tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


Amit a stockfotózásról tudni kell

Létrehozva: 2014.04.01  10:47   
Szerző: Bajic Iván
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
Szeretne ön is pénzt keresni fotóival? Töltse fel őket egy stockfotós oldalra, hogy bárki megvásárolhassa őket. Érdemes azonban betartani néhány egszerű szabályt. Az alábbiakban áttekintést adunk a legfontosabb tudnivalókról.
Miért érdemes stockfotókat készíteni?
A stockfotózás egy könnyű és izgalmas pénzkereseti lehetőség minden amatőr és profi fotós számára. Könnyű, mert nincs szükség külön befektetésre, hiszen a már meglévő kameránkat használhatjuk, a feltöltött képek pedig akkor is hoznak pénzt a konyhára, ha éppen nincs időnk újabbakat készíteni. Az alkotómunka akkor válik igazán izgalmassá, ha olyan képeket próbálunk létrehozni, amelyek megfelelnek a stockfotós „piaci" elvárásoknak, de emellett különleges, egyedi alkotásokként is megállják a helyüket.

Mik az első lépések, hogyan kezdhetem el fotóim árusítását?
Először regisztrálnunk kell valamelyik stockfotós weboldalon. Adataink megadása után arra kérnek majd bennünket, hogy töltsünk fel néhányat az általunk készített képek közül. Ha ezek megfelelő minőségűek, akkor máris szabaddá válik az út az eladásra szánt fotók előtt. Van olyan weboldal, ahol még néhány, fotózással kapcsolatos kvízkérdésre is válaszolnunk kell, de ezek egyáltalán nem nehezek.


Milyen fényképezőgépet használjak a fotók elkészítéséhez?

Nincs szükség profi fényképezőgépre ahhoz, hogy jól eladható stockfotókat alkossunk. Tehát digitális kompakt és belépőszintű tükörreflexes kamerákat is használhatunk, ha ezek színhelyes és zajmentes képeket készítenek.

Milyen technikai paraméterekkel kell rendelkezniük a képeknek?

A képek JPEG-formátumúak és RGB-színmódúak legyenek. Attól függően, hogy melyik stockfotós oldalra töltjük fel képünket, a minimális méret 2-3 megapixel lehet. Ebből következik tehát, hogy egy mai átlagos kamerával készített fotó még egy alapos vágás után is feltölthető méretű marad.

Milyen témájú képeket készítsek?
Sokféle képpel próbálkozhatunk, de vannak olyan témák, amelyekre az átlagosnál nagyobb az igény. Ilyenek például a több emberből álló csoportokat - családokat, munkahelyi teameket - ábrázoló képek, vagy amelyek a környezetvédelemmel, illetve a gazdasági, pénzügyi világgal kapcsolatosak. Kelendőek az ételfotók, a mai ember mindennapjait bemutató életképek, a sporttal, egészséges életmóddal, egészségüggyel, divattal kapcsolatos fotók. Jobb eredményt érhetünk el azokkal a képekkel, amelyeknek tiszta, homogén fehér háttere van.

Bármilyen képet fel lehet tölteni?
Erőszakos témájú és pornográf képeket természetesen nem fogadnak el.

Photoshoppal átszerkesztett képeket is feltölthetek?

Igen, sőt a legtöbb esetben elengedhetetlen valamilyen képszerkesztő program használata, hiszen csak így tudjuk igazán kelendővé varázsolni fotóinkat. Az egyenletes fehér háttér előállításához, az ideális színvilág, illetve kontraszt beállításához, valamint a megfelelő képkivágáshoz kellenek ezek a programok. Mivel a képeken nem látszódhat semmilyen márkajelzés vagy logó, ezek eltüntetéséhez is szükség van valamilyen retusáló eszközre. Digitális montázsokat is küldhetünk, ha igényesen vannak elkészítve. A Photoshop szűrőit viszont ne alkalmazzuk azokon a képeken, amelyeket stockfotóként szeretnénk eladni.

Hogyan kell feltölteni a képeket?

A képeket a stockfotós weboldalak Upload gombjára kattintva tudjuk feltölteni. Ezután - hasonlóan ahhoz, mint amikor egy e-mailhez csatolunk egy fájlt - ki kell keresnünk dokumentumaink közül az eladásra szánt fotót, majd elindíthatjuk a folyamatot. Amikor a feltöltés befejeződött, a képeket címmel, leírással és kulcsszavakkal kell ellátnunk.

Mikor van szükség modellengedélyre?

Minden esetben, ha felismerhető személy látható a képen. Vannak speciális esetek is, amikor egy ember háttal állva is felismerhető, például azért, mert egy jellegzetes tetoválás van a hátán, vagy egy egyedi, csak rá jellemző helyszínen van megörökítve. Ilyenkor szintén szükséges a beleegyező nyilatkozat.

Egy tömeget ábrázoló képnél mi a teendő?
Tömeg fényképezésekor háromféleképpen járhatunk el: ha olyan fotót készítünk, amelyen mindenki háttal áll, vagy mozgásban van, és ezért életlen, akkor nincs szükség modellengedélyre. Ha azonban akár egy felismerhető személy is látható a képen, szükséges az aláírt engedély.

Hogyan kell a modellengedélyt a képhez csatolni?

Miután letöltöttük a formanyomtatványt a stockfotós weboldalról, nyomtassuk ki, majd írjuk rá a szükséges adatokat. Ezután szkenneljük be, vagy fényképezzük le, és mentsük el JPEG-formátumban. Nincs szükség nagy felbontásra, az a lényeg, hogy olvasható legyen. Ezt a fájlt végül a weboldal megfelelő gombjára kattintva feltölthetjük a kép mellé.

Készítettem egy képet az Országházról és a szomszédom házáról. Mindkét fotóra ugyanazok a szabályok vonatkoznak?

Nem minden esetben. Mivel az Országház közterületen lévő középület, teljesen szabadon lefényképezhető, a kép pedig feltölthető. Ha azonban a szomszédunk házát egyedi, mások által nem elérhető helyről fényképeztük le, például a kertünkből az épület hátsó részét, akkor ehhez is engedélyt kell kérnünk a tulajdonostól. Ennek a formanyomtatványnak a kitöltése és elküldése ugyanúgy zajlik, mint ahogyan azt már fent részleteztük a modellengedéllyel kapcsolatban.

Milyen hibák miatt utasítják vissza a leggyakrabban a képeket?
A legtöbb esetben három hiba miatt szokták elutasítani a már feltöltött képeket. Az egyik az életlenség. Mindig nagyítsuk fel 100%-ra az elkészült fotót, és egy fontos részleten, például a pupillán ellenőrizzük le, hogy megfelelő-e az élesség. A másik gyakori hiba a kép fényviszonyaival kapcsolatos. Ügyeljünk arra, hogy a fotók ne legyenek alul- vagy túlexponáltak. A megvilágításhoz mindig lágy fényt használjunk, hogy elkerüljük az erős becsillanások és árnyékok megjelenését. A zajos képek szintén mindig visszautasításra kerülnek. Ezért lehetőleg minél alacsonyabb ISO-számot állítsunk be a kamerán, mielőtt fotózni kezdenénk vele.

A két hete feltöltött képemet még nem vásárolta meg senki, mi ennek az oka?
A legfontosabb, hogy mindig egyszerű címet, lényegre törő leírást, és pontos kulcsszavakat kapcsoljunk a képekhez. Ezek nélkül ugyanis senki sem fogja megtalálni alkotásainkat. Azt is tudni kell, hogy a feltöltött fotók csak kb. egy hónap múlva kerülnek be igazán a rendszer vérkeringésébe, tehát időre van szükség ahhoz, hogy megkezdődjenek az eladások. Persze az is előfordulhat, hogy nincs kereslet az olyan témájú képekre, amilyet készítettünk, vagy nagyon sok van belőle. Ezért fontos, hogy mindig naprakészek és nyitottak legyünk, hiszen csak így tudunk aktuális témájú, kelendő fotókat készíteni. Ebben sokat segít, ha rendszeresen átnézünk néhány hazai és külföldi magazint, internetes oldalt, hogy megismerjük a mai stockfotós trendet.

Mennyi pénzt kereshetek havonta?
Erre a kérdésre azért nehéz válaszolni, mert a havi jövedelem összege sok mindentől függ, például attól, hogy hány weboldalra hány képet töltöttünk fel, vagy, hogy az adott hónapban milyen méretű képeket vásároltak tőlünk. Egyes ügynökségeknél még azt is figyelembe veszik, hogy eddig hány eladásunk volt, így aki ennek alapján magasabb szintre kerül, még több pénzt kap egy-egy képe után. Van tehát aki egy-kétszáz dollárt keres, mások több ezret. Az biztosan kijelenthető, hogy akinek van néhány száz igényesen elkészített fotója, az nem fog csalódni, forintban számolva százezres nagyságrendű összeget kereshet havonta.

Hogyan jut el hozzám a megkeresett pénz?

A pénzt csekk formájában is lekérhetjük, amely kb. tíz nap alatt megérkezik, és a hazai bankokban beváltható. Emellett a PayPal, illetve Moneybookers nevű pénzküldő szolgáltatásokat is igénybe vehetjük.

Stockfotós weboldalak:
www.123rf.com www.bigstockphoto.com www.canstockphoto.com www.dreamstime.com www.fotolia.com www.istockphoto.com www.shutterstock.com www.stockxpert.comHozzászólások

Nincs hozzászólás