tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Harmincezer kilométer Vámbéry Ármin nyomában

Létrehozva: 2014.08.06  15:08   frissítve: 2014.08.06 15:13
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Páczai Tamás fotográfus 2012-13-ban újrajárta a legendás keletkutató, Vámbéry Ármin útját síkfilmes fényképezőgéppel és kerékpárral. A több hónapos utazás során készült fényképekből nyílik kiállítása a Kelet kávézó és a Szatyor bár szervezésében.


2013-ban - halálának 100. évfordulója alkalmából - Magyarország emlékévvel tisztelgett Vámbéry Ármin Kelet-kutató, turkológus, a Magyar Földrajzi Társaság alapítója, nemzetközileg elismert tudós munkássága előtt. Ankarában és Budapesten tudományos konferenciát rendeztek, egy magyar fotográfus pedig biciklin, síkfilmes fényképezőgéppel újrajárta Kelet-kutatónk legendás útját.

A nyolc hónapos utazás érintette Törökországot, Iránt, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt, Kirgizisztánt, Kazahsztánt és Oroszországot. Páczai Tamás útja kalandos volt - kétszer fordították vissza a türkmén határról, Iránt három napos kiutasító pecséttel hagyhatta el, a karácsonyt a síiták legszentebb zarándokhelyén töltötte, Üzbegisztánból is „menekülnie" kellett -, de végül szerencsésen teljesítette a kitűzött célt.

Kiállítása augusztus 11-én nyílik két helyszínen, a Bartók Béla úti „galérianegyed" közepén található Kelet Kávézó és a Szatyor bár galériáiban. A fényképeken bepillantást nyerhetünk iráni családok hétköznapjaiba, türkmén közmunkások életébe, bejárhatjuk a Selyemút híres városait vagy a török főváros, Ankara könnygáz-gránátoktól füstölgő belvárosát.

A kiállítást Szabó Dezső képzőművész nyitja meg a Kelet kávézóban (19:00, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.), majd Páczai Tamás vetítéses beszámolót tart a nyolc hónapos utazás élményeiből a Szatyor bárban (1111 Budapest, Bartók Béla út 36.). Az előadás után visszasétálunk a Keletbe, ahol Panda (elektronika) Heigl Laci (akusztika) és Tettamanti Ádám (egzotika) ad koncertet a kiállított képekre hangolva.

A kiállítás szeptember 12-ig látogatható. Kurátorok: Kenéz Réka és Pajger Lilla - Fél 8 csoport.Hozzászólások

Nincs hozzászólás