tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


DUBAJI FOTÓPÁLYÁZAT - HIPA

Létrehozva: 2015.04.24  14:34   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Akik rendszeres látogatói a Photokinának, találkoztak már a HIPA-val - bár nem biztos, hogy tudatosult ez bennük.
2012-ben a fotótechnika több ezer négyzetméteres nemzetközi vásárán Kölnben nem lehetett úgy tíz métert megtenni, hogy bele ne ütközzék az ember a színes, pink-sárga-türkiz-narancs színű virágszirmokhoz hasonló logóba és a mellette (európai szemnek sormintának tűnő) hosszan húzódó arab feliratba.
A mozgólépcsők szalagkorlátjai, a lámpák oszlopai, a szőnyegek szegélyei mind egy új, arab fotópályázatot hirdettek. Azóta eltelt három év, s lám bizonyosságot nyert, a felhajtás nem egy évre szóló reklámfogás volt, Dubajban a fotográfiát nagyon is komolyan kezdik venni.
A nevét a pályázat a dubaji trónörökösről, Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoumról és az International Photography Award (nemzetközi fotográfusdíj) rövidítéséből kapta, s eredményt idén márciusban immár negyedszer hirdettek. A díjátadás ünnepi körülményei - külsőségeiben az Oscar-díj ceremóniájához hasonlít kissé - és a díjak értéke igen nagyvonalú: a fődíj 120 ezer euró, tudomásom szerint ez ma a legnagyobb pénzösszeggel járó általános fotópályázat a világon. Helyezések szerint 25 ezer és 6 ezer eurót nyernek a nemzetközi zsűri által legjobbnak ítélt képek, amelyeket online kell beküldeni. Bárki nevezhet, de kategóriánként csupán egyetlenegy fotóval lehet pályázni. A résztvevők száma az évek alatt meredeken emelkedett, a 2014-ben kiírt negyedik HIPA-pályázatra 166 országból 30 878 résztvevő küldte el az összesen 60 162 fotóját. A pályaművek a következő kategóriákban versenyeztek: Life in Color (Színes világ); General (Általános); Faces (Black and White) (Arcok [Fekete-fehér portrék]); Night Photography (Éjszakai felvételek), a nagydíjat egy Indiában készült felvétel kapta, szerzője Anurag Kumar indiai fotográfus.
A HIPA azt a célt tűzte ki maga elé - ahogyan ezt egyik munkatársa, Martin Grahame-Dunn angol fotográfus a Digitális Fotó Magazinnak elmondta -, hogy a fotográfiát magát és a fényképezés művészetét népszerűsítse, hogy az Arab Emirátus minél több lakóját a képpel való kommunikáció mesterségére oktassa. A HIPA legfelsőbb szintről érkező támogatása nem merül ki a névadásban, évente több workshopot szerveznek, a díjátadó alkalmával pedig olyan vendégelőadókat hívnak, akiknek neve és munkássága a legmagasabb színvonalú szakmai bemutatót, továbbképzést garantálja. Idén Reza, az iráni születésű, World Press Photo- és ICP-díjas fotóriporter, Ton Ang, a digitális fotótechnika egyik elismert fotósa, akinek utazásai közben készült fotóival és filmjeivel hat BBC-dokumentumfilm készült, valamint Carol Walker tartott előadást, utóbbi a lófényképezés egyik legelismertebb profija.
Évente két különdíjat is kiosztanak, 2015-ben Sebastiăo Salgado kapta életművéért az elismerést, mellette Scott Kelby amerikai fotográfust digitális fotót oktató könyvsorozatáért jutalmazták. Ez a két díj jól mutatja a HIPA irányát: a legmagasabb rendű fotóesszék és az amatőrök sokaságának írt könyv alkotójának díja a fotókultúra elterjesztését szolgálja Dubajban, ahol nincsen fotógaléria, de a díjkiosztó hetében a város legforgalmasabb pontjain óriáskivetítő mutatta be az alkalmi tárlatot és a pályázatot.
A díjátadó ünnepségen hirdette meg Ali bin Thalith sejk, a HIPA főtitkára a következő, 5. pályázatot, amelyre december 31-ig lehet a képeket beküldeni. A négy kategória: Happiness (Boldogság); Widlife (Vadvilág, természetfotó); Father and Son (Apa és fia); General (Általános). A kiírásról bővebb információk a www.hipa.ae weboldalon találhatók.

Az "élet színesben" kategória díjazottjai:


Anurag Kumar


Aruna Bhat


Zhang Xiangli


Zeki Yavuzak


Mujeeb Kizhakkechalil


Fabrizio Moglia


A Fekete-fehér kategória díjazottjai:


Rudoi Vladimirovich


Kenneth Geiger


Chi Hung Cheung


Ali Zohari


Xyza Dela Cruz Bacani

Cimkék:

hipa

Hozzászólások

Nincs hozzászólás