tipa


A Digitális Fotó Magazin a
TIPA magyarországi tagja.
www.tipa.com

keresés

BEJELENTKEZÉS

Felhasználó név:
Jelszó:

Hirdetés

FACEBOOK


A Magic Lantern különleges beállításai

Létrehozva: 2014.04.30  11:24   
Szerző: Balogh Dániel - Dráviczki Ákos
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés
A Canon fényképezőgépek videós képességei jelentősen kitágíthatók a Magic Lantern nevű alternatív firmware segítségével. A beállítások között azonban számos olyat is találunk, amelyek a fotók számára jöhetnek jól.
Áprilisi lapszámunkban megismerkedtünk a Magic Lantern alapjaival, illetve minden olyan teendővel, amely elengedhetetlen a használat előtt, valamint belenéztünk a funkciókba, amelyek nagy segítséget jelentenek a munkánkhoz. Május-júniusi lapunkban tovább boncolgatjuk, lefedve a program eddig nem említett lehetőségeit. A videós szolgáltatások mellett a fotózáshoz hasznos funkciókat is sorra vesszük.

Movie-beállítások
Ezekkel a beállításokkal jelentősen növelhetjük felvett videóink minőségét és nem utolsósorban szerkeszthetőségét. De lássuk őket egyenként!
Movie Tweeks
Itt igen sok hasznos beállítást találunk, ha valóban filmezésre adjuk a fejünket.
Fotós beállítások
A Shoot menüben több olyan funkcióval is találkozunk, amelyet videózáskor nem, fotózáskor azonban annál inkább használunk.
Fókuszbeállítások
Ebben a menüpontban az élességállítással kapcsolatos funkciókat találjuk, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a munka során.
Display-beállítások
A képernyő tulajdonságait állíthatjuk be, hiszen fontos, hogy valóban azt lássuk, ami igazán segíti a munkánkat.

Cikkünkből terjedelmi okokból kimaradtak a konfigurációs és az egyéb beállítások, így ezeket itt olvashatják:

Konfigurációs beállítások
A Prefs menüpontban a Magic Lantern konfigurációval kapcsolatos beállításokat találjuk. A Config File-nál a jelenlegi beállításainkat tudjuk menteni, illetve megadhatjuk, mikor vegye elő ezeket újra. Továbbá itt tudjuk alapállapotra visszaállítani a Magic Lanternt. Az Image Review Settings a képek visszanézésének módját változtatja meg. Nézhetjük őket akár egyenként, akár rögtön time lapse-ként is. A LiveView Zoom Tweaks pontban az élőkép esetén alkalmazott nagyítás mértékét, léptékét és élességét adhatjuk itt meg, az Arrow/SET shortcuts funkció pedig lehetőséget ad nekünk a felvétel közbeni beállítások megváltoztatásához. Például állíthatjuk az imént említett fókuszt, az audiosáv hangerejét, az audiomonitorozásának a hangerejét, az ISO-t, a kelvint a záridőt, a rekeszt, kijelzőnk fényerejét, kontrasztját - mindezt pedig felvétel közben, ráadásul a joystickkal.
A MISC key settings bekapcsolásával „ragadóssá" tehetjük az exponálógombot, illetve a DOF, vagyis rekeszzáró gombot. Tehát ha ezeket a gombokat lenyomjuk, azok - mondhatni - úgy maradnak, nem kell őket nyomva tartanunk. Arra is megkérhetjük a kameránkat, hogy a Warning for bad settings menüpont segítségével különböző beállításoknál vagy azok hiányában jelezzen. Például szól, ha nem 'M' módban vagyunk, vagy épp véletlenül kikapcsoltuk az automatikus fehéregyensúlyt. Hihetetlenül hasznos, ha hajlamosak vagyunk félretekergetni a gombokat. A Powersave in LiveView eszköz egy egész komplett csomag, amely a kijelző használatakor figyel az energiatakarékosságra. Visszavehetjük a fényerőt, megadhatjuk, mennyi idő után kapcsoljon ki (akár felvétel közben is, a rögzítés folytatásával). Ezzel hosszabb élettartamot érhetünk el akkumulátorunknak, és nem utolsósorban bosszúságot takaríthatunk meg magunknak, hiszen nem kell folyamatosan áramforrást cserélgetnünk. Amennyiben szükségét érezzük, és bekapcsolva tartjuk kameránk GPS-ét, úgy a GPS Powersave pontban tudjuk azt kicsit kevesebb energia felvételére ösztökélni.

Egyéb beállítások
A Debug csoportban kétféle dologgal találkozunk: az egyik a fejlesztők humorának kicsi petárdacsokra („Ne klikkelj ide!", „Ha ezt választod, a kamerád vagy átváltozik egy másikká, vagy felrobban."). A másik különféle tesztek sora (memóriakártya, belső memória, fókusz stb.), amelyek azt a célt szolgálják, hogy monitorozni tudjuk, megfelelően működik-e a kameránk. Megtudhatjuk, mennyi szabad memóriával rendelkezünk még, hány képet készítettünk eddig kameránkkal (bár a Magic Lantern esetében ez nem hivatalos adat, attól függetlenül még hiteles: hivatalos adatot csak a gyári szerviz ad ki), hány százalékon áll az akkumulátor, és hány fokos a gép. Szóval nagyjából minden technikai részletet itt találunk. A
Modules-beállításoknál pedig a pluszfunkciók automatikus betöltődését állíthatjuk be. Ilyen például a dual ISO, az ETTR vagy a RAW-rekorder modulja. Ezeket, ha sűrűn használjuk, akkor tudjuk, miről is szólnak, és mindenképpen érdemes automata indulásra állítani.

A teljes cikket a Digitális Fotó Magazin május-júniusi lapszámában olvashatják.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás