tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Made in China

Létrehozva: 2015.04.24  13:58   
Szerző: Szita Péter
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Egyre többen kérdezik tőlünk, hogy érdemes-e kínai fotós kiegészítőket, tartozékokat vásárolni. Mennyire kockázatos az interneten rendelni? Mennyi vámot kell fizetni? Másolat vagy hamisítvány? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre, és közelebbről is megnézünk néhány kínai terméket.
Aki meg szeretné óvni magát az eBay-csalóktól, a Digitális Fotó Magazin 2015. május-júniusi számában találhat részletes leírést a témában, ami pedig még soha nem vásárolt az eBay-en, következő cikkünkből megtudhatja, hogy mit kell tennie.

Ma már több hazai kiskereskedő is foglalkozik a kedvező árú kínai fotós kiegészítők forgalmazásával. Kereskedőként vámot és forgalmi adót fizetnek, törvény szerinti jótállást biztosítanak a forgalmazott fotócikkekre, így náluk az internetes áraknál némileg magasabb árakat találunk. Cserébe felmérik a kínálatot, gondosan kiválasztott, kipróbált termékeket árulnak, és sok esetben lehetőséget adnak arra is, hogy vásárlás előtt saját szemünkkel is megnézhessük, valamint kipróbálhassuk a kiszemelt dolgot. Általában segítenek a megfelelő termék kiválasztásában is. Aki nem szeret látatlanban vásárolni, idegenkedik az internetes fizetéstől, és egy esetleges meghibásodás esetén nem kíván egy tajvani kereskedővel levelezni, annak azt javaslom, keresse fel a hazai forgalmazókat, akiknél még így is kedvező áron juthat a termékekhez. Aki azonban internetes rendelésre adja a fejét, nem árt, ha tisztában van a folyamat gyakorlati és jogi oldalaival.


Hol vásároljunk?
Az internet tele van termékek tízezreit kínáló webshopokkal, azonban első lépésként a legnépszerűbb nemzetközi aukciós és kereskedelmi oldalt, az eBayt ajánlom. Itt ugyanis megbízható eladói minősítések és biztonságos fizetési rendszer segíti a vásárlót, nem is beszélve arról, hogy számtalan kínai és tajvani eladó kínálja egy helyen termékeit. Ha még nem regisztráltunk, regisztráljunk valamelyik eBay-portálon. Adjuk meg valós adatainkat, főként, hogy a vásárolt termékeket az itt megadott címre fogják küldeni az eladók. Bár az eBay már Magyarországon is jelen van saját magyar nyelvű honlapjával, ezen egyelőre csak a termékek korlátozott részét érhetjük el, viszont a regisztráció után már bármelyik ország eBay-oldalára beléphetünk. A kínai, tajvani eladók döntően az eBay.comon hirdetik meg termékeiket, kezdjük a keresést mi is itt. A kulcsszavak beírása után a bal oldalon megjelenő termékkategóriákkal szűkíthetjük a találati listát. A termékek sorba rendezési szempontjainál válasszuk ki a legalacsonyabb ár postázással (Price + Shipping: lowest first) opciót, így a szállítási költséggel növelt ár szerinti növekvő sorrendben fogják egymást követni a találatok. Fontos, hogy adatainknál jól be legyen állítva a lakóhelyünk, sok esetben ugyanis ettől függ a postázás összege. Nagyon sok távol-keleti eladó ingyenes postázást ígér, mások néhány dolláros összeget adnak meg, válasszuk a kedvezőbbet. Ha több terméket vásárolunk egy eladótól, nem mindig spórolhatunk a szállítási költségen, sokszor mindhez ki kell fizetnünk a postaköltséget, és külön csomagokban is kapjuk meg őket. Másoknál lehetőség van ezeket egyszerre szállíttatni (combined shipping), ilyenkor csak egy postázási költség kerül felszámolásra.

Sok terméknél lehet licitálni, de keressük inkább az azonnali vásárlást jelző Buy It Now! feliratot. Nem valószínű, hogy a licitálás után egy pár dolláros apróságot jelentősen olcsóbban kapnánk meg, mint a legkedvezőbb azonnali ár. A kiszemelt termékre kattintva részletesen megtekinthetjük a leírását is. Keressük azokat az eladókat, akik bőséges, nagyobb felbontású képanyaggal hirdetik áruikat. Az eladók megbízhatóságát a visszajelzésekkel lehet lemérni. Nevük mellett kis szám jelzi, hogy hány tranzakciót bonyolítottak, alatta látható, hogy ezek hány százalékában értékelték pozitívan tevékenységüket. Ha az eladó több ezer visszajelzéssel rendelkezik, amelynek 98-99 százaléka pozitív, nyugodtan vásárolhatunk tőle. Néhány eladó neve mellett csak a legjobbaknak kijáró „Top rated seller" jelzéssel is találkozhatunk. Ők folyamatosan magas értékeléseket kapnak vásárlóiktól, nagy forgalmat bonyolítanak és tevékenységüket rendszeresen ellenőrzik az aukciós oldal munkatársai is. bennük bátran megbízhatunk. Azok az eladók viszont, akik még nem rendelkeznek elegendő visszajelzéssel, sokszor olcsóbban kínálják ugyanazokat a termékeket, azért, hogy megfelelő számú pozitív visszajelzést gyűjtsenek. Ha bátrak vagyunk, így némileg olcsóbban is kijöhetünk. A termék adatainál ellenőrizzük még egyszer, hogy pontosan erre van-e szükségünk, illetve, hogy a szállítási adatoknál a Hungary, és az általunk elfogadhatónak tartott szállítási díj szerepel-e. Lassan kattinthatnánk is a Buy (vásárlás) gombra, de még nem tudunk fizetni.

Biztonságos fizetés
Az eBay azért is jó választás az első távol-keleti vásárlásokhoz, mert jól bejáratott, biztonságos és olcsó fizetési rendszerrel rendelkezik. Az eBay cég érdekeltségi körébe tartozó PayPalt pontosan a kis összegű tranzakciókhoz találták ki. Keressük fel tehát a www.paypal.com oldalt, és regisztráljunk. Ehhez szükségünk lesz egy internetes fizetésre alkalmas bankkártyára. Bár a PayPal igen biztonságos, mégsem ajánlom, hogy a mindennapi használatú kártyánkkal regisztráljunk. Legyen inkább egy külön kártyánk, amin mindig csak annyi pénzt tartunk, amennyit épp az internetes vásárlásainkra szeretnénk felhasználni. Több bank ajánl kifejezetten az interneten használható virtuális kártyákat, máshol kedvezménnyel lehet második kártyát igényelni erre a célra. A regisztráció során meg kell adnunk kártyánk adatait, de a rendszer lényege az, hogy ehhez csak a PayPal cég fér hozzá. Minden vásárlás alkalmával megterheli kártyánkat az adott összeggel, de azt úgy továbbítja az eladónak, hogy közben sem a személyes adatainkat, sem a bankkártyánk adatait nem köti az eladó orrára. A regisztráció során a PayPal egy néhány száz forintos próbatranzakcióval ellenőrzi, hogy valóban létezik-e, működik-e a kártyánk, de ez a pénz nem vész el, első vásárlásunknál jóváírják. A pénzküldési tranzakciók természetesen nem díjtalanok, de alaphelyzetben a PayPal által levont jutalék az eladót terheli, a rendszer a vásárláskor pontosan annyi pénzt emel le kártyánkról, amennyi az eBay-oldalon a termék (és a postaköltség) áraként fel van tüntetve. Egy PayPal-tranzakció költsége egyébként sokkal alacsonyabb, mint egy külföldi bankba irányuló pénzátutalás, nem utolsósorban sokkal gyorsabb is, így nemcsak az eBayen, hanem számos más helyen is találkozunk PayPal-fizetési lehetőséggel. (Többek között lapunk digitális kiadványait is meg lehet vásárolni ilyen módon.) A PayPal segítségével egyébként nemcsak küldhetünk, hanem fogadhatunk is pénzt, így például egy balul sikerült vásárlás után az eladó vissza is tudja utalni az összeget nekünk.
Ha elkészült a PayPal-fiókunk, azt össze kell kapcsolnunk az eBay-fiókunkkal, hogy az eBay is nyilván tudja tartani, hogy mely tételeket fizettünk ki, és melyeket nem. Erre az eBay oldalán, a felhasználói beállítások között van lehetőség. Ha mindennel elkészültünk, megrendelhetjük az áhított terméket. A legtöbb távol-keleti eladó kizárólag PayPal-rendszeren át fogadja a vásárlás ellenértékét, de azért ellenőrizzük ezt is. A Buy Now (vásárlás) gombra kattintva az eBay készít egy összesítőt, amelyen minden költség külön tételként szerepel, majd átirányít a PayPal-oldalra, ahol egy újabb kattintással elküldhetjük a pénzt az eladónak. A vásárlásról és a fizetésről visszaigazoló e-mailt kapunk.

Posta, vám, áfa
A vásárlás után nincs más dolgunk, mint várakozni. A legtöbb eladó által a kis értékű termékek esetén alkalmazott kedvező árú, vagy sok esetben a számunkra ingyenes postázás azt jelenti, hogy nagyjából két hetet kell várnunk, amíg csomagunk megérkezik. Az ilyen csomaghoz általában nem tartozik fuvarlevélszám, így nem tudjuk nyomon követni, hogy hol tart. Ha nagyobb értékű terméket rendelünk, sok eladónál rendelkezésre áll az ingyenes vagy olcsó postázás mellett egy némileg drágább opció is, amelyhez viszont interneten is követhető fuvarlevélszám, esetleg értékbiztosítás tartozik. Az EU-n kívülről érkező termékek csak vámkezelés után vehetők használatba, ez azonban nem jelenti minden esetben azt, hogy vámot és forgalmi adót kell utánuk fizetnünk. A magánszemély által magánszemélynek küldött, nem kereskedelmi jellegű postai küldemények 45 euró összértékig vám- és áfamentesen vámkezelhetők. Ugyan a külföldi vásárlás kereskedelmi jellegnek minősül, de az eladó sokszor nem jelzi ezt a csomag feladásakor, így sok esetben ilyen módon vámkezelik a kisméretű, kis értékű küldeményeket. Vámmentesek továbbá azok az akár kereskedelmi jellegű küldemények is, amelyek összértéke nem haladja meg a 150 eurót, de ezeknél csak 22 euró összeghatárig tart az áfamentesség. Így ha 22 eurónál drágább, de 150 eurónál olcsóbb terméket rendelünk, az áfa összegét kell megfizetnünk, 150 euró fölött már a vámot és az áfát is. Fontos, hogy ezeknél az összeghatároknál, illetve a vámkezelési eljárásnál nemcsak a termék árát, hanem annak a postaköltséggel növelt összegét veszik figyelembe.
Ha az általunk vásárolt termék belefér a fenti vám- és áfamentes határba, akkor a csomagot kézbesíti a posta, ha nem, akkor értesítést kapunk a vámkezelésről. Ilyenkor egy vámáru-nyilatkozat kitöltése, majd az adott vám- és áfaösszeg befizetése után juthatunk hozzá.

Mit tegyünk, ha probléma adódik?
Ha több hét elteltével sem érkezik meg a csomagunk, jelezzük ezt az eladó számára. Valószínűleg további türelmes várakozásra kér minket, de ha egy hónap után sem kapunk semmit, akkor jelezzük felé ezt is. Az esetek nagy többségében az eladók rugalmasan állnak a problémához, sokszor újra elküldik a terméket, de leginkább visszautalják a vételárat, ugyanis számukra az eBay minősítési rendszerében a pozitív visszajelzés többet ér, mint a néhány dollár értékű csomag. Az eBayen a termékek részletes leírásánál szerepel az is, hogy az eladó milyen garanciát vállal. Ha itt pénz-visszafizetési garanciát tüntetnek fel, szinte biztosak lehetünk benne, hogy probléma esetén az eladó kártalanít minket. Ha nem tudunk megegyezni az eladóval, helyezzük kilátásba a negatív értékelés adását. Hasonló a helyzet meghibásodott vagy hibásan érkező termék esetében is, a legtöbbször az eladók újat küldenek helyettük, de sokszor előtte vissza kell küldenünk a hibás darabot. Ennek postaköltsége viszont minket terhel. Ha az eladó jelentősen alacsonyabb értéket jelöl meg a csomagon, mint a valós érték, és erre a csomag esetleges felbontásakor a vámkezelés során fény derül, akkor nekünk kell számlával igazolni a valós értéket, illetve ennek hiányában a vámkezelés során megbecsülik a termék értékét, és ez alapján folytatják le a vámkezelési eljárást. Az eladó ilyen esetben sem tehető felelőssé, de a legtöbbször a termék eBay-oldalán meg is jegyzi, hogy minden esetleges pluszköltségért a vásárló felel.
Ha viszont minden rendben ment, azt találjuk a csomagban, amit rendeltünk, ne felejtsük el pozitív visszajelzéssel jutalmazni eladónkat!

Utángyártott, másolat, hamisítvány?

Sok kínai termék leginkább az utángyártott kategóriába sorolható. Illeszkedik fotósfelszerelésünkhöz, de nem másol konkrét, jellemző formákat, speciális műszaki megoldást, pláne nem tartalmaz márkavédjegyet. Ilyenek lehetnek a jelzés nélküli objektívsapkák, állványfejek, makrosínek, szűrők, egyéb tartozékok. Sok esetben valóban saját fejlesztés eredményeképp jönnek létre. Másolatnak nevezhető az a termék, amely valamilyen eredeti terméket szolgai módon lemásol, ahhoz külalakjában, funkciójában, egyedi jellemzőjében nagyon hasonló. Ezeknél a gyártó a teljes fejlesztési költséget megspórolja, így lehetnek ennyire olcsók a másolt termékek. Ezek sérthetik az eredetit gyártó cég szabadalmait. Ilyenek például az eredetihez megszólalásig hasonlító, és hasonló működésű portrémarkolatok, vagy a népszerű hajlítgatható lábú állványok kópiái. Hamisítványról akkor beszélünk, ha a terméket a távol-keleti gyártó vagy forgalmazó eredetiként tünteti fel. Ezt hamis márkajelzéssel, sőt sokszor az eredetiéhez nagyon hasonló csomagolással éri el.
Ha távol-keleti terméket rendelünk, vegyük figyelembe ezeket. Ne vásároljunk hamisítványt, és ne várjuk el egy másolattól, hogy az eredetiével megegyező minősége legyen. Legyünk tisztában azzal is, hogy nem fogunk egy eredeti terméket a bolti árának töredékéért megkapni. Ha teljesen biztosra szeretnénk menni vásároljuk meg inkább a jó nevű, megbízható gyártók termékeit, illetve a nagy gyártók eredeti tartozékait.

Biztonsági tippek
Az internetes vásárlásnál a legfontosabb dolog az adataink biztonsága. Elsősorban bankkártyánk adatainak védelmére kell ügyelnünk. A PayPal megbízható szolgáltató, de használatakor ügyeljünk néhány dologra. PayPal-jelszavunkat válasszuk hosszúra és biztonságosra, ne legyen azonos semmilyen más jelszavunkkal sem. Ne használjuk a böngészőprogramok jelszómegjegyzési funkcióját sem. Ha az eBay és a PayPal oldalait keressük fel, mindig kézzel írjuk be a böngésző címsorába a webcímeket, soha ne kattintsunk ismeretlen e-mailben érkezett linkre. Így védekezhetünk a weblapok meghamisításával próbálkozó csalókkal szemben. Ha lehet, ne vásároljunk idegen számítógépről vagy internetkávézóból, mert könnyen előfordulhat, hogy jelszavainkra egy billentyűzet-leütéseket figyelő program vadászik. Az eladónak soha ne adjuk meg bankkártyánk adatait. Ha olyan webshopban vásárolunk, ahol bankkártyánk adatainak megadásával kell fizetnünk, mindenképp egy erre a célra fenntartott kártyát használjunk. Így ha rossz kezekbe kerülnek kártyánk adatai, nem az összes pénzünkhöz, hanem csak egy kis részéhez férhetnek hozzá. Még a megbízható bankkártya-elfogadóhelyekkel is előfordul, hogy egy hackertámadás során ellopják tőlük a kártyás fizetések adatait, (mint ahogy az nemrég hazánkban egy benzinkúthálózat esetében is történt), így önhibánkon kívül is bajba kerülhetünk.


Kínai termékek gyorstesztje

KS-0 állványfej
8300 Ft
A leírás szerint 8 kg-ig terhelhető alumínium állványfej kifejezetten igényes kidolgozású. Külön panorámarésszel rendelkezik, így anélkül fordítható el, hogy oldanánk a gömböt. A fej egyik karjával az elfordítás ellenállását (frikció) lehet a felszerelés tömegéhez igazítani, a másikkal a rögzítés és oldás történik. Az ellenállás beállítása nem olyan precíz, mint a márkás termékeknél, de teljes mértékben használható. Bár a fej és a cseretalp ránézésre kompatibilisnek tűnik a népszerű Arca-Swiss rendszerrel, egy gyári Arca-Swiss talp lötyög a fejben, a hozzá kapott talp viszont tökéletesen illeszkedik, sőt véletlen oldás ellen külön retesz is védi. Bár 8 kg-os felszerelést nem tennék rá, egy középnehéz tükörreflexest és egy könnyebb objektívet (pl. alapzoom vagy enyhe tele, illetve normál gyújtótávolságú fix) stabilan tart meg. Mindennapi munkához nem, de egy hobbifotósnak nyugodtan ajánlható.

Váz- és objektívsapkák
200-400 Ft

Szinte minden fényképezőgéphez és minden objektívhez találunk vázsapkát, illetve első és hátsó sapkát néhány száz forintos áron. Ezek azonban sok esetben megtévesztő márkajelzéssel rendelkeznek, eredeti termék benyomását kelthetik. Az ilyen nem más, mint hamisítvány. Sok esetben ugyanaz a termék vásárolható meg felirat nélkül, illetve Canon és Nikon vagy Sony felirattal. Ettől eltekintve a kipróbált darabok mérethelyesek voltak, funkciójuknak tökéletesen megfeleltek.

Infravörös távkioldó
500-2000 Ft

A népszerűbb fényképezőgépekhez kapható infravörös kioldó, ezek általában a legegyszerűbb egygombos készülékek. Kicsivel drágábban többféle márka fényképezőgépeihez is használható, sőt a kompakt fényképezőgépek zoomját is kezelni képes darabok is kaphatóak. Sok esetben más termékekkel, például objektívtisztítóval, egyéb hasznos kiegészítővel összecsomagolva is megvásárolhatók. A kipróbált, nagyjából 500 Ft-os távkioldó tökéletesen működött, mindössze fél másodpercnyi expozíciós késedelmet lehetett tapasztalni a használatakor. Ez vélhetően abból adódik, hogy az egy márka több típusához is használható távirányító sorban küldi ki az egyes gépekhez tartozó infravörös jeleket, így a sorban hátrébb lévő gépnél némi késedelem tapasztalható.

Tisztítópumpa
500 Ft

Szenzor tisztításához vagy a felszerelés nehezen hozzáférhető részeinek pormentesítéséhez jön jól az olcsó pumpa. Kivitele nagyon hasonló a márkás termékekéhez, eltekintve attól, hogy a megrendelt darab olyan förtelmes bűzt árasztott magából, hogy csak napokig tartó mosás, áztatás és szabad levegőn való szellőztetés után lehetett használatba venni. A szagot a gumiballon anyaga adta, és nem is tűnt el véglegesen, de legalább már nem tölti be az adott helyiséget. Ez a termék a bántó szag miatt csak fenntartásokkal ajánlható.

Objektívtisztító
300 Ft

A tisztítóeszköz kivitele nem olyan igényes, mint a márkás termékeké, azonban mind a finom ecset, mind az agresszívebb szennyeződések eltávolításához használható grafitos tisztító rész jól használható. Az eszköz nem tűnik olyan tartósnak, mint márkás társai, de funkciójának jól megfelel. Ugyanez a termék kapható nagyobb tisztítókészlet részeként is, például ballonos pumpával és mikroszálas törlőkendővel egybecsomagolva.

 Cimkék:

kína ebay

Hozzászólások

Nincs hozzászólás