tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Canon - Az Év Természetfotósa 2015

Létrehozva: 2015.11.03  18:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
A naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége 23. alkalommal írta ki hazánk és a régió legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Canon - Az Év Természetfotósa 2015" pályázat izgalmas versenyt hozott: a zsűri összesen több mint 3 400 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban több mint hatvan alkotó 102 műve versengett.
A díjakat 2015. november 3-án adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói - Magyarország 2015 című kötetet is.

A zsűri döntése értelmében a „Canon - Az Év Természetfotósa 2015" pályázat fődíját, Az Év Természetfotósa elismerést Máté Bence nyerte el. A nagyközönség által „láthatatlan madárfotósként" is ismert, világszerte sikert sikerre halmozó természetfotós immár ötödik alkalommal érdemelte ki ezt a rangos szakmai díjat. Az Év Ifjú Természetfotósa a szabadkai Szekeres Levente lett, aki a pályázat történetében az első, határon túli nagydíjas. Az Év Természetfotója címet Máté Bence „Lépéselőny" című képe nyerte.

Az idén 25 éves naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége, rögtön a megalakulása után, első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok rendszeresen összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ennek szellemében hirdettük meg, immár 23. alkalommal, Az Év Természetfotósa pályázatot, amely névadó támogatója idén a Canon.

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes transzparencia jegyében - a világon elsőként - a naturArt vezette be azt a rendszert, amelyben a képek elbírálásának első két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlik, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető az is, hogy melyik képre hány pontot ad a komoly szaktekintélyekből álló zsűri. Ezen túlmenően a hét értékelésből a legalacsonyabb és a legmagasabb pontszám ki is esik. Ennek a mérési rendszernek eredményeként egyre jobb és újszerűbb képek kellenek ahhoz, hogy a döntőbe kerülhessenek.
A pályázat utolsó fordulójába jutott 102 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2015. november 3-ától tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Az év természetfotói - Magyarország 2015 című kötetbe is, amelyet a pályázat díjátadó ünnepségén - és egyben a kiállítás megnyitóján - mutattak be a közönségnek.Az Év Természetfotója
Lépéselőny
Máté Bence

A sötét és fagyos éjszakában különleges látvány tárult elém, amikor megvilágítottam a lesem előtti vízfelületet. Gémek, rókák és vidrák a fénnyel mit sem törődve élték aktív életüket, számomra ismert környezetben, ám ez idáig láthatatlanul. Tizenöt év alatt már sok száz napot töltöttem halászó gémek és kócsagok fotózásával, az idei télen a mesterséges megvilágításnak köszönhetően mégis sikerült teljesen új képi világot alkotni. 47 napot és éjszakát fotóztam szünet nélkül, annyira magával ragadott az extrém fényviszonyokkal való képalkotás. Korábban sokat dolgoztam már vakufény mellett éjszaka, de ahhoz képest a folyamatos megvilágítás rengeteg új lehetőséget kínált. Hosszú expozíciós idő alatt a madarak mozgásukkal hozták létre a kompozíciót, minden egyes képet teljesen egyedivé téve ezzel.
Gépváz: Nikon D4s
Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 8 s;
rekesz: f/11; gyújtótávolság 200 mm

Kategóriák:Kezünkben a Föld
Párás ablak
1. díj és a Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíja
Ritzel Zoltán
A felvétel egy tanya ablakában készült szeptemberben, egy esős reggelen. A balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus) kopogtatására figyeltem fel, és azonnal a gépem után nyúltam...
Gépváz: Canon EOS 7D
Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/200 s;
rekesz f/5,6; gyújtótávolság: 22 mmA madarak viselkedése
Kacsaláb
1. díj és a naturArt Dr. Tildy Zoltán-különdíj, valamint a Sakertour Team különdíja
Mánfai Bence
2015 tavaszán lehetőségem nyílt, hogy rendszeresen felkeressem a Pécstől délnyugatra fekvő halastavak környékét. Látogatásaim során megfigyelhettem a madarak mozgását, szokásait, és egy kisebb szigeten felállítottam saját készítésű fekvő-lessátramat, amelyet a tó végéből, mellcsizmában tudtam megközelíteni. A több száz lesben töltött óra során a szokásostól kissé eltérő, érdekesebb jeleneteket megörökítő felvételek is készülhettek. Ezen a fotón egy táplálkozó szárcsa látható, amelyet hosszas próbálkozás után a víz alá bukás pillanatában sikerült lencsevégre kapnom.
Gépváz: Canon EOS 7D
Objektív: Canon EF 300mm f/2,8L IS USM (+ 1,4x)
Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/2500 s; rekesz f/6,3; gyújtótávolság 420 mm
Egyéb eszközök: fekvő-lessátorAz emlősök viselkedése
Tűzijáték
1. díj
Máté Bence

Az elmúlt négy év legszerencsésebb pillanatai voltak, amikor a vidramama előttem tanítgatta halászni picinyeit. Olyannyira mesébe illő történet volt, hogy mozdulatról mozdulatra azokat a jeleneteket figyelhettem meg, mint amikor Karak tanítja vadászni a kis Vukot. Az első héten a bébividrák még nem tudtak a víz alá merülni a gyenge izmaik és a bundájukban rekedt levegő miatt, de igen hamar eltanulták anyjuktól a halfogás mesterségét. Két héttel az első megjelenésüket követően már önállóan is zsákmányoltak. Ezt a fotózást kétéves előkészületi munka, lesépítés és kísérletezés előzte meg. A tervek szerint éjszakai madárfotózásra épült a rendszer, a vidrák csak bónuszként jelentek meg. Amikor végre minden összeállt, és egy hónapot a fotózásuknak szentelhettem, éppen akkor jelent meg először egy egész vidracsalád a lesem előtt. A képen látható folyamatos csíkokat az állatok által levegőbe repített vízcseppek lámpafénnyel való megvilágítása és a hosszú zársebesség okozta. Három vaku fénye segíti továbbá, hogy a vidrák élesek lehessenek, még 1/10 másodperces expozícióval is.
Gépváz: Canon EOS 1D X
Expozíciós adatok: ISO 1000; zársebesség 1/10 s;
rekesz f/8; gyújtótávolság 100 mmAz állatok viselkedése
Csillogó szerelem
1. díj
Jakab Tibor
Esős, majd később napos délutánon találtam rá a párzó szúnyogfélékre az udvarunkon. Nyugodtak voltak, nem kellett kapkodnom a gép beállításaival. Számomra ezek az apróságok is csodásak, még ha néha nem is tudom a nevüket...
Gépváz: Canon EOS 5D Mark III
Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 1/1250; rekesz f/3,5;
gyújtótávolság 180 mm

 Állatok és környezetük
A holló birodalma
1. díj
Palcsek István

A hollók egy életre választanak párt maguknak, és saját territóriumot tartanak. Ezt a területet - amely a megélhetésüket és a sikeres szaporodásukat is biztosítja - keményen védelmezik a fajtársaikkal szemben. A képen látható hollónak a Biharhegység festői tájai között van a birodalma, és hajnali első útja során semmi sem kerüli el a figyelmét.
Gépváz: Canon EOS 6D
Expozíciós adatok: ISO 160; zársebesség 1/640 s; rekesz f/5,6;
gyújtótávolság 105 mm

 Az állatok szemtől szemben
Diadalív
1. díj
Máté Bence

Egymás kondícióját felmérve nyújtják magasba nyakukat a nagy kócsagok, mielőtt igazi küzdelemre kerülne sor. Gyakran megfigyelhető a madárvilágban, hogy a saját fajtársaikkal szemben agresszívabbak a madarak, mint más fajokkal. A kócsagok kecses mozdulatait inkább csak fenyegetőzés követi, és ritkán csapnak össze igazán. Ezt a jelenetet sok száz alkalommal fényképeztem már, de a szűk képkivágás és a kis mélységélesség miatt az igazán tökéletes fotó csak többéves próbálkozás után sikerült.
Gépváz: Canon EOS 1D X
Expozíciós adatok: ISO 2500; zársebesség 1/2500 s;
rekesz f/4; gyújtótávolság 200 mmNövények és gombák
Fagyos tavasz
1. díj
Márki Levente
A kép január első napjaiban készült. A szeszélyes időjárás előcsalogatta a mocsári gólyahírt, amelyet a visszatérő hideg jégbe zárt.
Gépváz: Nikon D810
Objektív: Nikon 50 mm F/1.8G
Expozíciós adatok: ISO 64; zársebesség 1/60 s;
rekesz f/8; gyújtótávolság 50 mmKompozíció, forma és kísérletezés
Jéglabirintus
1. díj
Haarberg Orsolya

2014 januárja nagyon különleges volt a Lofoten-szigeteken. A hőmérséklet heteken keresztül 0 oC alatt maradt, és nem volt csapadék. A tavakon vastag jégkéreg nőtt, még a tenger közvetlen közelében is - az átlátszó jég alatt dermedt hallgatásba burkolózott a tavak mélye. Ennek a tónak a felületén gyönyörű mintázatba töredezett a jég, ami a partján emelkedő függőleges sziklafal tetejéről látszott a legjobban. Két héten keresztül mindennap felmásztam erre a hegycsúcsra, hogy lássam, hogyan változik a jég mintázata. Január végén a nap már elég magasan járt az égen ahhoz (karácsony táján egy hónapig nem emelkedik a horizont fölé), hogy déltájban alacsony szögből megvilágítsa a jég felszínét. Ekkor kértem meg a páromat, hogy menjen rá a jégre (biztonságos volt!) - egyedül ez adhatott viszonyítási alapot a jég elképesztő mintázatához.
Gépváz: Nikon D800E
Objektív: Nikon 2.8/80-200mm
Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/400 s;
rekesz f/5,6; gyújtótávolság 200 mmTájak
Élet a dűnén
1. díj
Laki Zoltán

Az amerikai Death Valley Nemzeti Park a földkerekség egyik legmelegebb része, és már sokan vesztették ott az életüket, mert nem vették számításba a hőség okozta kiszáradást. Ennek a területnek van egy része, ahol sivatagi homokdűnék találhatók. Bár a hely maga igen száraz, azért a növények bizonyos fajtái mégis megtelepszenek a lankákon. A fotómon is egy ilyen bokorszerű növény látható a reggeli, szép fényekben.
Gépváz: Canon EOS 1D Mark IV
Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 1/4 s;
rekesz f/16; gyújtótávolság 238 mmÉlet a vízfelszín alatt
Sügér és muréna
1. díj
Előd László
Dahabban a Lighthouse nevű merülőhelyen kétféle terület található: a szokásos korallokkal telített és a szemétdombnak nevezett, füves és az emberek által bedobált, behordott hulladékkal szennyezett rész. Persze én általában inkább az utóbbit választottam, mert sokkal érdekesebb dolgokat lehetett találni. Néha a szemnek kevésbé tetsző helyen vannak az igazán jó témák! Ez a felvétel egy autógumi belsejéből kikandikáló sügér és muréna barátságáról szól. Tudtam, hogy több kis szürke muréna is lakik ott, ezért ahányszor arra úsztam, mindig megvizsgáltam, hogy épp nézelődik-e valamelyik, meg lehet-e csípni egy jó felvételt. Nagyjából a tizedik alkalom lehetett, amikor a muréna mellett néhány másodpercre kidugta a fejét a képen látható sügér.
Gépváz: Nikon D200
Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/250 s;
rekesz f/29; gyújtótávolság 105 mmNapnyugtától napkeltéig
A Hold árnyéka
1. díj
Gergely József
Nyár végén a seregélyek óriási csapatai éjszakáztak a hódegyházi halastó nádasában, de előtte még megpihentek a tóparti fákon. Akkor készült a felvétel, amikor a seregélyek egyik ágról a másikra röpködve átszálltak a telihold korongja előtt.
Gépváz: Nikon D800
Gépváz: Nikon D7100
Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/500 s;
rekesz f/5; gyújtótávolság 320 mmFekete-fehér természetfotók
Ébredő Nap, szunnyadó Hold
1. díj
Lang Nándor
Azokat a fekete-fehér képeket kedvelem, amelyeken a világossötét hányad hangsúlyos, legalább 1:9 arányú. Ilyen hangulatú havas tájképet szerettem volna készíteni 2014-ben, az Osztrák-Alpokban. A tervem az volt, hogy egy fagyos januári éjszakán lefotózom a szél által felkapott, hegycsúcsot borító havat, miközben átvilágítja a holdfény. Hajnalig vártam. Az ég felhősödött, a hold lemenőben volt, így egyre távolabb kerültem az elképzelt látványtól. Már majdnem feladtam, amikor az ég teteje kitisztult, és a felkelő nap első sugarai pár percre megvilágították a csúcsokat. A látvány lenyűgöző volt, és az elkészült kép izgalmasabb lett, mint amit eredetileg elképzeltem.
Gépváz: EOS 5D Mark II
Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 1/25 s; rekesz f/16GDF SUEZ - A természet energiái
Go.afoss, az istenek vízesése
1. díj
Haarberg Orsolya
A Go.afoss Izland egyik legszebb vízesése, ráadásul könnyen megközelíthető, mert közvetlenül a főút mellett található, a sziget északi részén. Nevét a legenda szerint annak köszönheti, hogy a kereszténység felvételekor az izlandi nép úgy szabadult meg pogány isteneitől, hogy vallási vezetőjük a folyó örvénylő vizébe vetette őket.
Gépváz: Nikon D700
Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 3 s;
rekesz f/16; gyújtótávolság 38 mmIfjúsági kategória
Pöttyön pók
1. díj
Szekeres Levente
Egy tiszta éjszakán csillagokat fotózni indultam, és útközben vettem észre ezt a pókot. Ahogy világítottam a kis lámpámmal, az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a pók hátterét világítanám meg - így készült el ez a fotó.
Gépváz: Canon EOS 7D
Expozíciós adatok: ISO 500; zársebesség 1/50 s;
rekesz f/4; gyújtótávolság 10 mmCsendben
Az Uniqball Kft. különdíja
Pálhegyi Simeon

Ezt a képet egy általam készített fácánlesből fotóztam egy januári reggelen. Az akkor uralkodó színek nagyon jól passzoltak a kinn pózoló fácántyúkhoz.
Gépváz: Nikon D80
Expozíciós adatok: ISO 640; zársebesség 1/200 s;
rekesz f5,6Hozzászólások

Nincs hozzászólás