tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Elhunyt Róna Jutka

Létrehozva: 2016.03.09  15:48   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Jutka Rona egyike volt Hollandia három híres magyar származású fotósának. Március 5-én szombaton, amszterdami otthonában, 81 korában halt meg.
Két éves volt, amikor szülei Hollandiába emigráltak. Ott tanulta meg a mesterséget. Pályája kezdetén elsősorban színházi fényképész volt, számtalan színházi pillanat képi megörökítője. Azután előbb neves potré-fotós, utóbb világjáró író és újságíró fotós lett. Útikönyvet és fotós tudósításokat készített Bécsről, Hollandiáról, Kubáról, Lapföldről, az El Caminóról, az egykori holland Új-Guineáról. Mégis, leginkább az ember érdekelte, mindennapjaival, örömeivel, érzelmeivel, szenvedéseivel. A „Lábujjhegyen" a Duchenne-szindrómában szenvedő gyerekek életét mutatja be. Két albuma szól Amsterdam, meg egy kis amszterdami utcácska mindennapjairól. 60 éves kora kerül fedezte fel magának Magyarországot. Megtanult magyarul. Megírta és lefényképezte elképzelt életét és barátait, ha itt maradt volna. Minden évben képekben tudósított Budapestről és a vidéki Magyarországról. Cigány barátai révén kezdte érdekelni a cigányok sorsa, hogy hogyan élték túl és lépték túl a majdnem feledésbe merült cigány holokausztot. Könyvét a gyűlölet elleni orvosságnak szánta. Ez az albuma, mint két másik is, három nyelven, magyarul, hollandul és angolul jelent meg.

Számos kiállítása volt Hollandiában és a nagyvilágban, csak a cigányokról három országban: Hollandiában, Belgiumban és Szlovákiában. A Spinoza Ház Róna Jutka 50 évi munkásságáról rendezett életmű-kiállítást 2004-ben. A Mai Manó Ház 2014-ben a „Túlélők" képeit mutatta be.

Egy olyan külföldi fényképésztől búcsúzunk, aki meg akarta ismerni az országot, ahonnan elindult.

Ferge ZsuzsaCimkék:

róna jutka

Hozzászólások

Nincs hozzászólás