyszerű használatán alapul, más képszerkesztő szoftverrel is hasonlóan elvégezhető.

Feliratok eltüntetése nagyüzemben
A hosszadalmas egyenkénti retusálás helyett mutatunk néhány automatizált megoldást, amelyekkel könnyen eltávolíthatók a képekre helyezett feliratok.

A lapszám részletes tartalma itt található!

Letölthető cikkek korábbi lapszámainkból itt!

Megrendelés, előfizetés itt!Hozzászólások

Nincs hozzászólás