tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Élet és Mű - Balla András

Létrehozva: 2018.04.16  15:09   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Balla Andrással Szarka Klára beszélget április 25-én szerdán a Capa Központban
A szerda esti beszélgetéseken egy, a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiség - minden hónapban más és más - lesz a vendég.

Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Bár életművük már az analóg korszakban fontossá vált, kíváncsiságuk és aktivitásuk a mai napig szinte semmit sem változott a fényképezés technológiai és szerkezeti változásai során. Jártasak a közelmúlt történetében, de élesen látnak rá a jelen problémáira s van képzetük a jövő távlatairól is. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

Időpont: 2018. április 25., szerda, 15.30 óra
Vendég: Balla András
Beszélgetőtárs: Szarka Klára

A kortárs magyar fotóművészet egyik legizgalmasabb alkotója az esztergomi Balla András. Életműve folyamatosan megújuló, szerteágazó és eleven, akárcsak azok a koros ártéri fák, amelyeket újabban fényképez. Fotográfiai érdeklődése a szocialista irrealizmustól, a hamvas kerti giccseken és egy igazi remete portréján át vezet a csendélet, az akt, a táj- és kertkép témáján át újabb és újabb terrénumokig. A magyar fotográfiai közélet megkerülhetetlen alakja, neki köszönhetjük az Esztergomi Fotó Biennálékat is.1970-től az Esztergomi Fotóklub, majd Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió tagja, művészeti vezetője, az Esztergomi Művészek Céhe alapító tagja. 1976-2008 között az Esztergomi Fotó Biennále alapító tagja, 1990-tól 2008-ig művészeti vezetője. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Építészeti Kamarának és rendes tagja a Magyar Művészeti Akadémiának.

Fontosabb egyéni kiállítások

1976 Fényképezni tilos!, Fiatal Művészek Klubja, Budapest
1978 Borostyán Imre II., Esztergomi Galéria, Szocialista irrealizmus, Fiatal Művészek Klubja, Budapest
1980 Műtárgyfotók, Helikon Galéria, Budapest
1989 Lát-lelet, Fotóművészeti Galéria, Budapest; Kert, Vigadó Galéria, Budapest
1995 ABALLA 15/50, Ernst Múzeum, Budapest

Fontosabb díjak

1984 és 1995 Pro Urbe Esztergom
2009 Magyar Fotográfiai Nagydíj
1992 Balogh Rudolf-díj
1997 André Kertész alkotóművészeti ösztöndíj

 Hozzászólások

Nincs hozzászólás